AKAI AM-U55 ampli tam modifiye çalışması

Tamam PAD leri büyütürüm.Teşekkür ederim Yamyam hocam sayende bu devre çizimi de tamamlandı.
Önemli bir hata tespit ettim.
Mesajı düzenlerken sen mesaj yazmışsın.
Bi gontrol et.

Önemli bir hata tespit ettim.
Mesajı düzenlerken sen mesaj yazmışsın.
Bi gontrol et.
Düzelttim. 240R direnç ayar ile çıkış bacakları arasında olması gerekiyordu.Şimdi oldu.İyi yakaladın Yamyam hocam senden hiç kaçmıyor .Sağol.

Ekli dosyalar

• PSU9.png
    PSU9.png
    27.4 KB · Görüntüleme: 5
Düzelttim. 240R direnç ayar ile çıkış bacakları arasında olması gerekiyordu.Şimdi oldu.İyi yakaladın Yamyam hocam senden hiç kaçmıyor .Sağol.
Tamamdır.
PSU devremiz de şipirdek oldu.
Ana gondansatörler aynı olup ta yanyana dizilselerdi gelin alayı gibi olacaktı.
Sanırım plaketi ecik küçültebildik. Boyutlarını ölçebiliyormusun kaça kaç olmuş.
Birer tane soğutmayıcı ekleyim de SASEN gudursun :p
PSU9 (1).png

Son düzenleme:
Tamamdır.
Ben de onu hep düşünüyorum.Şöyle kaliteli 4 adet kondansatör bulsak da alsak mı acaba?Öylye biri başka diğeri başka hiç yakışmayacak bu PSU ya.Ama ben çok baktım kalite marka elektrolitik kondansatör bulamıyorum.Eğer baktığın sitelerde görürsen haberim olsun hocam.
Onlar için soğutucum var ama soğutur mu bir ara resmini yollarım. :D

PSU devremiz de şipirdek oldu.
Sanırım plaketi ecik küçültebildik. Boyutlarını ölçebiliyormusun kaça kaç olmuş.
Ekli dosyayı görüntüle 92724
Çok güzel oldu gerçekten Yamyam Hocam sağ olasın.

Yamyam hocam size bir sorum olacak.
Elektrolitik kondansatörlerde ripple current değeri neyi ifade eder ?Kondansatörün kalitesini belirleyici midir?
Mesela internette araştırıken bir satış sitesi buldum.Elkatek Elektronik firmasının internet üzerinden satış yaptığı site.
https://www.elektronomi.com/nippon-...sator-2200uf-50vdc-20-kilifi-elektrolitik-487

Bu sitede satışı yapılan Nippon-Chemi con 2200uF kondansatörün ürün açıklamalarında Ripple Current 1.47 A yazıyor. Bu neyi ifade ediyor.
Aynı zamanda Lifetime olarak da 1000h denmiş.Kullanım süresi kısa değil mi?

Bir de dökme kondansatör diye açıklamalarında yazanlar var bunların kalitesi farklı mı oluyor?
https://guneselektronik.com.tr/kond...F 35V 5000hr Low esr DÖKME VISHAY KONDANSATÖR

Son düzenleme:
Elektrolitik kondansatörlerde ripple current değeri neyi ifade eder ?Kondansatörün kalitesini belirleyici midir?
Mesela internette araştırıken bir satış sitesi buldum.Elkatek Elektronik firmasının internet üzerinden satış yaptığı site.
https://www.elektronomi.com/nippon-...sator-2200uf-50vdc-20-kilifi-elektrolitik-487

Bu sitede satışı yapılan Nippon-Chemi con 2200uF kondansatörün ürün açıklamalarında Ripple Current 1.47 A yazıyor. Bu neyi ifade ediyor.
Aynı zamanda Lifetime olarak da 1000h denmiş.Kullanım süresi kısa değil mi?
Elektrolitik kondansatörlerde kapasiteye bağlı olarak bir akım değeri vardır.
Burada kapasitenin tam doldurulması ve çekilen akıma göre de bir boşalma karakteristiği bulunmaktadır.
Kabaca belirtirsek 1000uF bir kondansatörden 1A akım çekiliyorsa ve bu akım belli zaman periyodunda ana besleme kaynağı (köprü diyot ve trafo) tarafından karşılanabiliyorsa, 1A yük altında o kondansatörün dolma boşalma süresi eşit kabul edilirse minumum ripple değerine ulaşılmış demektir.
Bu ripple değeri aynı zamanda kondansatörün ESR si ile doğrudan ilgilidir.
Yani iç direnç değeri o frekansta ne kadar küçük olursa, o kondansatör o kadar fazla gerilim/yük karakteristiği ile çalışmaktadır.
Ripple currunt olarak verilen değerler genel olarak göreceli olup, en az ripple değerinin elde edilebildiği akımı ifade eder.
Yani linkteki kondansatör 1.47A de aşırı ripple geçişine maaruz kalıyorsa, bu kondansatörü 1A de kullanırsak daha az ripple elde edebiliriz. Daha fazla akım çekiyorsak daha fazla ripple oluşacak demektir.
Ama doğru ifade şöyle tarif edilebilir.
10V ta 1A için max ripple 0.1V

Gondansatörlerin belli voltaj için kullanım ömürleri belirlenmiştir. Genel olarak bu değer 16V bir kondansatörü 15V gibi bir değerde kullandığımızda biçilen ömürdür. Ama 35V kondansatörü 12V ta kullanıyorsak ömrü daha uzun olacaktır.

Ekli dosyalar

• PSU9_ölçü.png
    PSU9_ölçü.png
    26.2 KB · Görüntüleme: 6
Son düzenleme:
3R lerden alabilirsin.Hatta daha küçük direnç bile kullanılabilir.
1ohm dan 4.7 ohma kadar. Hatta aynı dirençlerin 1ohm olanları varsa onlardan da al.

NOT:
Bu dirençlerden alacaksan PCB deki R boyutunu da tam ayarlamalısın.

Gözüme hoş görünmeyen iki adet yol düzeltmesi yaptım.
PSU9_ölçü.png

Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
129,811
Kullanıcılar
452,618
Son üye
mberber

Yeni konular

Geri