BİLGİSAYARLA KLİMA KONTROLÜ

heyrat1

Üye
Katılım
11 May 2009
Mesajlar
8
Puanları
1
Yaş
38
Slm arkadaşlar klimalar hakkında sorum olacak
çalıştığım şirkette 31 adet tavan klimalarından var bunların her birnin kontrolü klimadan sarkıtılan kablolu kumandayla yapılıyor işveren bu kontrolün bilgisayardan yapılmasını istiyor henüz işe yeni başladım ve ilk defa böyle bişey yapılacakk yardımcı olabilecek varmı ????
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Bilgisayardan kontrollü bu tip devreleri aratırsanız epey örnek var...
Fakat çıkış sayısı yada bilgisayar arayüzü ile ilgili biraz sıkıntı yaşayabilirsiniz(özel birşey isteyecek olursanız) Bu konuda biraz kafa yormak gerekebilir.
Mesajı yazarken epey çıkış veren bir devre aklıma geliyor biryerlerden fakat arşivi biraz karıştırmam lazım... :]
 
valla yardımcı olursanız çok sevinirim
 
plc ilede mümkündür tabi ama bunun için hazır devre kartları piyasada mevcut ve plc ye nazaran çok daha makul ücretlerde ama bildiğim kadarıyla şöyle bi durum var bu kart üzerinden kontrol ettiğin ürün pc kapatılınca off konumuna geçiyor ve pc açıldığında tüm çıkışlar on konumuna geçiyor bu ayrıntıyıda sanırım hatırlatmakta fayda var.
 
anladığım kadarıyla çözüm üretmeye çalışayım. Klima derken fan-coil demek istediğini ve kabloyla sarkıtılan kumanda cihazı derkende termostat kastetdiğini varsayıyorum. Öncelikle bu termostatların kac voltluk kumanda gerilimi ve akımı ile fan coilleri sürdüğünü bulmalısın. Sonra bu kumanda kablolarını bir pcb ye toplamalısın. ayrıca pcb karta transistör yada röleler ile fan coillere kumanda sinyalini göndericek kumanda devresini tasarlamalısın. 30 adet klima var demişsin. Pic 16f877 ile her bir klima için ayrı çıkış verip. Çalıştırıp durdurabilirsin. Seri port ile pic i bilgisayar ile haberleştirebilir ve biliyorsan delphi yada C# ile basit bir arayüz programı yazıp bilgisayardan sistemi kontrol edebilirsin.
Özetle:
Seri port ile Pic i haberleştir,
pic in her bir bacağını bir röle ye bağla (koruma devrelerini tasarlamayı unutma röle pice direk bağlanmaz)
her bir röleyi klimanın kumanda kablosuna bağla.
inşallah yardımım dokunmuştur.
 
Slm arkadaşlar klimalar hakkında sorum olacak
çalıştığım şirkette 31 adet tavan klimalarından var bunların her birnin kontrolü klimadan sarkıtılan kablolu kumandayla yapılıyor işveren bu kontrolün bilgisayardan yapılmasını istiyor henüz işe yeni başladım ve ilk defa böyle bişey yapılacakk yardımcı olabilecek varmı ????

S.A.
Sadece aç - kapa mı? yoksa derece, fan ve mod ayarıda gerekiyor mu? Böyle birşey için profosyonel bir iş gerekir. Direk otomasyona girer, bu işi yapan firmalara sormanız gerekir.
 
heyrat arkadaşım bende senin geçtiğin yollardan geçtim seni çok iyi anlıyabiliyorum. sen sadece ne yapmak istediğini açıkça yaz. sana hertürlü yaparım senin anlıyacağın dilde.delfi, pic, falan bu iş için gereksiz ve saçma şeylerle uğraşma çok daha güzel, güvenilir ve çok basit sistemler var bu konuyla ilgili.
 
Konu ile ilginc yorumlar yapılmış yorum yapmak dogaldır ama hiç o kılımaların çalışma sistemını zihninizde tasarladınız mı...

heyrat1 nickli arkadaşimiza yardımcı olabilmek için düşüncelerini okumak ve sonuç elde etmek gerekır...Pic ilede Plc(akıllı röle) ilede normal devreylede yapılır...İşin orjinallik durumuna göre degişir...

Sonuç olarak sadece küçük çaplı bir proje tipi birşeyse Plc e ihtiyaç yoktur...Röle kontrollü olarakta sistem kullanabilinir...

Benim demek istedigim sistem hakkında fazla bilgi acısından müsayit degil bu amaclada konuda bazı sapmalar oluyor...(Yol var ama Arac ve insan yok misali)...

Otomasyon konusunda her konuda bir sonuç bulunmuştur...Olmıyacak iş yoktur varsada tembellıktendir...

İyi çalışmalar ..Saygılarımla...
 

Forum istatistikleri

Konular
129,230
Mesajlar
924,501
Kullanıcılar
451,609
Son üye
Elektrodas

Yeni konular

Geri
Üst