Vcc veya GND seviyesini bastırarak gelen
sinyal zaten herkesi korkutur. Öncelikle
donanımsal önlemler almak gerekli.
Pini giriş yapıp Z seviyesinde bırakınca;
iç yapıyı bozacak gerilim epey ciddi büyüklükte
demek. Pinlerin giriş/çıkış olmasından bunun
koruma altına alınması gerekli.
Konuyu açan arkadaşın kafası karışmasın:
*Şimdilik kafana göre takıl. Geliştirdiğin projelere
göre zaten gerekli önlemleri alman hususu
kendini belli eder.
Arduino ve 2'li röle modülü kullanarak bir silecek motorunu ileri geri yönde hareket ettiriyorum.
Start tuşuyla motor ileri hareket ediyor,
İlk siviçe bastığında motor geri yöne dönmeye başlıyor,
diğer siviçe geldiğinde stop ederek, tekrar start tuşuna basılmasını bekliyor.
Ama her ne oluyorsa
(temassızlık olamaz çünkü devreyi jumper kabloları birbirine geçirerek değil, lehimleyerek yaptım)
bazen ben start tuşuna 1 kez basmış olmama rağmen, devre bu ileri geri gidip geldikten sonra stop etme olayını iki kez tekrarlıyor.
Yani ben start tuşuna 1 kez basıyorum ama, start tuşuyla harekete geçip ilk siviçle yön değiştirerek geri gelen motor, son sivice bastığında STOP etmesi gerekirken, sanki ben tekrar start tuşuna basmışım gibi çalışmaya devam edip yine ileri gidiyor, ilk sivice basıyor, ters yönde dönüp gelip son sivice basınca duruyor. Hızını alamıyor olmalı
)
Ve yine bazen start tuşuna basıyorum, motor ileri yönde harekete başlıyor ama henüz siviç anahtarına ulaşmadan, röle kendi kendine tetikliyor ve motor öylece kala kalıyor.
Yada start tuşu ile motor harekete geçiyor, gidip ilk siviçe basıyor, ters yönde harekete geçiyor ama son siviçe ulaşmadan yine yolun yarısında röle tetikleme yapıyor ve motor yarı yolda kalıyor.
İşin en kötüsü de, böyle durumlarda START tuşu çalışmaz oluyor. Her böyle bir an yaşadığımda arduinoyu resetlemek zorunda kalıyorum.
Bunun sebebi nedir? "Firzen" arkadaşımızın bahsettiği konu ile alakalı olabilir mi hocam benim yaşadığım durum ? Yani birşeylerden mi etkileniyor arduino?
Gerçi denemedim ama, boşta kalan pinler giriş olarak atansa ve 10 K lık dirençler ile pull-down yapıp (-) ye bağlansa dış etkenlerden etkilenmesinin önüne geçilebilir mi?
Yada tam tersi boşta kalan pinlerin tamamı OUT olarak atansa daha iyi olmaz mı?
Çünkü mantıken düşününce, boştaki pinlerin hepsi out olarak atandı ama hiçbirinden akım çekilmediği ve arduinoya yük binmediği için devreye sıkıntı yaratmayacağını düşünüyorum.
Boştakilerin hepsinin çıkış pini olarak atandığı için de, dışarıdan herhangi bir şekilde etkilenmeyeceğini düşünüyorum.