Hocam çok sağolun.
Az önce konuyu türbinistanbul yetkilisine arzettim şöyle bir cevap verdi;
"Eğer şarj kontrol cihazına önce aküyü takmadan paneli takarsan birşeyi(ismini hatırlamıyorum) yakar dedi." Sizin yazdıklarınız gibi diğer olayların normal olduğunu söyledi.
Ben kullanma kılavuzu ingilizce olduğu için okumadım. Şimdi translate'den çevirerek inceledim. Kılavuzda önce şarj kontrol cihazına aküyü daha sonra paneli takmam gerektiği yazıyor. Birçok zaman ilk önce paneli taktığım olmuştu. Büyük ihtimalle şarj kontrol cihazını yaktım. Şimdi bunun tamiri olurmu?
Yoksa yeni bir cihazmı almalıyım?
KontrolKalemi Mobile ile gönderildi.
Hayır,bence çok da yanlış düşünüyorsunuz.Çünkü şarj kontrol ünitesindeki,şarjı direk kontrol edebilen çok önemli bir elektronik eleman (Yetkilinin bahsettiği de bu olmalıdır) tam olarak akü şarjını dolduğu anda da kesen,çok yüksek olduğu zamanda da regüle edip ayarlayan,uygun voltajda da direk olarak panel akımını kendi içinden direk geçiren regülasyonun bir beyni,çok önemli olan kritik bir parçası yanmış olsaydı,sizin bulut varken bile akünün voltajını 12.37'den 12.70'e çıkarması hiç mümkün olmazdı.Yani bu regüle ünitesi tam bozuk olsaydı,bu akü voltajı 12.7' de yerinde de sayardı.
Bence 2.28 amperi en güneşli zamanda panelden alıp da regülatördeki kayıplardan sonra da bu değerin biraz daha aşağı inmesiyle yapılan bu şarjın seyri normaldir,okuduğunuz bu değerler şarjın mutlaka var olduğunu (Ama çok yeterli olduğunu tek panel bulunması nedeniyle belki de söyleyemeyiz.) da göstermektedir.Ama daha önceki mesajımda da bu konuda tek panelin nominal 2.28 A 'ilk akımıyla şarjın güneşin durumuna göre,akü kapasitesinin çok şarjsız kalma durumunda yetersiz de kalabileceğini 2. veya 3. panellerin satın alınma ihtiyacının akü kapasitesinin tam dolması için daha da iyi olabileceğinden özellikle bahsetmiştim (Tam güneşli olan günde bile ortalama 8-9 saat olan güneş saati süresince de gün boyunca tek panelle teorik olarak 32.5 saat veya kayıplarla birlikte belki 38-40 saatlik panel şarj süresi de lazımdır.40/8=5 gün süre lazımdır,yani tek panelle 65 amperlik bu akü kapasitesinin tam şarjı için)
Bunları tam olarak da göz önüne almalısınız,yoksa şarj kontrol ünitesinin birkaç dakika gecikmeyle önce aküye,sonrasında panel bağlantısının yapılmamasıyla,bu kadar kısa sürede (Süreklilik de arzetmemiş bu durum,çok geçici birkaç dakika içinde de olabilmiştir) önemli bir elektronik elemanın yanarak tam hasarlanabileceğine ben pek ihtimal de veremiyorum işin doğrusu.Kolay gelsin.