AKAI AM-U55 ampli tam modifiye çalışması

1K yaparım .Hocam ilk açılışta bu hop koruma normalden geç açıyor .Kondansatörlerin dolması ile ilgili midir?Kaç saniyede açması normal?Bir de bu trimpot ayarı ne olmalı, ben ortada bırakmıştım.
Normalden geç açılması 56k direnç ve bağlı gondansatör ile ilgilidir.
Normal olarak 3sn idealdir. Ama uzun süreli olmasında sakınca yoktur.
Trimpotlar şimdilik orta pozisyonda dursun. Tam güç testi yapabilmemiz için BABA hoparlörler lazım.
Ancak olur olmadık seviyede örneğin volüme 6 da iken korumaya geçerse trimpotu ecik sağa ya da sola gıbızlatabiliriz.

Hocam hop korumada led ön dirençlerini 1K yaptım.Ampli power butonuna bastığımda A ve B koruma devre switchlerine bastığımda ledler yanarken titreyerek yanıp sonra düzeliyor.Ama eskisi gibi diğer seçici switchlerin ledlerin parlaklığında yanıyor.Artık böyle kalacak herhalde.Yapacak bir şey yok.

Hocam hop korumada led ön dirençlerini 1K yaptım.Ampli power butonuna bastığımda A ve B koruma devre switchlerine bastığımda ledler yanarken titreyerek yanıp sonra düzeliyor.Ama eskisi gibi diğer seçici switchlerin ledlerin parlaklığında yanıyor.Artık böyle kalacak herhalde.Yapacak bir şey yok.
Titremenin olası sebepleri.
1) Ledler Panel tarafındaki PCB de birbirleri ile ya da başka bir yer ile bağlantılı olabilir. Bu bağlantı devreye gürültü yaptırıyor olabilir.
2) kullanılan UPC entegresi kötü üretim olabilir.
Başka ihtimal aklıma gelmiyo

Titremenin olası sebepleri.
1) Ledler Panel tarafındaki PCB de birbirleri ile ya da başka bir yer ile bağlantılı olabilir. Bu bağlantı devreye gürültü yaptırıyor olabilir.
2) kullanılan UPC entegresi kötü üretim olabilir.
Başka ihtimal aklıma gelmiyo
Başka ledi direk HOP korumaya takarak denemiştim .O ledde de aynısı olmuştu.UPC den ise yapacak bir şey yok artık öyle kalacak.Yani şöyle tarif edeyim.Florasan lamba ilk yanarken bir süre göz kırpar sonra şak diye ışık netleşir.Bu da öyle bir durum.Tabi bir floresan kadar abartılı değil :D

Başka ledi direk HOP korumaya takarak denemiştim .O ledde de aynısı olmuştu.UPC den ise yapacak bir şey yok artık öyle kalacak.Yani şöyle tarif edeyim.Florasan lamba ilk yanarken bir süre göz kırpar sonra şak diye ışık netleşir.Bu da öyle bir durum.Tabi bir floresan kadar abartılı değil :D
Aynı devreyi LM1875 li ampline takıp test edersen...
Aynı şekilde gıpraşırsa entegre büyük ihtimal kötüdür.
Gıpraşma olmazsa senin besleme devren ile ilgili sorun olabilir.

Aynı devreyi LM1875 li ampline takıp test edersen...
Aynı şekilde gıpraşırsa entegre büyük ihtimal kötüdür.
Gıpraşma olmazsa senin besleme devren ile ilgili sorun olabilir.
Evet bu şekilde denerim bir ara hocam.

Evet bu şekilde denerim bir ara hocam.
Bir sene önceki mesajım :p
GUD.png

Gudurma seviyeni bizlere de anlatabilirsin.

Bir sene önceki mesajım :p
Ekli dosyayı görüntüle 96177
Gudurma seviyeni bizlere de anlatabilirsin.
Her şey böyle bir gudurtma sohbeti ile başladı.Tesadüf bu ya o sırada bulunduğum şehirde satılık arızalı AKAI AM-U55 AMPLİ gördüm.Bu ampli daha önceki yıllarda bir forumda Yamyam hocanın modifiyelik ampliler içinde yer alan bir ampliydi.Hemen aldım.Aslında önce tamir olur mu diye baksam da kafamda modifiye etmek düşüncesi beni kemirip duruyordu.İşte bu gudurmanın sonucu beni tahminlerimin üzerindeki bir bütçeye kadar çıkardı. 😃 AKAI amplinin kullandığım malzemeleri kutusu trafosu ,10.000uF kondansatörleri,arka giriş jakları ana volüm potu ,açma kapama butonu,switchleri ,kulaklık girişi,pot başlıkları,düğmeleri hoparlör soketi, 220v girişi .Bas ve tiz potları defeat olduğu için kullanamadım üzgünüm😔 çünkü bana 400.00TL masraf oluşturdu.Bunların dışında kullandığım malzemeleri mümkün olduğunca kaliteli kullanmaya çalıştım.Özellikle kondansatörler yüklü miktarda harcama yapmama sebep oldu.Ama amacımız kaliteli bir ampli yapmak olduğu için bunlardan taviz veremezdim.Tabi bu harcamalarımın dışında Yamyam hocamın hediye ettiği kondansatörlerin değeri de ayrı.Kendine bu malzemelreden dolayı çok teşekkür ediyorum.Verdiği malzemeler kaliteli e orjinal olduğundan bayağ bir masraftan beni kurtardı.

Sonuç olarak bu gudurmanın bir maliyeti oldu.Değdi mi ?Evet bence fazlası ile değdi.Yapım aşaması adım adım paylaştım.Şimdi tekrar amplimin iç resmini paylaşıyorum.Sizce bu gudurmanın bedeli ne olmuştur?

Gudururken iyi düşünmek lazımmış😂

Ekli dosyalar

• AMPLİ İÇİ.jpeg
    AMPLİ İÇİ.jpeg
    289.9 KB · Görüntüleme: 16
  • PPM1.jpeg
    PPM1.jpeg
    127 KB · Görüntüleme: 12
Sonuç olarak bu gudurmanın bir maliyeti oldu.Değdi mi ?Evet bence fazlası ile değdi.Yapım aşaması adım adım paylaştım.Şimdi tekrar amplimin iç resmini paylaşıyorum.Sizce bu gudurmanın bedeli ne olmuştur?
Böyle bir ampliyi ben yıllardır yapıyorum
Takribi bütçesi 1000$ civarında tutuyordu. Çünkü hem kendime hem de birçok arkadaşıma yapmıştım.
Yıllar önce @ozgurece35 e yaptıktan sonra STK465 ve ön devreler için gürültü faktörünü düşürmek için AR-GE çalışmalarına başladım.
O yıllarda amplimin genel gürültü seviyesi -65db ler gibi idi. AR-GE çalışmalarıma 2000$ kadar harcadıktan sonra -65 i -68db ye çekebildim.
Yani 3 db lik bir gürültü iyileştirilmesi için günümüz TL hesabına göre yaklaşık 35.000-40.000TL gibi paralar harcadım.
Gel gelelim STK465 ler eskisi gibi değildi ve stres testinden geçemiyordu. Yani aşırı overload testinde yandım diyemeden yanıyordu.
Bu sefer de STK465 leri mıncıkladım ve yeni proje oluşturdum.
En son @Yunusgr e verdiğim PCB.
Stres testinden geçemese de nispeten çalışıyor ve gürültü seviyesi oldukça iyi idi. Ortalama -68db toplam.
Birçok lambalı ampli ile bile elde edilemeyecek bu gürültü seviyesi, son derece iyi idi.
Doğrusu bu projemi ticarete döküp çok fazlaca olmasa da 3-5 guruş kazanabilmek için geliştirmiştim. Çünkü böyle bir ampli piyasada tanınırsa birçok meraklı kişinin almak isteyebileceği bir ürün olacaktı.
Gel gelelim kendi ailevi sorunlarımdan dolayı bu işleri bıraktım ve köşeme çekildim. Ben mutsuz isem bari birkaç arkadaşımı mutlu edeyim diye.
BU DURUMDA ŞU SORUYU SORMAK İSTERİM.
@ozgurece35
Senin ampliyi satın almak isteseler kaça satarsın?
@sasen1 gardaş. Senin bu amplin için 1000$ ı önüne peşin koysalar tavrın ne olurdu?
Burada önemli olan sadece maddiyat değildir elbette.
Önemli olan böyle bir amplinin sizlere verebileceği ve dinlerken alabileceğiniz mutluluk daha farklıdır.

@Mr_YAMYAM hocam bendeki SU-V4A fiyatı BIRD SH-60S-AOA, Spectrum Analyzer ile yarışıyor ama ben o fiyatlara yinede satmam neden mi ? Çünkü sizin tasarımını ve montajını yaptığınız ampli nin kritik tüm parçaları ve tabiki DIN PPM in modüllerindeki elemanların tamamı orjinal. Şimdi parasıyla bile bu Elektronik komponentleri bulabilmek neredeyse imkansız. Hatırlarsanız PPM ledleri siz çok beğenmiştiniz hepsi aynı değerlerde parlaklıkları hepsinde aynı. LM 3915-3916 bul bulabilirsen. Opamplar desen orjinal oda yok. Emsalsiz ampli. Satış Yokki Fiyat olsun. Resim paylaşayımda gudurtayım sizi :)

Ekli dosyalar

• IMG_4190.JPG
    IMG_4190.JPG
    253.3 KB · Görüntüleme: 6
  • IMG_4193.JPG
    IMG_4193.JPG
    260.4 KB · Görüntüleme: 7

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
129,734
Kullanıcılar