Sn : maxialem
Mesajınızın ek' inde yer alan resim de, üçgen bağlama şekli yanlıştır, vaktim kısıtlı olduğu için doğrusunu çizmeye zaman bulamadım. Üçgen bağlama bilgilerinizi gözden geçirmek isterseniz
* Bakınız.
Toplu konut binalarında daireler genelde trifaze dir, 7000 watt' lık ihlas ani su ısıtıcının devrede olduğu an, kaçak akım koruma rölesi çıkışından, nötr' ün çıkması sonucu, evin çalışmakta olan lambalarının, tv, bilgisayarın yandığını gördünüz mü veya hiç şahit oldunuz mu ? Ben bizzat gördüm, buna saçmalık diyen arkadaşlara, bu konu hakkında deney yapmalarını önerir ve emin olmadan yorum yapmamaları, forumu takip eden meslekte yeni olan arkadaşlarımız için daha da faydalı olacaktır.
Yorumlarınızı tavsiyelerinizi birilerine aferin demeden önce 2 kere düşünün.
Alıntı yaptığım aşağıdaki şekil ve açıklamada gayet sade ve anlaşılabilir olarak anlatılmıştır.
" Üç fazlı sistemlerde Nötr koptuğunda bağlantı şekilde gösterildiği gibi yıldız bağlantı formunu alır. Bir binayı örnek verelim; Fazlara düşen yükler dengesizdir. Dengesiz yüklenmede nötr hattı bağlanmazsa,Direnç toplamı en az olan yükler üzerinde küçük gerilimler, direnç toplamı fazla olan yükler üzerinde büyük gerilimler oluşur. Nötr hattı bağlandıktan sonra tüm yükler üzerindeki gerilim aynı olacak,faz iletkenlerinden geçen akımlar değişecek ve nötr iletkeninden akım akacaktır.
Çıkarılacak sonuç;
Bir tesiste nötr hattı kopartılırsa, Fazlara düşen yükler dengesiz olacağından üzerlerine düşen gerilimlerde dengesiz olacaktır.Gücü düşük olan cihazlar üzerinde (örnek:
Elektronik cihazlar) yüksek gerilimler oluşacak ve bu cihazların hasar görmesine neden olacaktır.
"