Bu motor nasil baglanir?

photoguy

Üye
20210509_032828.jpg

Merhaba bu motordan 6 tel cikiyor. Acaba nasil 220v veya dc akım ile calistirabilirim?
(Miknatis yok bu motorda)

Tesekkurler

Moderatör tarafında düzenlendi:
Görünüşe göre 3 fazlı bir motorun stator kısmı. 6 kablo olması 3 fazlı olduğu görüşünü güçlendiriyor. Motorun gövdesinde etiketi yok mu?

Merhaba Nusyil

Evet 3 fazli bir motor fakat fazlarin yönünü ve nasil bir kombinasyon ile baglayacagimi, kapasitoru nereye koyacagimi bilmiyorum. Yardimci olabilirseniz cok sevinirim.

Merhaba Nusyil

Evet 3 fazli bir motor fakat fazlarin yönünü ve nasil bir kombinasyon ile baglayacagimi, kapasitoru nereye koyacagimi bilmiyorum. Yardimci olabilirseniz cok sevinirim.
Ölçü aleti ile 3 bobinin de uçları bulunur. Sonra yıldız veya üçgen bağlama yapılır. Trifaze motorlarda kondansatör bağlanmaz. Ancak önemli olan şu. Yıldız veya üçgen bağlayabilmek için motor etiketinden faydalanılır. Rastgele bağlamak motoru yakabilir. Motorun üzerinde tanıtma etiketi yok mu?

Ölçü aleti ile 3 bobinin de uçları bulunur. Sonra yıldız veya üçgen bağlama yapılır. Trifaze motorlarda kondansatör bağlanmaz. Ancak önemli olan şu. Yıldız veya üçgen bağlayabilmek için motor etiketinden faydalanılır. Rastgele bağlamak motoru yakabilir. Motorun üzerinde tanıtma etiketi yok mu?
Merhaba

Etiketi yok maalesef. Uçlarını buldum ayni renk kablo ile cikis aldim. Her bobin ayni renk kablo oldu.

Yıldız veya üçgen şeklinde bağlarken polarite onemli midir? Önemliyse bobinlerin yönünü nasil bulurum?

Polarite önemli degil. Zaten AC voltaj ile çalışacak. Önemli olan çalışma voltajı. Etiket bunun için önemli. Voltaj değeri bilinmeden yıldız veya üçgen bağlanamaz. Rastgele bir şekilde bağlantı yapılırsa sargılar zarar görür. Eğer bu riski göze alıyor ve zaten kaybedecek birşeyim yok diyorsan şunu yapabilirsin: Sargıları üçgen sarım şeklinde yap ve emniyet tedbirlerini aldıktan sonra 3 faza bir şalter üzerinden bağla. Bir elin şalterde iken (gerektiğinde elektriği hemen kesebilmen için) cihaza Elektrik ver. Motordan aşırı bir ısı ve koku gelirse hemen şalteri kapatıp elektriği kes. Bu şekilde motorun üçgen değil yıldız şeklinde bağlanması gerektiği sonucunu çıkarabiliriz. Ancak dediğim gibi bu tamamen senin sorumluluğunda. Birkaç saniyeden sonra sargıları yakma riski de var. Belki de buna hiç gerek olmadan, etiketsiz bir motorun üç faza nasıl bağlanacağını ölçü aleti veya başka bir metod ile bilen arkadaşlar varsa sana yardımcı olabilirler. Ben bundan fazlasını bilmiyorum. Kolay gelsin.

mtr.jpg.png

Elektrik motorlarının bobin sargı uçları yukarıdaki şemada gösterildiği şekilde bulunur.

1- Önce bobinler ohmmetre ile tek tek bulunur ve ayrılır birinci bobin ikinci bobin üçüncü bobin diye ayrılır.
2- Herhangi bir bobinin bir ucuna DC 12.V Gerilimin + (artı) ucu bağlanır. Diğer ucuna- (eksi) ucu bağlanır.
3- Diğer bobinin uçlarına ohmmetre bağlanır. Start butonuna basılır, ohmmetre’nin ibresi sağ tarafa saparsa ohmmetre’nin artı ucu bobinin artı ucu, ohmmetre’nin eksi ucu bobinin eksi ucu olarak bulunur.
Şayet ohmmetre sola saparsa ohmmetre uçlarının yerleri değiştirilip yeniden deney yapılır.
Diğer bobinin uçları da aynı şekilde deney yapılarak bulunur.

Önemli : Motor bobin sargılarının alt ve üst uçları bulunur ona göre bağlantı yapılır….
Hazırlayan. Ahmet NURATA.

Etiketi olmayan motorun çalışma rejiminin belirlenmesi için boyutlara göre karar verme yöntemi tercih edilebilir ancak yeterli tecrübeniz yoksa bobinaj ustalarında yardım almanızda çok büyük yarar var.
Boyutlara göre değerlendirme konusunda bilgi almak için aşağıdaki linki inceleyiniz.
https://electroexp.com/tr/kak-opredelit-moshhnost-elektrodvigatelya.html

Motoru tek fazla çalıştırmak için yukarıdaki işlemler yapıldıktan sonra çalışma rejimine göre aşağıdaki bağlantılardan biri yapılır:
1faz.png

Son düzenleme:
Merhaba Nusyil

3 fazlı motorda kondansatör olmaz. & ucu kendı arasında uclarını bulup, u-v-w/x-y-z olarak gruplayın. Yanlız kutuplama, giriş çıkış bulmak sizin için zor olmalı, bı saouları sordugunuza göre, en iyisi bobinajcı bir arkadaşa muracaat edin..

Forum istatistikleri

Konular
129,840
Kullanıcılar
452,678
Son üye
TengRi

Yeni konular

Geri