Apartmanda sürekli kaçak akım atıyor

30 mA olanlar A,F,Si tip,300 mA olanlar Selektif A tip olmalı.Ön-
celikle bu konuyu düzenleyin.

https://we.tl/t-TMaZM11UXz
 

Ekli dosyalar

  • ABB SEÇİM.pdf
    560.9 KB · Görüntüleme: 6
  • ABB TİPLER.pdf
    174.9 KB · Görüntüleme: 2
  • ABB YELPAZESİ.jpg
    ABB YELPAZESİ.jpg
    218.2 KB · Görüntüleme: 6
  • LEGRAND TİPLER.jpg
    LEGRAND TİPLER.jpg
    186.2 KB · Görüntüleme: 6
  • Sch. SEÇİM.pdf
    57 KB · Görüntüleme: 3
  • SİMENS TİPLER.jpg
    SİMENS TİPLER.jpg
    190.6 KB · Görüntüleme: 6
Son düzenleme:
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Sorunu çok iyi izah etmişsiniz. Fotoğraf ta görünen yanıklar, gevşeklikten olmuştur. Daire içlerinde atan kaçak akım rölelerinin açma nedeni pek çok sebep den olabilir. Öncelikle rölenin kendisinden kaynaklanır kaynaklanmadigina emin olmak gerekir. Bu nedenle A tipi 30 mA bir roleyi Siemens ,ABB, Eaton, Legrand , Schneider gibi markalardan seçmekte fayda var. Bu değişiklikten sonra açmalar devam ediyor ise; yine bir çok faktör söz konusudur. Prizlere takılı olan alicilardan olabileceği gibi tesisattaki her hangi bir yerlerde de kaynaklanıyor olabilir. Bu gibi durumlarda nötr kesmeli otomatik sigortalar kullanılmış olsa arızalı noktayı bulmak çok daha kolay olurdu.
 
Öncelikle sizin binada bişey yoksa neden uğraştığınızı anlamadım. Yanlış anlamayın ama sorunu çözerseniz bi teşekkür bile etmezler ama çözemezseniz bir hata yaparsanız hatta hiç hata yapmasanız bile sizi sorumlu tutabilirler.
Bara dağıtıcının yeterli akımı kaldırabildiğini düşünmüyorum. İmkan varsa o barayı Onka gibi bir marka ile değişin ve akım hesaplanıp doğru bir seçim yapılmalı. 2 yıllık bir binaya göre kablolar çabuk deforme olmuş kesinlikle bir sorun var veya gevşek bağlantı. Oag markayı hiç sevmem etmem belki sadece bu ürününden bile kaynaklı bir sorun olabilir.
Sayın Fahri Yetiş beyin dediği gibi doğru marka ve doğru KAKR türü de çok önemli. Dairelere kadar bütün bağlantılar kontrol edilmeli baştan savma bir iş gibi duruyor.
Size adım adım şunu yapın bunu yapın diyemeyiz maalesef ama verdiğimiz bilgiler doğrultusunda bir elektrikçiden yardım alırsanız hızlıca çözüme kavuşacaksınız. Piyasada çok usta lakaplı totosunda penseli insanlar var ama bi o kadar da bu işe yıllarını vermiş bizlere mesleği sevdiren öğreten ustalarımız da var, zaten bir defa denk gelirseniz bırakamazsınız onları :)
 
Birader anlattıklarından koyduğum teşhis şu. Sizin elektrik tesisatını yapan muhterem büyük ihtimal tüm dairelerde toprak ve nötr kablolarını karıştırmış. Yani böyle onbeş dairenin onunda KAKR atıyorsa sorun bu tesisatı döşeyen muhterem elektrik ustasında. Yani KAKR ler masum. Siz bu muhterem elektrik ustasını bulabilirseniz kulağından çekip getirin. Tesisatı adam gibi düzeltsin. Beş kuruşda para vermeyin. Şikayet etcez deyin. Bu işin tüketici hakem heyeti bile var. Veya gelmiyorsa noterden protesto çekip namı hesabına bir iyi elektrikçiye yaptırın. Aldığınız faturaylada bu muhterem elektrikçi için yasal işlem başlatıp paranızı hukuki yollarla talep edin. Burda elektrikçi hatası var. Nötrle toprak kablosunun arasındaki farkı bilmeyen elektrikçi çok maalesef. Yani sağın solun lafına bakıpta KAKR leri boşu boşuna yüksek para verip değiştirmeyin. Boşu boşuna masraf yapmış olursunuz. Değiştirdiğiniz KAKR ler yine atmaya devam edecektir. Bu elektrik tesisatını yapan elektrikçiyi tehdit edip yasal işlem başlatacağınızı söyleyin. Nasıl bombok bir iş yaptıysa gelsin tek tek düzeltsin. Düzelttiğinide prizleri tek tek bir ütüyle test ederek kontrol edip anlarsınız. Başka çare yok.
 
Merhaba konuya bende dahil olayım :D Benzer farklı tür arıza ile karşılaşmıştım kaçak akım ve tesisiata sorun yoksa kesin olarak boş olan dairelerden kaynaklan bilir.
1: İlk boş daire arızası eski tıp ocaklı fırınların konulduğu yerdeki fırın prizi kaynaklı bir arız vardı .Yemek atıkları ve yağlar prizin üzerine gelmiş arada toprak , nötrü veya faz, nötrü teması sağlıyor çok aramıştım bulmak için.
2: İkinci boş daire arızası balkondaki kambi hattından kaynaklanıyordu.Kiracı çıkarken kombi kombi dolabı ve sigortasının yanında götürmüş.kombi kablolarının uçlarını boş bırakmışlar rüzgar veya kuvvetli yağış oldu veya o cepheye gelen yağmur suyu kaçak akım artırıyordu.
 
Yardımlarınız ve değerli bilgilerinizi aktardığınız için çok teşekkür ederim. Arıza dün ki komsular arası istişare de komşunun yangın koruma da atıyormuş dairesinde genellikle 2-3 de günde bir ve daha yeni haberimiz oluyor büyük ihtimalle o daire de sorun var bina 2022 yapımı bir bina dün ki kontrol ederken karşıladığım durum şuydu boş daireye girip kutuyu açtım adamlar KAKR beslemesine 2 6lık mavi kablo getirmiş adamın siyah kablosu bitmiş sanırım besleme fazına adam 6lık mavi getirmiş bir de elektrik bandıyla bandlamış ful 😞
 
Geçmiş olsun . Yerinde çözümü .

Uzmanından profesyonel yardım almalısınız .
 
Bence de birden fazla KAKR atıyorsa hepsinde (aynı marka) sorun olabileceği gibi, öncelikle daire içi panodan tüm prizlere kadar tesisatin kontrol edilmesi gerekir.
 
OAG markasından kaynaklı olabilir, boşuna kaçak aramakla uğraşıyor olabilirsiniz. Benim evde 300 ma lik her gün atıyordu, yağmurlu günlerde azalıyordu, güneşli günlerde artıyordu atma sıklığı. Ölçüm yaptım, baktım kaçak yok, legrand aldım taktım sorun tamamen çözüldü, hiç atmadı bir daha. Ucuz diye önüne gelen OAG takıyor, kaç yerde gördüm sonra millet uğraşıp duruyor.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,729
Mesajlar
920,025
Kullanıcılar
450,782
Son üye
mjr

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst