Öncelikle bu alanla ilgilenmeye başladığın için sevindim, çok eğlencelidir.
Yanlış hatırlamıyorsam lisansta bu konular ile ilgilenmemiştin. İlk önce şunu söylemeliyim, iyi derecede Sonlu Elemanlar Yöntemi (FEM) bilgisi olmalıdır. HFSS yazılımını kullanmak kolaydır. O konuda bir sıkıntı olacağını düşünmüyorum ama teori sağlam olmalıdır ki hangi sınır koşulu nerede kullanılmalı bilinebilsin. Temelinde tabii ki EM formülasyonu vardır ama FEM de kendi içerisinde dallara ayrılmaktadır.
Adımları sıralarsak da;
1) Sonlu Elemanlar Yöntemi araştırılıp öğrenilmelidir. (Anlaşılmayan yerlerde yardımcı olabilirim.)
2) HFSS için "boudary condition, excitation, meshing" kavramları kitaptan araştırılıp öğrenilmelidir. (Anlaşılmayan yerlerde yardımcı olabilirim.)
3) Microstrip tasarımındaki gerekli bilgi altyapısı sağlanmalıdır. (Bu işe başlandıysa muhtemelen zaten vardır.)
4) Teorik olarak strip genişliği, malzeme özellikleri, vb. değişkenler belirlendikten sonra elle tasarım sağlanmalıdır.
5) Elle tasarımdan sonra HFSS yazılımındaki sınır koşullarından uygun sınır koşulları belirlenip proje oluşturulmaya başlanmalıdır.
Daha önceden benzer EM analiz programları kullanılmadıysa HFSS'de yer alan bazı kavramlar yabancı gelebilir. Örneğin, derslerde gösterilmeyen konulardan biri olan "Enclosure" kavramıdır. Analizi yapılacak parçanın daha önceden tanımlanmış bir uzayı olmalıdır. Oluşturulan uzay da modellenirken hava olarak modellenip havanın elektrik ve manyetik özellikleri belirtilir. Bunlar ilerleyen aşamalardır.
Umarım bu bilgiler yardımcı olur. Dediğim gibi zorluk çekilen adımlarda elimden geldiği kadar yardımcı olmaya çalışırım.
Saygılarımla,
NOT: HFSS v10 ile ilgili kaynak niteliğinde bilgileri aşağıdaki linkte yer alan kitapta bulabilirsin.
Link : HFSS v10 Full Book
HFSSv10UserGuide.rar
Şifre :