Billur neye denir ?

Cem yılmaz yahşi batı filminde "kristal kaseler" deyipte koç bilmemnesi çıkan kelime, güzel espriydi filmi izleyenler hatırlar. Bende dalga geçmek içinmi diye yazmışlar dedim baktım konu hakkında bilgim yok ama banada uydurma gibi geldi.
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Sivil havacılık tarihinin en büyük kazası 27 Mart 1977'de Kanarya Adalarında pistte backtaxi yapan KLM Jumbo Jet ve PANAM 747 uçağının çarpışması sonucu yaşandı. 583 kişi hayatını kaybetti. Peş peşe gelen bir çok aksilik oldu: Planda olmayan bir havaalanına iniş, kule ve iki pilotun dil konusundaki problemleri, kulenin büyük uçakları fazla ağırlamayan havaalanı nedeni ile acemi oluşu, hava alanının boyutları, konuşmaları engelleyen parazit ve sis... Daha sonra kara kutu incelediğinde tespit edilen şey ilgimi çekmişti. Hollandalı pilot Van Zanten 27 yıllık pilottu, 11.700 saatten fazla uçuşu vardı. Asıl ilginç olan ise, PAN AM yardımcı pilotunun "Pisti boşalttığımızda bilgi vereceğiz" anonsunu KLM'de arkada oturan kokpitteki üçüncü kişi olan uçuş mühendisi duyuyor ve "PAN AM pistten çekilmedi mi acaba? diye soruyor. Çok kritik bir soru... Van Zanten pek umursamayınca sorusunu, adam susuyor. Uçuş mühendisi ekipteki en genç eleman ve herkesin saygı duyduğu tecrübeli kaptan pilot, onu baştan savınca daha fazla üstelemeye çekiniyor. Saniyeler sonra KLMdeki tüm yolcular ve mürettebat, PAN AM da ise 396 kişi hayatını kaybediyor. Sadece 61 kişi kurtuluyor. Evet, ne alaka billur ile değil mi? Yukarıda bir arkadaş neden sormadın demiş, neden sormadığını tahmin etmek zor değil. Bu yaşanan olaydaki uçuş mühendisi arkadaşımızla aynı nedenden sormadın. Gerçi o birkaç saniye sonra baya bir pişman olmuştur heralde.. İnsan psikolojisi bu, kınanmaktan çok korkarız, ama sorun arkadaşlar, billur nedir diye sormak, bir pano malzemesine billur adını takmaktan daha komik değildir zaten.
 
Son düzenleme:
bazı kısılerın adını hatırlayamadıgı seylere yuvarlayarak kestırmeden soyledıgı bı terım olabılır )
inanın bıldıgım okadar kumanda guc vs enstrumanları yokladım ama bıllur dıye bı seyı hatırlayamadım yada benzetemedım )
 
Polikarbonla ilgili bir şey olmasın:) Ya da cam sigorta, göz lambası falan? Şeffaf olan ne varsa:)
 
Arkadaşım cevabı sorup da öğrenirsen bize de söyle, merak ettim:)
 
Hocam o buşonlu sigortadır, billur elektrikten aldıkları için zamanla billur demişler kısaltma olarak!!!
 
arkadaşlar bugün sordum ne olduğunu hatta montajınıda yaptık meher termik ikaz lambasıymış :)
 
Ama sadece onlar billur diyor heralde;)
 
bencede uydurma bir terim : sizinle makara yapmışlardır yada bilmedikleri için ole sölemde bulunmuşlardır.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,843
Mesajlar
920,919
Kullanıcılar
450,940
Son üye
ranakaraca05

Yeni konular

Geri
Üst