Amatör CNC

KAZIMUGUR

Onursal Üye
Onursal Üye
Katılım
14 Tem 2006
Mesajlar
3,477
Puanları
1,458
Yaş
69
samplekasimu1.jpg



Artsoft un çok güzel bir programı var.
Mach1-5 ve Quantun gibi bir seri.

Küçük ve pc yi kasmayan bir program.

Rs232 için kendi arabirimi var.
Lpt için iş çok kolay.

Herhangi bir dxf dosyasını import edebiliyor.Bu autocad de olabilir pcb çizim programlarıda.
Bu dosyadan kolayca G code leri üretip çıkışa gerekli step ve dir komutlarını yolluyor.
Gerisi bize kalmış.Gelişmiş ,microstep bir sürücüde bağlayabiliriz,bir kaç lojikle yapılmış moslu ucuz bir sürücüde.
Ufak ama az sağlamca yapılmış şase ile pcb lerimizi kazıyarak ütü-asit-delgi gibi angaryalardan (eşşeğe semeri ağır gelmez ama olsun) kurtulabiliriz.
Biraz daha sağlam bir yapı ile kalıp üretmek çocuk oyuncağı.
İsteyende strafor kesebilir.

Aşağıdaki sayfadan mach2 ya da quantumu indirmenizi öneriyorum.Mach3 lpt ye çıkış vermez.

http://www.machsupport.com/software/

Pc yi yeniden başlatın,bu şekilde lpt sürücülerini yükler.Yoksa ilk çalıştırdığınızda kendi yeniden başlat yapar.

İnceleyin , beğenirseniz devam ederiz...
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
valla benim ilgimi cekti ve programı inceledim güzel bir programa benziyor. bugüne kadar cnclerle ilgilenmedimdi oyüzden pek bir bilgim yok. Şimdi kendimce bir driver tasarlamayı düşünüyorum. oyüzden kafamda iki soru oluştu cevap verebilirseniz sevinirim.
1-step ve dir komutları ne işe yaradığı
2-her axix için step ve direction lar için pin no larını vermiş. şimdi driver a yanlız step pini ilemi yoksa yanlız direction pini ilemi yoksa her ikisiyilemi kumanda etmek gerekir.
 
Her aksis için :
Step pulsleri hızı belirler(birim zamandaki adım sayısı).
Dir (direction) yön bilgisini içerir , yön bilgisi adım bilgisinden tamamen bağımsızdır.Bu cümle pc programı içindir.Duruma göre sağ ya da sol dönüşü dir komutunun 1-0 oluşu belirler.Bunu ,sürücü alır ve dir komutunun seviyesine göre, step bobinlerine uygulanan gerilim sıralamasını yönetir,bu sıralama ,yönü belirler.
 
verdiğin bilgi için teşekürler.
 
1 senedir okuldaki eski model NC frezeyi bilgisayar kontrollüye çevirmek için çözüm arıyordum. neyseki bu praogram çok işime yaracak, teşekkür ederim.
 
Kazım abi paylaşım için teşekkür ederim

program güzel ama keşke bunun tasarımını yapan arkadaş açık çevrim step kullanmak yerine kapalı çevrim ac servolar ile yapsa imiş stepler bu iş için hiç mi hiç uygun değil ki resimdeki makine kalıpçı freze
 
Millerin adımını 5mm kabul etsek,yarım adımlı bir step minimum 5/400=0,0125mm öteleme sağlıyabilir.
%1 işlerken sportlardan birine karşı hapşırsanız... ::)
İyi bir sürücü ile mikrostep yaparsanız ortaya çıkacak ölçüler bu tip tezgahlar için kulanılamaz.Ya da ustalar güler.
Yeteri kadar güçlü stepiniz varsa komutu verir arkanızı dönebilirsiniz.Komut yerine getirilecektir.
Asıl sorun backlach da denilen vida-somun ilişkisidir.
Bu tip programlar bunu göz önüne alır ve sizin sisteminize uygun girdiğiniz boşluğu sürekli hesaplar ve gerekeni yapar.Zaten bir boşluk varsa o kalıpcı değil nalbant aparatıdır.
Ayrıca enkoder girişleri de var.İstediğiniz oranlarda çevriminizi kapatabilirsiniz.
Hatta 3d prob ile model taraması yapabilir.
Mini cnc ler giderek yaygınlaşıyor.
Uygun motor-sürücü ile tahtadan , yonga levhadan,Al raylardan harika cihazlar yapıp kullanan pek çok amatör var.Cnc sahibi birine ne kadar amatör denir bilemem. :D
Bu konu üzerine onlarca site var.
Gözde programlar deskcnc-kcam-machxx-turbocnc...
Benim önerim bir çok sebepden dolayı machxx.
Paralel port kontrollü sürücüler çok kolay ve ucuz.
VB ustaları hemencecik bir şeyler yazıp doğrudan pc den komut yollayabiliyorlar , ister lpt ister rs232...
İlgi çekerse sohbete renk katabiliriz.
 
enkoder girişleri olduğunu bilmiyordum ama backlash olayını biliyorum ayrıca bu bişey değil bunun gibi eksenlerdeki balanssızlıktan tut ayna punta arasında dengesizliği bile program sayesinde kontrol edebiliyorsunuz bu işi FANUC yada FANUC-SİEMENS yada SINUMERIK daha dolu marka var onlarla halletmek daha mı iyi tartışılması gereken bence bu kazım abi
programa 100 euro vermekten nc üniteye 11000 euro vermek akıl karı iş değil ama çalışma koşulları açısından düşünülürse işin amatörlükten profösyönelliğe geçmesi gerekir
senin tecrübeni iyi biliyorum sende bilirsin piyasada bu tür programlar ile yaygınlaşmak zor
çünkü adamın elinde cnc si var ama adam CAM kullanmak yerine 100000 euroluk tezgahı konvansiyonel torna gibi gibi kullanıyo elinde teknik resim şurdan şuraya nasıl giderim g00 x200 z300

bu makinalar bu tarz insanlara hitap ettiği için onları eğitmek en önemlisi
Kazım abi yanlış anlamayasın bu sisteme karşı değilim çünkü biliyorumki adam akıllı stabil bi program yazılırsa insanın arıza diye bi derdi sadece motorlarda ve mekanik aksamda olabilir. olaki bir arıza olma durumunda yapılacak sadece programı tekrar yüklemektir.

ama dediğim gibi sorun sadece piyasa böyle bir sistemi kaldırırmı
 
Vurgulamak istediğini tam anlayamadım galiba.Üstteki resim artsoftun sitesinden idi.Sanırım dişli kayışlarla yapılmış bir uygulama , orijinal elcikler duruyor.Manuel kullanımı korumuş.2-3bin ytl ye A4 ebadında kalıpcılık yapabilerceğiniz bir sistem oluşturulabilir.Bu fiat birazda sizin imkanlarınıza, beceri ve beklentilerinize bağlı.Resimleri değiştirelim :


img_1126a.jpg

fems.jpg

Sadece arabirim sürücü dersen 500dolara var.Mini tezgahlar için gövde hariç tüm gerekenler 1000 dolar civarı.Dxf den aldığınız bir resmi kalıba çevirirken fanucu aratmayacağından emin olabilirsin.Fazla karamsar olma.Bu tip tezgahlar hem yapılıyor hem kullanılıyor.Teknik okullardan mezun arkadaşlarımız elinde resimle dolaşanlara öğretebilecek düzeydeler.Amatör cnc diye başlamam,çok pahalı sistemlere gücü yetmeyen ve evde kendi başlayıp alışıp yakınlaşıp ,iş hayatında karşılaştığında zorluk çekmek istemeyen arkadaşlara kılavuzluk içindi.
cncbot.jpg
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
demek istediğim şu bu iş yani NC ünite yerine bir bilgisayar kullanımı şu anda amatörce gözüküyor bunu
söylememin birçok sebebi var

bunlardan en bilindik ve en önemli olan sorun şu NC ünite tek bir işlem için tasarlanmışken bilgisyar genel geçer her iş için tasarlanmıştır en basitinden olay şu bu program çalışırken aynı anda arşivden bir dosya çıkarsan hatta winampda bişey çalsan programın zamanlama olayı tamamen değişecektir. İşlem hızının çok yüksek olduğunu ve bunun umursanmıyacak kadar küçük bir şey olduğu düşünülebilir.
bu tür programları bilgisayar yerine gömülü sistemlerde çalıştırmak daha doğrudur ve buda artı maliyet demektir. Bunun gibi birçok sebep var. Bu işe yabancı değilim çünkü zamanında bana bu konuda epey yardımda bulunmuştunuz. Ama bu kadar çalışmadan sonra gördümki gerçekten işe yarar bişey yapmak
isteniyorsa her boyutta profosyonel düşünmek lazım.demek istediğim bu.

bide kazım abi sana sormak istediğim bir şey var bu program hakkında bu firmanın türkiyede herhangi bir temsilcisini tanıyomusun. Çünkü bunu sadece NC kontrol olarak düşünmemek lazım eksenin olduğu
ve hareketin olduğu her yer bu program için idealdir. Mühim olan bu gerber kodlarının ne işe yaradığını hakkıyla bilmek.
 

Forum istatistikleri

Konular
129,867
Mesajlar
930,872
Kullanıcılar
452,732
Son üye
erencok

Yeni konular

Geri
Üst