Alternatif Akımda Sinüs Dalgası Nasıl Çalışır.?

potansiyel farktan söz etmek için 2 nokta gerekir.
bu noktaların adının ne oldugu çok önemli değildir. akımda bu fark arasında akar.
 
Evet,mevcut İfade biraz değişik olmuş,bunu hemen düzeltiyorum.Y ekseninde 0'dan sonra sinüs artıda ve ekside yılan gibi kıvrılarak tam ilerlerken 2 defa 0 noktasından, yani X ekseninden ilk (Orijini) başlangıcı da sayarsak eğer tam 3 defa geçiyor.Burada üst (artı) amplitütde ve alt (eksi) amplitüte göre tam 0 olup da bir potansiyel farkı kalmıyor demek istemiştim.

Nötr'e tam yüksüz ve cansız diyorsanız eğer K.K.K.R.'sindeki torroidin dengesinin, hem faz hem de nötr'ün toprak hattıyla direk temasında,yani her ikisinde de bu köprü dengesinin bozulup atmasına acaba ne diyeceksiniz,bunu çok merak ediyorum doğrusu. Nötr'ün aslında canlı olduğunu dünya toprağında geniş çok geniş yüzeye dağılmasıyla yine yok olmadığını,dc elektrikteki - ucun topraklamasının da ayni şekilde - ucun tam sıfır olmadığını "dağıtılma teorisi" ile açıklamaya da çalışmıştım. Özelden bunu sadece sn by lent'e açıklamıştım ve hatta sn.ustasına da bu konudan ayrıca söz etmesini istemiştim,yaklaşık 1 sene önce.

Nasıl Çalışır ansiklopedisinin 1. cildinde 54-57. sayfalarda yer alan Alternatif Akım ve Gerilim,Alternatör konusunu makale kısmından vermeyi aslında düşünüyordum. Üniversite 1. veya 2. sınıfta bir öğrenci iken alternatif akımın 3 fazının sadece 4 telle taşınmasını veya bir alternatörün çalışma yapısını,mantığını direk buradan öğrenmiştim.Yarın veya öbür gün bunu bir yazı olarak bu ansiklopediden taratıp yayına vereceğim. Bu konulara takılanlar için çok iyi bir başlangıç da olabilecektir,hiç şüphesiz. Kolay gelsin.
 
sizin yazınıza bir yorum değildi sayın binbaşı.
genel bir yorum konuyla alakalı.

Elektrik dagıtım sistemindeki nötr noktasının ne oldugunu düşünmeye, öğrenmeye teşvik için yazmıştım bu yorumu.
 
O zaman neden kontrol kalemi ile prizde bir uçta ışıma görürken neden diğer uçta görmüyoruz?

x ekseni sıfır noktası ise atıyorum bir alternansta Elektrik akımı fazdan nötre ise diğer alternansta nötr den faza olmaz mı? yani her iki uçtanda akım akması lazım. Her iki uçta da faz görmemiz lazım. Sıfır noktası X ekseni ise?
çünkü o durumda 2 nokta yok serkan bey. potansiyel fark olmaz, kontrol kalemide yanmaz.
nötr yani toprak, siz bedeniniz , ayakkabınız falan hepiniz aynı noktasınız.

neden yanmadıgına cevap olabilir belki
http://www.herseynasilcalisir.com/kontrol-kalemi-nasil-calisir/
 
Kontrol kalmeinin yanmaması kuşların yalnızca faz telinde tüneyip 2 faz veya faz-toprak veya faz-nötr teline tam değmediklerinde çarpılıp da hiç ölmemesi gibidir,kontrol kaleminin tek kutupta yanmaması veya diğer uçdan hiç temas etmeden (2 kutup olmadan) yanmaması.Ama daha da ilginç olanı ise,çok kuvvetli elektromağnetik alanlarda veya girişimlerde, havanın tam iyonlaşmasıyla bu kuralın dışında kalarak da yanabilmesidir. Örneğin bir mikrodalga fırınının içinde magnetrondan antenle içeriye giren yoğun mikrodalgada sadece içindeki neonu çıkarıp fırına koyarsanız çok aşırı ışık vererek yanıp,çabucak bozuluyor.(Ben merakla deneyip bir tane bozmuştum :) )

Bir Tesla bobinin çok çok yakınında elektromağnetik indüksiyonla veya metal arka kısmından metal kısmına tam elle dokunulurken,kalem ucuna statik elektrikli bir tarak veya yün bir kazak yaklaştırılsa,yine oradaki havayı dolaylı iyonlaştırıcı mikrodalga fırın gibi çalışan bir cihaz yaklaştırılırsa yine yanabiliyor,çünkü havanın o an tam iyonize olup iletken olmasıyla, + ve - yüklü olarak iyonlaşmasıyla bu durum oluşabiliyor,çok istisnai bir durum olarak.

Bu konu forumda elektrikçiler ağırlıklı olarak forum üyeleri arsında bir ara epeyce de tartışılmıştı. Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:
Verdiğiniz değerli bilgiler için teşekkür ederim.
Anladığım kadarıyla grafikte gösterilen 0 cizgisi (x ekseni) toprak değildir aslına bakarsanız nötr de değildir.bu grafikte nötrün yada toprağın faza göre durumu görünmemektedir..Bu grafik sadece alternatif akımın frekansının grafiğidir..

Ama nötr yada toprak potansiyel farkı olarak faza göre eksidir.

Ve anladığım kadarıyla normal şartlar altında toprakta nötre göre eksi durumdadır..

Ama bu durumda grafikteki x ekseni tüm şebekelerde ve cihazlarda değişik olmaz mı..?

X ekseni tüm cihazlarda sorun çıkartmaması için neye oranlanır veye ne baz alınır?

Bize okulda elk. ampulünün saniyede 100kez kapanıp açıldığı söylenirdi.Burada ampul tamamaen kararırmı yoksa zayıflayıp sonra güçlenir mi demek oluyor?

Teşekkür ederim...
Yanlışım varsa açıklarsanız sevinirim.
 
ilk olarak Elektrik nasıl üretilir ona bakınız. üretilen elektrikte nötr diye bişey yoktur. Faz diyede birşey yoktur. Potansiyel fark vardır. Bu fark 2 nokta arasındadır. Bu iki noktanın adı çok önemli değildir. Ne derseniz deyin.

Peki bu faz ve nötr nerden çıkar?
elektrik dağıtım şebekelerine bakınız.
elektrik evimize nasıl gelir?
yıldız bağlantı, yıldız noktası nedir? vesaire.
 
Arkadaşlar,
Yukarıdaki bilgilerin özellikle sayın binbaşı'nın açıklamaları çok yerinde. Lakin olayı bilemeyen arkadaşlar için fazla akademik bilgiler.
Bir fazda oluşan sinüs eğrisi saniyede 50 kez artı, 50 kez eksi alternasta oluşurken, varsayılan çizgiye denk gelen noktaya nötr denilir ama bu nötr şebeke nötürü değildir.

Aşağıda 3 faz ve nötr oluşumunu gösteren bir çizim yaptım. Bu 3 fazı üreten bir alternatör de olur, yüksek gerilimden alçak gerilime dönüş yapan trafo da olur. 3 fazın birleştirildiği noktaya yıldız köprüsü veya nötr köprüsü de denilir. Resimde de olduğu gibi her faz oluşumunda sinüs eğrisi kendi çizgisi doğrultusunda artı ve eksi alternasta bulunur.
Tarama_20170115.png
 
2000px-230volt_50Hz.svg.png


Galiba tam anlatamadığım için anlayamıyorum...
Bu grafikte sıfır ekseni monofazede nötr dediğimiz kabloya denk geliyor mavi dalgada faz dediğimiz kabloya...

Sıfırdan başlayan fazın x eksenine (sıfır ekseni) olan potansiyel farkı zaman içinde yükseliyor ve en yüksek değerine geldiğinde fazın Elektrik yükü x eksenine göre max 325v.Bu durumda kablolardan akım fazdan nötre doğru akar, bu normal.Sonra voltaj düşüyor ve x eksenine geliyor ,bu anda faz ve nötr kablolar yük olarak eşit, dolayısı ile akım yok.Zaman ilerledikce voltaj x ekseninin altına düşüyor ve max -325v olduğunda nötrün potansiyel farkı artık fazdan fazla, bu durumda elektron akışı nötrden faza doğru oluyor.

Bu anlattıklarım doğru mudur ? hatalı bir yer var ise açıklarsanız sevinirim..
 
Son düzenleme:

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
129,864
Mesajlar
930,851
Kullanıcılar
452,726
Son üye
ugur Göktürk

Yeni konular

Geri
Üst