Bakım Mühendisliği?

Çok stresli bir meslek olmakla beraber,çok çeşitli bilgi sağlamak yönünden ,tercih edilecek en güzel mes-
leklerden bir tanesidir.45 yıllık çalışma hayatımın,27 yıllık kısmı bakımcı olarak geçti.Bu dönemi,hayatımın en
güzel günleri olarak değerlendiriyorum.

bende bakım mühendisliği yapıorum aslında bu ilk işim ve ne yapmam gerektiğini bilmiyorum. yardımcı olurmusunuz.

Bende bakım mühendisliği yapıorum ve bu ilk işim . Tam olarak ne yapmam gerektiğini öğrenmeye çalışıorum . Yardımcı olurmusunuz?

BAKIM MÜHENDİSİNİN GÖREVLERİ TAM OLARAK NELERDİR
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Ben de bakım mühendisliğinde yeni sayılırım.3. ayımı bitirdim.ilk izlenimim mühendis adı altında amelelik yapmaktır. :).Makinelerin mekanik Elektrik hatta kimyasalına kadar her türlü işiyle ilgilenebilirsiniz.Belli bir proses oluşturursunuz veya hazır altyapı vardır.Size iş talep formu gelir,burada arıza belirtilir.Siz de zaman kaybetmeden teknisyen ve ustalarınızla arızayı veya bilimum talep edilen işleri halledersiniz.Bu işler ise bir odanın elektrik tesisatı.Bir motorun rulman değişimi veya bir otomasyon makinesinde hangi sensörlerin kullanılmasına karar verilmesi gibi.Bakım işinde sınır yok.Gün gelir kaynak işiyle uğraşırsınız gün gelir bir aletin döner tekeri bozulmuştur hatır hatır ona uyacak tekerlek ararsınız.Şahsen ben pek tavsiye etmiyorum bu işi.Elektrik Elektronik mühendisiyim ama elektrik elektronikten başka herşeyle uğraşıyorum.
 
Bakım mühendisi, işletmede bozulan çalışmayan, ya da iyi çalışmayan cihazların bakımını tamirini yaptırır. Bununla ilgili çözümler bulur veya konusunda uzman o makinaların uzmanı tedarikçi firmalarla bakım anlaşması yapar. Belli makinaların periyodik bakımlarını yaptırır. İleride çıkabilecek olası sorunlar için önleyici tedbirler alır. Gerekiyorsa kendi ve altındaki teknik ekip için eğitim alır..

Sonuç olarak, fabrikada bir makinanın durması gibi konular kabul edilemez olduğu için bakım mühendisliği zor, gecesi gündüzü olmayan bir iştir. Büyük önemli bakımları şirketler fabrikanın toptan izne çıktığı bayramlara denk getirir. Bu da her bayramın, yılbaşının, tatilin size zehir olması demektir.

Kimse size özverili çalıştığınız için teşekkür etmez. Ama bütçeden çıkmayan, kısılan giderler needniyle yapılmayan bakım ve iyileştirmelerin sonucu sürekli sorun çıkartan makinaların sorumlusu siz olursunuz.

Öğrendiğiniz bilgi de değişik bir işletmede çok fazla işinize de yaramayabilir.

Özetle bakım işi yapılacak iş değildir.
 
bakım işinde öğrenmenin sonu yoktur, fabrika içerisinde olan biten herşeyi bilmeniz gerekir. Elektrik-elektrik konusundaki tüm alanlarda belli bir bilgi birikimen sahip olmanız gerekir, gün gelir makineye bağlanıp girş çıkış izlersiniz, gün gelir kablo kesiti hesaplarsınız. bu yüzden belli bir alanda uzmanlaşmak zordur ama her alanda bilginiz olur.

çok fazla fedakarlık isteyen bir iştir, eğer bu işi kabullenmezseniz yapamazsınız.

teknikerlerle iyi anlaşmanız gerekir, herşeyi ben biliyorum havasına girip dediğim dedik olursanız sıkıntı yaşarsınız.

zaman zaman üretimdekilerle sıkıntı yaşasam da bu işi seviyorum, çünkü öğrenmede sınır yok...
 
Ayrıca bu mesleği seçerseniz fabrika müdürlüğüne yükselmeniz çok çok zor.Sonuçta üretim ile ilgilenmiyorsunuz.Sadece bakım onarım işleriyle uğraşıyorsunuz.Zaman geçirmek ve birşeyler öğrenmek için güzel bir meslek ama ben bu alanı kendime kabullendiremedim.Çok isteksiz çalışıyorum açıkçası.Yine de elimden geleni yapıyorum.Mühendislik adı altında pek bir verim alamıyorsunuz.Ama bu alanda yıllarca çalışmış mühendis arkadaşlara saygı duyarım.Çünkü büyük sabır gerekiyor :)
 
gıda vs gibi hijyenik tesislerde çalışmıyorsanız, diğer memurlar sıcacık ofislerinde çalışırken siz bazen üşümek zorunda kalabilirsiniz :)
 
Ayrıca bu mesleği seçerseniz fabrika müdürlüğüne yükselmeniz çok çok zor.Sonuçta üretim ile ilgilenmiyorsunuz.Sadece bakım onarım işleriyle uğraşıyorsunuz.Zaman geçirmek ve birşeyler öğrenmek için güzel bir meslek ama ben bu alanı kendime kabullendiremedim.Çok isteksiz çalışıyorum açıkçası.Yine de elimden geleni yapıyorum.Mühendislik adı altında pek bir verim alamıyorsunuz.Ama bu alanda yıllarca çalışmış mühendis arkadaşlara saygı duyarım.Çünkü büyük sabır gerekiyor :)

Tam benim kafamdaki düşüncede böyle.
 
MERHABA;

bakım mühendisliği ne öldürür, ne güldürür. Ama eğer bakım mühendisliğinden proje/devreye alma mühendisliğine geçilirse bu büyük bir avantaj olur. Bakım mühendisliğinde herşeyden biraz bilirsin; ama hiçbirşeyi (istisanalar olabilir) tam olarak bilmezsin. Orta ölçekli bir fabrikada tek veya birkaç kişiden biri isen çok daha fazla şey öğrenirsin. Ama çok büyük bir tesiste Elektrik, Elektronik otomasyon , orta gerilim gibi dallanmalara gidilir ve sadece biri hakkında birşeyler bilebilirsin. Ben ikisinde de çalıştım, farkı açıkça görebiliyorum.
 
üretim planlama ile iyi geçinemezsiniz
elektrikçiler ve mekanikçiler hep sürtüşme halindedir
patron ve yönetimi sizi hep arcayan olarak görür.
mesaisi boldur
çok yönlü tecrübeler edinirsin
iyi olursa allahtan kötü olursa senden bilirler.
herşeye rahmen sana dönerler
 
fabrika müdürü olmak tabiki imkansızdır ama belli bir tecrübeden sonra ve sürekli bakım işinde çalışmışsan teknik müdürlük garantidir...
 

Forum istatistikleri

Konular
129,735
Mesajlar
929,371
Kullanıcılar
452,457
Son üye
powerotomasyon.net

Yeni konular

Geri
Üst