Basit Bir Programlama Yöntemi(Sizce Mümkün mü ?)

Katılım
19 May 2012
Mesajlar
85
Puanları
1
PIC programlamak için bazı dilleri bilmek gerekir Hatta Bazılarınında Bu Karışıklıklar PIC programlama ve Elektroniğe Karşı hevesini kırıyor...
Peki Şöyle Bir şeyin Olması Mümkün mü?

-Bir Program olacak Örneğin Biz Türkçe Bir konut yazacağız Programda Otomatik olarak Dillere çevirecek Bunu bir programla yapabilirmiyiz?
 
Yapılabilir hatta bir ara ben de kendi derleyicimi yazmak istemiştim.
Ancak sırf birkaç kelime İngilizce diye böyle uzun soluklu olacak bir işe girilir mi diye düşündüm ve vazgeçtim. :)
 
Programlamanın basit olması, komutların ingilizce Türkçe olması ile alakalı değil bence..

Programlamayı kolaylaştırmak için derleyici yapmak istiyorsan; kütüphanesi zengin ve alternatiflerine göre eksiklikleri giderilmiş, girilen kodları algılayıp optimize edebilen, sade fakat programcıyı kısıtlamayan, mümkünse picbit gibi görsel, geniş bir simülasyon sistemi mevcut bir derleyici yapabilirsin.. Ki bunlar benim aradığım şeyler.. :) Yani Türkçe-ingilizce vs olması orta düzey bir programcı için hiç bişey değiştirmiyor..

Zaten bir programcı da işi gereği ingilizceyi orta düzeyde bilmek zorunda.. Programlamada karşısına ing kelimeler çıkmasa bile,, kullanacağı ek entegrelerin pdflerini vs okuyacak araştıracak, yani illaki ingilizceyle haşır neşir olacak..
 
Sen PIC programlamayı Nerden ve Nasıl Öğredin Bana Söyleyebilir misin? Ben birçok yeri araştırıyorum Ama Araştırdığım yani isteğim şeye tam ulaşamıyorum:(
 
Yapılabilir hatta bir ara ben de kendi derleyicimi yazmak istemiştim.
Ancak sırf birkaç kelime İngilizce diye böyle uzun soluklu olacak bir işe girilir mi diye düşündüm ve vazgeçtim. :)

Ben bu derleyicinin çalışma mantığını merak ediyorum tek bildiğim komutların opcode larını hex e çevirme işini yaptığı ekstra ne yapıyor biliyormusunuz bu mantık nasıl işler? merakımın asıl sebebi pic+lcd+klavye li bir sistemle önce programı yazıp lcdde görmek ve program tamamlanınca bunu derleyebilecek bilgisayardan bağımsız bir derleyici yapmak istememdir, asıl derdim bu bilginiz varsa veya bilgi bulabileceğim bir kaynak tavsiyeniz olursa çok memnun olurum.
 
Bence hazır komutları, örnekleri inceleyip benzerini yapmaktansa, al eline kalem kağıt aklına bununla ilgili ne geliyorsa karala, sonra bunları derle topla.. Sonuçta derleyici yapmak istiyorsan bunun binbir yolu var.. Beğenmeyip bikaç kez yaz sil yapacaksın programlarını ama sonunda en idealini bulacaksın..

Asmyi düşünerek çıkarttığım önerilerime gelince;
-Önce pic in yanına sağlam bi ram koy.. Sonra bununla iletişimi kolaylaştırmak için fonksiyonlarını yaz.. Hatta çok hızlı olması gerekir bunları asm de yaz mümkünse..
-Komut girişi için sabit bir uzunluk belirle.. Mesela her komut en fazla 40 bayt olacak gibi.. Bu satır içi komut düzenlemesinde yazılıma fazla yük olmamasını sağlar..
-Daha sonra yazılan her satırdan başka komuta geçildiğinde(enter, ok tuşları vs ile) alt satırlar bir kaydırma komutu ile kaydırılacak.. Ramde son satırdan başlayıp 40ar 40ar okursun ve bir sonraki yere yazdırırsın..
-En son derle butonuna basıldığında da komutlar baştan sona taranacak ve tanımlamalar ram e kaydedilecek.. Sonrasında tekrar bir tarama yapılıp komut sayısı kontrol edilmeli, komut sayacı oluşturup, etiketlerin denk geldiği adresleri bulmalı ve rame kaydetmelisin.. Son olarak da komutları hex e çevirmeli, etiketlere ve tanımlamları ramden alarak hex kodunda ilgili yere yerleştirmeli..

Bence asm dilinde programlama yapılsın sistemde, yani her satır 1 hex kodu olsun.. Yoksa fena uğraştırır seni.. Bir de fonksiyonları ayrı ayrı gösterirsen ramden tasarruf sağlarsın sanırım.. QBasic de öyleydi.. Hem CALL, RCALL gibi komutlarda liste oluşturup seçilmesini sağlayabilirsin..

Bu arada ben olsam bu sisteme para verip almam.. Ticari yapacaksan lcd yi büyüt biraz.. :) Asmde pcde 1280*1024 çözünürlük az geliyor.. En az 30-40 satırı bir arada görmem gerekiyor çoğu zaman..
 
PIC BASIC PRO öyle zor bir dil değil programlamak için. Eminim kendi derleyecini oluşturmaktan daha basittir bana göre.. Bu konuda döküman istersen de PM atabilirsin. Kolay gelsin.
 
kendi derleyicini yapsanda yaprıgın bu derleyiciye kutuphane yazman lazım..
LCD , Keyboard, SD card , USb ..... falan gibi.
ama basit birşey yaparsın tabii...
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
129,720
Mesajlar
929,236
Kullanıcılar
452,436
Son üye
hekici

Yeni konular

Geri
Üst