AKAI AM-U55 ampli tam modifiye çalışması

Bu durumda...
Hem PC hem CD hem de PPM kalibrasyonları tam değildir.
Aynı CD yi diskte çalarken LM1875li amplindeki PPM ile de ölçebilirsin.
Bu PPM de de kırmızı led gımıl gımıl etse bile seviye yüksektir.
Yamyam hocam bu işler çok karıştı :D Bütün yaptığımız testlerin doğruluğu konusunda aklımızda soru işareti olmaması açısından önce şöyle bir ayar yaptım.LM 1875 ampliyi açtım. PPM için MI sinyal jeneratöründen 1Khz de 0dB sinyal gönderdim.Sarı ledler yandı.Emin olmak için de LM3915 in referans bacağını ölçtüm 1V u gördüm.

Sonra internette bir site buldum buradan yüksek kayıtlı yani 0dB ve üzeri olabilecek şarkılar parçalar gördüm.Bunlardan bazılarını test amaçlı indirdim.ADOBE de açtım.Parçalar çalarken hem LM1875 amplinin PPM inde hem de Adobenin PPM de izledim.

LM1875 amplinin PPM de şarkı çalarken sarı ledleri yakıyor. Yani 0dB ye vuruyor.Aynısı Adobe PPM de de 0dB lere çıkıyor. Buraya kadar her şey yolunda.

Modifiye amplimizin PPM inden emn olmak için MI sinyal jeneratöründen 1Khz 0dB sinyal gönderdim.Sarı ledler yandı.Sonra yine voltaj ölçümü yaptım.1V okunuyor.Yani 1V da 0db olarak ayarlı.

Adobede çaldığım ve LM1875 amplinin PPM inde 0dB lere vuran şarkıyı bu sefer modifiye amplide dinledim.Ancak burda DIN PPM +3db lere vuruyor.Ben bekliyordum ki yine LM1875 amplide nasıl 0db e kadar çıkıyor kırmızı lede geçmiyorsa DIN PPM de de sarı ledde kalacak ama olmadı.

Hocam bu iş bana kafayı yedirtecek.Yanlış nerede bana söyleyiver.

Bir de imkanın varsa aşağıdaki linkteki 1. şarkıyı dinleyebilir misin senin amplide şarkının en yüksek yerinde kaç dB?
https://pixabay.com/music/
 
Adobede çaldığım ve LM1875 amplinin PPM inde 0dB lere vuran şarkıyı bu sefer modifiye amplide dinledim.Ancak burda DIN PPM +3db lere vuruyor.Ben bekliyordum ki yine LM1875 amplide nasıl 0db e kadar çıkıyor kırmızı lede geçmiyorsa DIN PPM de de sarı ledde kalacak ama olmadı.
Önce şu konuda anlaşalım.
LM1875 li amplide her led arası 3db dir.
DIN PPM de ise üst seviyeler 1db dir.
Yani senin LM1875li amplideki gırmızı led gıp gıp etse bile aynı şarkı DIN PPM de 3. gırmızıyı yakıyor demektir.
Yani DIN PPM üst ölçüm seviyesi daha hassastır.
2. kural.
Her ölçü aletinin bir response (erişim) hızı bulunmaktadır. Bu erişim hızı teorik olarak redresör devresinde ayarlanmış olsa da LM3915 ve LM3916 entegrelerin kalitesine göre çok farklar olabilir.
Özellikle yeni üretim entegrelerde erişim farkları son derece dengesizdir. DIN speclerine göre FAST olarak ayarlanmış bir redresör bağlı olduğu entegrelerin karakteristiğine göre ULTRA FAST ÇOK HIZLI oynayabilir. Bu aslında istenmeyen bir olaydır. Çünkü redresörün çıkış empedansına göre bağlı olan entegrelerin de bir giriş empedansları vardır.
Orijinal bir entegrede DIN spectlerine göre FAST erişim için 510 ohm ve 1uF kondansatöre bağlı olarak LM3915 ve 16 nın giriş empedansları 22k ohm civarıdır. Yeni tip entegrelerde bunu bilemiyoruz.
TEST için PPM lere 1uF yerine 2.2uF bağla ve 2 adet 2.2uF ile DIN PPM i SLOW modunda izle.

NOT:
Ayrıca OVERSHOOT diye bir olay da vardır.
Şarkının en üst seviyesi 1V olsa bile, eğer bir yerlerde aşırı kompres oluşmuşsa, yani sinüs işareti kareye dönmüşse o darbenin geldiği anda DIN PPM in overshoot etkisi ile fazla göstermesi de olağandır.
NOT:
Müziği indirtmedi bana. Üye ol dedi.

HARİCİ bir NOT daha..
Mono bir müzik eserinde bu seviyeler üstlerde eşit olmuyorsa, yani bir kanal fazla diğer kanal az gösteriyorsa, bu durum da LM3916 lardaki tolerans farkındandır.
Böyle bir durum varsa ne yazık ki LM3916 ları da eşleştirmelisin.
 
Son düzenleme:
Müziği indirtmedi bana. Üye ol dedi.
Hocam benim dinlediğim parçayı gönderiyorum vaktiniz olur dinlerseniz sonucu değerlendiririz.Sizin PPM de nasıl gösterecek?
Mono bir müzik eserinde bu seviyeler üstlerde eşit olmuyorsa, yani bir kanal fazla diğer kanal az gösteriyorsa, bu durum da LM3916 lardaki tolerans farkındandır.
Böyle bir durum varsa ne yazık ki LM3916 ları da eşleştirmelisin.
Bütün eşitlemeler gayet güzel oldu hocam tekrar yaptım dün.
Orijinal bir entegrede DIN spectlerine göre FAST erişim için 510 ohm ve 1uF kondansatöre bağlı olarak LM3915 ve 16 nın giriş empedansları 22k ohm civarıdır. Yeni tip entegrelerde bunu bilemiyoruz.
TEST için PPM lere 1uF yerine 2.2uF bağla ve 2 adet 2.2uF ile DIN PPM i SLOW modunda izle.
Benim LM1875 deki PPM deki 2 kondansatör de 2.2uF Ama DIN PPM de girişe bağlı olan 1uF F/S ye bağlı olan 2.2uF bundan dolayı fark olur mu?
 

Ekli dosyalar

  • waterfall-140894.rar
    5 MB · Görüntüleme: 1
Son düzenleme:
Entegrelerden bile fark olur
 
@sasen1
Müziği benim sistemde kabaca inceledim.
PPM.png

Bu program mütekamil bir audio analizi yapmıyor. Ancak + seviyeleri de gösterebiliyor.
Dolayısı ile senin DIN PPM de de +3db göstermesi son derece normal.
LM3916 ların özdeş ise ve kalibrasyon doğru yapılmışsa PPM e güvenmelisin.
Esasen burada güvenilmez olan internet tabanlı müziklerin seviyeleridir.
Çok pahalı olan ve piyasada rağbet gören bir müzik sitesi olsa dahi asla güvenilmez.
Şunu da özellikle belirteyim ki senin DIN PPM çoğu ölçüm aletlerinden bile iyidir. LM1875 li amplideki PPM in çözünürlüğü düşük olduğu için O'na bile güvenmemelisin.
Tek halledilmesi gereken olay üst ölçüm seviyelerindeki response özelliğidir ki, tamamen LM3916 ların üretim kalitesi ile ilgilidir.
Üst seviyelerdeki aşırı iniş çıkış ve led sapma hızı aşırı ise redresördeki 2.2uF ları daha da yükseltmen gerekebilir.
 
Son düzenleme:
Yamyam hocam aklıma takılan bir soru var. Hazır olarak satılan matrix ekranlar var acaba 2x23 gibi bir çözünürlükte olanlarından alıp kullanamaz mıyız bu projede?
Yada bunun gibi ürünler: Bar graph.
https://www.direnc.net/10-lu-bargraf-led-kirmizi
https://circuits4you.com/2016/05/19/led-bar-graph-arduino/
Çünkü bu ledleri estetik olarak düzgün gösterebilmek için baya uğraşmak gerekiyor.
Matrix ekran kullanımı için her ledi ekranda gösterebilecek bir devre gereklidir.
Arduino ile yapılabilir elbette ama bu tür devrelerle pek ilgilenmedim.
LM39XX serileri hem LED, hem vakum display hem de LCD display sürebilmektedir.
Ancak çok önemli bir şey vardır.
Bir standartta belli kuralların uygulanması gerekmektedir. DIN standartlarına göre bizim yapmış olduğumuz PPM de de bu standartlara uymamız şarttır.
OVER GÖSTERGE.
Daima kırmızıdır. Çünkü kırmızı tüm dünyada TEHLİKE ifadesidir. Bizim PPM de de kırmızı ledlerin yanması DİKKAT SEVİYE YÜKSEK anlamındadır.
F/S seviye.
Full/Skala anlamındadır ve tüm sistemin anahtarıdır. Yani buradaki sarı led 0db/FS olarak isimlendirilir ve tüm sistemlerimiz için referans değeridir.
Sarı ışık ta DİKKAT anlamına gelir ve seviyenin artık max seviyede olduğunu ifade eder.
Yeşil bölge.
Çalışma bölgesi olarak adlandırılır ve, hangi seviyenin ne kadar olduğu, dolayısı ile sistemimizin sınırları dahilinde nerede kullanıldığını ifade eder.
Örneğin bir müzik eserinin seviyesinin -10db olduğunu düşünelim.
1Vp seviyesine göre oranladığımızda amplimize giriş seviyemiz yaklaşık 300mVp civarındadır. Bu da demektir ki yeterli duymamız amplimizin seviyesini azcık artırmalıyız.
Yeşil (ya da mavi) led sarı led ve 3 adet kırmızı ledlerden yapılmış bir display bulabilirsen haber ver biz de alalım. Hatta @ozgurece35 bile havada kapar.
Dolayısı ile böyle bir display bulunması çok zordur.

EBU standartlarında ise led renkleri ve ölçümleri farklıdır.
Ebu standartlarında over level kırmızı olabilir. Bu seviye 0db/FS de olabilir +3db over da olabilir. (Adobe PPM deki gibi)
Kırmızı ledden sonra en az 3 adet sarı led bulunur. Güvenli çalışma bölgesi olarak belirlenmiş bu bölge 3 db adımlarla 9db lik bir alana tekabül eder.
Eğer yüksek çözünürlüklü bir EBU PPM yapılabilirse 10 adet sarı led yapılır ve -10db den itibaren sarı olmalıdır.
Alt seviyeler zaten genel olarak yeşil renklidir.
 
Bu linkteki ürünün bacak sayısını gördüğümde bağımsız çalıştırılabileceğini düşündüm açıkçası. Alıp deneyebilirim belki. Daha yeni sipariş verdim aslında keşke deneme için bir tane alsaydım bundan :D

Over göstergesi için kırmızı ledli bir modül, diğer bölümler için uygun renkte ledi olan ayrı bir modül alıp yan yana kullanabilir miyiz acaba? Malzemenin kendisi sanki yan yana birleştirilerek kullanılsa sırıtmaz gibi geliyor.

Tek parça olarak bizim için uygun olan renklerde led modül bulamadım ama araştırıyorum.
Görsel olarak hem güzel durur hem de çok uğraştırmaz sanırım. Önüne sadece siyah renkte bir sert plastikten bir malzeme koysak estetik olarak güzel görünür gibi geliyor.

İki şey problem olabilir. Biri bu ledlerin çalışma voltajı. Biri de ilgili ledin dB karşılığını gösteren metinler için gereken aralığın çok dar olması. Ledler birbirine çok yakın. Ancak uygun baskıyla çözülebilir sanıyorum.

Matrixler için sanırım arduino gerekiyor. Arduino konusunu bende bilmiyorum. Ek olarak araştırdığım kadarıyla 2x23 gibi ince uzun şekilde matrix led modül göremedim henüz. Hep 8x8 gibi kare şeklinde var.
5Ledli kırmızı led modül
Farklı renklerde 10 ledli grup modüller
Bunun az daha uzununu arıyorum bulduğum anda linki buraya ekleyeceğim. :)
 
Son düzenleme:
Önce anlaşalım.
DIN PPM yapacaksan o displaylerin hiçbirisini kullanamazsın.
10 ledli LM3915 PPM yapacaksan ideal olan display 7 yeşil 2 sarı 1 kırmızı olabilir.
20 ledli EBU PPM zaten artık yapılamıyor çünkü LM3915 ler sahte. Alt seviyelerde cortluyor.
Üstelik bu displayler belli standartlarda yapılır ve bacak aralığı 0.1inch tir. Yani entegre ile uyumlu. Dolayısı ile en az 18 led kullanmazsan gösterge çok dar olacaktır.
Ama 10 ledli displayı 5mm aralıkta yapabilirsen nispeten geniş bir display olacaktır.
STUDER A721 de kullanılan PPM ve göstergesi...
https://www.ebay.ph/itm/266152603831
Display ve display sürücü komple 200$ imiş.
Bence beleş. Hemen kapın.
Muhtelif renkte modifiye edilmiş olup orijinali yeşildir.
 
Son düzenleme:
Ledler birbirine çok yakın olduğundan dolayı kullanamıyoruz o halde. Ben uygun olan başka ekran varsa bakayım.
Konudaki fotoğraflarda tek kanalda 18 tane led olduğu için bu sisteme göre uygun tek parça modül de yok ne yazık ki. 12 Ledli olarak var gönderdiğim gibi. Plan tutmadı :)
 

Forum istatistikleri

Konular
129,163
Mesajlar
923,857
Kullanıcılar
451,512
Son üye
cembo14

Yeni konular

Geri
Üst