artezyen için otomatik kumanda yardımı

emikro

Üye
Katılım
9 May 2008
Mesajlar
119
Puanları
1
arkadaşlar bahçemizde artezyen var.elektrik bu ay 130 ytl geldi. benim tahminimce ya kuyuda su bitti yada hidraforda bi sorun var.motor sürekli çalışmış. ben hidraforun basıncını azalttım şu anlık bi sorun yok. düşüncem şu sıvı seviye rölesi koysam su bitince pompa çalışmasın ve 1 zaman rölesi ve 1 yardımcı kontaktör ile zamanı ayarlasam. mesela diyelimki pompa 30 dk kesintisiz çalıştı zaman rölesi devreye girsin yardımcı kontaktör ile pompanın enejjisini kessin. ve bir sorun daha var evde çeşmeden akan suyun basınçı sürekli değişiyor (pompa çalışıyor hidrafor doluyor pompa duruyor hidraforun basıncı düşünce tekrar pompa devreye giriyor doğal olarak tanzik bi artıyo bi azalıyor) bunu nasıl sabitleyebilirim bi çözüm varmı??
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
sn.antiterör

Suyun toplandığı bir su deponuz yokmu?
 
su depomuz var ama onunda elektrikli sohbeni çalıştıracak kadar basınçlı su gelmiyor.
 
selam
Öncelikli olarak suyun tazyiki sürekli değişiyorsa hidrofor seçimi yanlı olmuş demektir. Normalde 6-8 Bar arası pompaların normal çalışma basınçlarıdır. fakat aldığınız hidrofor sanırım tek daireliktir. Öncelikle debi olayında kirşofun akımlar kanununu hatırlanması gerekmektedir.
Hidrofor kapasitesi = Kat sayısı x Tüketim
Sana tavsiyem kendine büyükce bir hidrofor tankı al ve o bahsettiğin su seviye olaylarını ona uygularsan randıman alacağını düşünüyorum. Hidrofor tankının içinde mutlaka basınçlı hava olması gerekir. İçine basılan hava pompanın (basınç) eşik değerlerine uygun olmalıdır. Hidroforlar tek motordan müştekil cihazlar değildir. Emiş pompası (suyu su tankına doldurur) ve basınç pompası (basınçlı tanka su basar) dır.
Önemli uyarı: Şayet gürültü seviyesi rahatsız edici değilse hidroforun ve su tankının zemin kata değilde çatıya konmasında çok fayda var. elektrikler kesik olsa bile tankdaki su bina içine verilebilir. zemin kattaki hidrofor (4 kat için) 8 barda, çatı katındaki hidrofor 2-3 Barda çalışması kafidir. En üst katta sular akmıyor diye basıncı arttırmak akıllıca değildir. Unutmayınki kat sayısı fazla olan binalarda en üst kattaki su basıncını 4 Bar kabul edersek her 10 metrede 1 bar aşağıya doğru basınç artar. yani su tesisatınızı aşırı derecede yüklemiş olursunuz.
umarım yardımcı olmuştur. saygılarımla...
 
evimiz müstakil duplex ev bunun için nasıl bir hidrafor gerekir?? teşekkürler
 
suyun tazyikli gelip sonra düşmesi hidrofor basınç şalteri ayarındandır durdurma ayarı ile çalıştırma ayarı arasında en az 2 bar olmalıdır bu ayar çok yakın olursa hidrofor sık çalışır uzak olursa geç çalışır buda tesisatta ki su basıncının düşmesine neden olur
 
seagate katılıyorum.fakat sorun hava hortumunun patlamış olması da olabilir kontrol etmekte fayda var.ayarladığın bar yakalayamadığı için devamlı calışıyor olabilir
 
basınç değiştiği için evde duş almak imkansızlaşıyor. çatıda güneş enerjisi var sıcak suyumuz yazın burdan elde ediyoruz. soğuk suyumuzuda bahcedeki artezyenden. basınç sürekli değiştiğinden duş alırken bi haşlanıyoz bi donuyoz. bunun sebebi herhalde hidrafor dediğiniz gibi ayarlı değil. hidraforu çatıya koysam bu sorun düzelirmi??
 
hayır düzelmez siz hidroforun basıncını iyi ayarlayın, hidroforun belli bir emiş gücü vardır(pompanın cinsine göre değişir) bunu çatıya koyarsanız emiş düşer hidrofor suyun emiş yerine yakın olmalıdır pompa suyu düzgün emmesede sık sık hava yapar buda pompanın yani hidrofor un devamlı çalışması demektir
 
en sağlıklı bir biçimde bu nasıl yapılabilir neler gerekli?? teşekkürler
 

Forum istatistikleri

Konular
129,574
Mesajlar
928,075
Kullanıcılar
452,203
Son üye
Direniş

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst