Akım Trafosu

Katılım
27 Mar 2008
Mesajlar
28
Puanları
1
Yaş
40
Akım trafosu primer akımı belli bir oran içerisinde sekonder tarafına düşüren ve primer akım ile sekonder akım arasındaki faz farkı sıfır derece olan bir ölçü transformatörüdür.

Rölelerin ve ölçü aletlerinin yüksek gerilim sisteminden yalıtımını sağlar. Devreye seri olarak bağlanan sargılarına primer (S1); röle ve ölçü aletlerini besleyen sargılarına sekonder (S2) denir.

Primer devre akımının, sekonder devre akımına bölünmesi akım trafosunun dönüştürme oranını belirtir. Sisteme bağlı akım trafosunda sekonder ucu asla açık devre olmamalıdır.Aksi durumda akım trafosu zarar göreceği gibi istenmeyen durumlar meydana gelebilir.Sekonder uçları birbiriyle kısa devre durumunda bırakılabilir.

Akım trafosunu din raya montajlı, bara montajlı, kablo montajlı ve ayrılabilir gövdeli olarak bulmak mümkündür.

Akım trafosu seçiminde en önemli parametre dönüştürme oranıdır. Örneğin 400 amperlik akım kullanana bir faz için gerilim trafosu ve ilerisi düşünülerek 600/5 oranlı akım trafosu seçmek uygundur.

Örneğin 600/5 oranlı akım trafosu seçtiğimizde 400 amper için sekonder ucundaki referans akımımız 3,3 amper olacaktır. 2500/5 oranlı akım trafosu seçtiğimizde 400 amper için sekonder ucundaki referans akımımız 0,8 amper olacaktır. Görüldüğü gibi akımıza göre yüksek oranlarda sistemin hassasiyeti giderek azalmaktadır.

Akım trafosu seçiminde ayrıca bara boyutlarının seçimde önemli parametredir. Akım trafo iç boyutları değişiklik göstermektedir. Satın alırken bara veya ölçülecek noktanın boyutları belirtilmelidir.
 
Yaziniza bir cok noktada katilmakla beraber katilmadigim bir kac nokta var. 400/5 bir akim trafosu yerine ilerisi dusunulerek primer akimi daha yuksek bir akim trafosu secimi, secimini yaptiginiz trafonun kalitesi basta olmak uzere bir cok faktore baglidir cunku eger 400 amperlik bir trafodan 600 amper gecirdiginiz takdirde (ki bunu ancak ozel panolarda yani Elektrik kurumunun elektrik sayaclari icin kullandigi noktalarda asla kullanamazsiniz) trafo nuve kesitinin ve sariminda kullanilan emaye tellerin seciminde 400 ampere gore ayarlandigindan dolayi isinma sonucunda trafo zamanla kullanilamaz hale gelecektir.Ayrica sizinde bahsettiginiz gibi sekonder akimin 5 amper olmasi gerekli yerde siz 400/5 yerine 600/5 kullandiginiz zaman sekonderden istenilenden daha az bir akim gececegi icin bagli bulunan cihazin yada olcu aletinin hem yanlis olcumune hemde istenilen verimin elde edillememesine sebep olacaktir.Akim Trafolarinda en iyi verim bire bir yada bu degere en yakin bir akim trafosu kullanimidir aksi takdirde ufak kazanclar sonucu ileride buyuk kayiplar edinmemiz kacinilmaz olur.
Saygilarimla
 
Sn. stanger
alternatif34 arkadaşımız da sizin dediklerinizi demiş zaten. 400 A akım geçen yerde 400A'lik trafo yerine 600Alik kullanırsak daha iyi olur demiş. Fakat bunu çok arttırırsak hassasiyeti kaybederiz demiş. 400A lik trafodan 600A geçirelim dememiş.
Saygılarımla..
 
Sn camby;
Ben alternatif34 arkadasimizin kullandigi sizinde bahsettiginiz, "Örneğin 400 amperlik akım kullanilan bir faz için gerilim trafosu ve ilerisi düşünülerek 600/5 oranlı akım trafosu seçmek uygundur " sozune atifta bulunmak icin bu yaziyi yazdim ama bunu sadece hassasiyet icin degil ayni zamanda trafonun imalat asamasinda 400 amper orani icin secilen nuve ustu emaye sargi tellerinin 600 amperde isinmaya yol acabilecegi ve istenmeyen sonuclara sebebiyet verebilecegininden dolayi belirttim. Ne yazikki bir cok kitapta da bu yanlis ayni bilgiyi goruyoruz, yoksa hassasiyet sadece soz konusu olsa ,bu yaziyi arkadasimizda belirttigi icin yazmazdim.
Saygilarimla
 
Sn. Üyelerimiz;
Anladığım kadarıyla yanlış anlaşılma devam etmektedir. Sn.alternatif34' ün yazmış olduğu yazıda hepimizin düşündüğü işlemi yazmış. Ya sonra yük artarsa? Son derece doğru bir yaklaşım diye düşünüyorum. Bu arada örnekteki gibi 400 A yük olacak bir tesise ilerde yük artarsa akım trafomuz bozulmasın 2500 A lık akım trafosu takmayı düşündüğünde o tesisin panosunun da 2500 A verebiliyor olması gerekir diye düşünüyorum. Hassasiyet konusu tamamen ayrı bir konu. analoglarda fark edileceğini düşünüyorum. dijital göstergelerde hemen hemen aynı değerler görülebilir.
 
Evet sanirim yanlis anlasilma benden kaynaklaniyor, ben arkadasimizin 600 Amper yuk altinda 400 Amperlik bir akim trafosununda kullanilabilecegini sogledigini zannettim. Yanlis anlasilma icin ozur dilerim, tabiki daha buyuk Ampere gore secilen bir akim trafosu eger arada cok buyuk fark yok ve daha dusuk bir akimda kullanilirsa gozle gorulur bir degisim yaratmaz. Trafolarin klass diye tabir edilen hassasiyet, yani hata siniflari, en dusuk gucte uretilen 5VA lik bir akim trafosunda klass-3 bile olsa eger sadece pano ici olcu aletleri yada role gibi cok yuk gerektirmeyen yerlerde kullanilicaksa 5VA in cok daha altinda guc cekileceginden trafonun hata orani otomatikman duser ve assaga yukari klass 1 seviyesine inerki buda bize gozle gorulur bir fark yaratmaz.
Saygilar..
 
Trafolarda hata oranı çekilen güce göre düştüğü doğru ancak VA çok fazla düşer ise bu durumda hata oranı artacaktır. Trafoların hata oranları çekilen akımın primerin oranına görede değişir.
 
Sayin hakaneryurt guc (VA) cok fazla duser ise bu durumda hata orani artar demissiniz fakat vermis oldugunuz bu bilgiye katilmiyorum. 10 VA lik bir trafo icin nekadar kucuk bir guc hata oranini arttirir mesela ?
 
Son düzenleme:
konuyu yazan arkadasın demek istediği bir sistemde cekilecek kol akımları hesplandıktan sonra bir ust degerden akım trafosu seçilir demiş yani hesapladınız kol akımı 405 amper cıktı 400-5 akım trafosu değil ozel sarım 500*5 veya sık buluna 600*5 amper akım trafosu kullanılır ve carpan da ona gore hesaplanır ama o sistemde 400-5 akım trafosu kullanmayın deniyor ki zaten dogrusu da budur. ha 400-5 akım traosundan 500 A yuk gecmez mi gecer :) akım trafosu dayanır :) ama yinede olcme akımtrafosu bır ust kademeden secılır. kompanzasyon ıcın kullanılan yuke gore secılır bunlar olcmeden sonra muhursuz bolmede kullanılacagı ıcın elektrıkcı ıstedigi oranda akım trafosu kullanır
 
Arkadaşlar akım trafosu ile sayaç arasındaki mesafenin (kablo olarak ) ne olması gerekir? birde aynı boru içinden akım uçlarını taşırsak sorun olrmu.
 

Forum istatistikleri

Konular
130,068
Mesajlar
932,746
Kullanıcılar
453,061
Son üye
Ali.02

Yeni konular

Geri
Üst