Sn.ceryan21,250/5 A.T. çevirme oranı 50 olduğundan,300/50=6 primerden 300 A.geçtiğinde sekonderden 6 A. akım geçer.Akım trafoları aşırı yüklendiklerinde nüvede doyma meydana geldiğinden giderek çevirme hatası oluşmaya başlar.Bir noktadan sonra nüve doyuma ulaşır ve artık daha fazlasını çevirmez olur.Aşırı yük ısı ve sargı izolasyonlarının yanması hatta patlamalara sebep olabilir.Genel olarak %10 aşırı yüklenme normal kabul edilir.
Arkadaşlar konuyu değiştirmek istemem ama, bugun sorulan bir soruyu paylaşmak istiyorum. "akım trafosu çıkışına bi şey bağlamamız gerekir yoksa yanar" diye bi şey duydum. nedenini kafamda canlandıramadım. akşam proje üstünde detaylıca düşüneceğim ancak fikir belirtmek isteyen varsa memnun olurum.
Akım trafolarının sekonderi boş bırakılmaz ; en kötü ihtimalle kısa devre edilir ; niye yanacağının ya da teknik anlamda konuşursak zarar göreceğinin cevabı sanırım megep modüllerinde bulabilirsiniz ; buradan megep modüllerini hazırlayan ekibede ellerinize kollarınıza sağlık demek isterim ; bazen unutup şu nasıldı ya dediğim her konuda hazırlanmış megep modülü var ki ortaya konan emeğe saygı duymamak imkansız....... http://www.megep.meb.gov.tr/mte_program_modul/moduller_pdf/Ölçü Transformatörleri.pdf
konuyla ilgili birkaç sorum daha var arkadaşlar affınıza sığınıyorum
sayaç üzerindeki " 3x0,25 5(100) A " tam olarak ne anlama geliyor
sayaçların açık şemasını incelediğinde bazıları akım trafosu ile bilgi almakta onun presibine hakimim. ancak bazı devrelerde akım trafosu göremedim. akım bobini ve gerilim bobini mevcut. Bu şekildeki sayaçların çalışma mantığı hakkında bilgi.
akım trafosu olmadan sistemden akım değeri ölçebilecek alternatif bir metod var mıdır.
Arkadaşlar bu konu ile ilgili bende bir soru sormak istiyorum ; akım trafosu kataloglarına baktığımda normal orta gerilim ( alışamadı dilim yüksek gerilime hala ) etiketli akım trafolarından başka ; çok egzantrik gerilimlerde çalışacak akım trafoları görüyorum ; 7.2 , 12 , 17.5 , 24 kV gibi . Benim bildiğim Türkiye de kısmi olarak bazı bölgelerde 6.6 kV kullanılıyor ; kalan kısımlar normal orta gerilim . Akım trafolarıyla ilgili dökümantasyonlarda bu konuda doyurucu bilgi yok. Forumun üstadları bir açıklama yaparsa sevinirim.... http://www.alce-elektrik.com.tr/tr/urun/urun-detay.php?pid=1 Bunların orta gerilim girişli bir trafonun sekonder tarafındaki farklı gerilimler olabileceğini düşünüyorum ve de bunlara ait ölçü,koruma devreleri için mi imal edilmiş olabilirler ?