Akım Trafolarının Dönüştürme Oranları

Arkadaşlar konuyu baştan sona kadar okudum bilen de yorum yapmış bilmeyen de atmış Allah rızası için yorum yapmadan önce sizzden önce insanlar ne yazmışlar diye bi bakın.



Adam önceki yorumları okumuş olsa zaten neyin ne olduğunu öğrenecek.

Neyse konu bayağı eski ama burada tam olarak açıklığa kavuşamamış şey aslında şu :
örnekleyerek açıklayacak olursak akım trafomuz 100/5 olsun
primerden geçen akım da sabit 100A olduğunu kabul edelim. primer ve sekonder sargıları zaten sabit. bu durumda akım trafosunun sekonder uçlarına bağlayacağın ölçü aletinin iç direnci farklı ölçü aletlerine göre farklılık göstereceğine göre nasıl olur da sekonder akımı her halükar da 5A olur?
Cevap: her halükar da 5A olmaz. yani akım trafosu 100 e 5 primer akımı 100A ama sekonder akımı ölçü aletinin birinde atıyorum 5.1 iken diğerinde 4.9 olabilir. işte burada akım trafosunun gücü ile kullanılan ölçü aletinin gücünün aynı olması gerektiği ortaya çıkıyor.
yani örneğin akım trafosu 100/5 25VA gücünde ise P=I2R den 25VA=5*5*R R=1ohm çıkar
yani kullanacağın ölçü aletinin iç direnci 1 ohm olursa primerden geçen 100amperi 5 amper olarak hatasız okursun

konu hakkında bilgim yoktu okuduğum yorumların tamamından çıkardığım sonuç bu okuyupta yorum yapan herkese sonsuz teşekkür ederim.

sen sekonder uçlarına bağlayacağın direnci yükselttikçe devrenin çekeceği akım da azalacak ama
 
100/5 akım trafosunun primeri 100 sekonderden 5 amper okursun eğer 100/5 bir akım trafosundan 80 amper uygulanırsa 100/5=20 80*20 =4 amper geçer sen uygulanan amperi bil geri kolay dirence falan gerek yok
 
100/5 primerden 100 a gecerse sekonderden 5 amper alırsın adı üzerinde akım trafosu alternatif akımı alcaltmaya veya yükseltemeye yarar primer az sipir kalın kesit sekonder cok sipir ince kesit
 
Bi arkadaşım sekonder uçu boşta kaldığında akım trafosunun patlayacanı söyledi
Doğrumu acaba, bazen yük altında akım trafosu bağlıyoruz yandan geçmeli.
 
trafolar sade gerilim sevyesini değiştirmez ...sargı şekillerine ve sargı tiplerine göre akım ,gerilim ve güç trafoları adıyla anılırlar .. konumuz da akım trafosu ise ,akım trafoaları hakında konuşalım... bazı modellerde pirimer taraf doğrudan bağlıdır (pirimer devreye seri bağlanır) bazı modellerde bara üzerinde montajlı ve manyatik alan esasına daylı çaılşırlar .. buraya kadar hem fikiriz sanırım şimdi bundan sorsını konuşalım,sekonder traftan çıkan uçlar ampermetre devreye seri bağlanacak şekilde ayarlanır .akım trafosunu diğer uçları da kısa devre edilir ve topraklanı gerilim ucu körlenir ve adı akımtrafosu olur çizim yapamıyorum aslın da çizerek anlatsam daha net anlayaca HAS ARTVİNLİ davamında bu şekil de olmalarını nedneleri kumanda ve koruma devrelerini korumak maliyetleri düşürmektir aslın da .....
 
Arkadaşım ilk önce 100 A primerden gecerse sekonderinden 5 A alırsın.biliyorsondur akım tr leri devreye seri baglanır yani devreden cekilen yük vardır.primer sargı kalın az sargılı sekonder ince cok sargılıdır.evet sekonder ucundanda gerilimde alırsın.

Bi arkadaşım sekonder uçu boşta kaldığında akım trafosunun patlayacanı söyledi
Doğrumu acaba, bazen yük altında akım trafosu bağlıyoruz yandan geçmeli.
hayır arkadaşım yüzde seksen oranın da yükte degilse kısa süreli işlem yapa bilirsin patlamaz
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
peki seconder ucuna bir röle bağlasam kabloda enerji var/yok öğrenebilir miyim?
 
Değerli meslektaşım, AKIM TRAFOSU adı üstünde akımı dönüştüren trafodur. 100/5 demek; Primerinden 100 A geçtiğinde sekonderinden 5 A geçer.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Forumumuza hoşgeldiniz.Kitap yazarı olarak,forumumuza çok büyük katkılarda bulunacağınıza inanıyorum.
 

Forum istatistikleri

Konular
129,806
Mesajlar
930,281
Kullanıcılar
452,608
Son üye
murat620

Yeni konular

Geri
Üst