emodiyator
Profesyonel Üye
Sn. emodiyator;
Akımların ortalamasını siz almasanızda trafo sacları ve bakırları bunu kendi hesaplayıp ona göre kendini ısıtıyor. Bilmem Anlatabildimmi.
Sizin toplam alarak gittiğiniz hesaptaki çok küçük bir ayrıntıyı atladığınızı fark ettim. Siz her fazın akımlarını toplayıp sadece tek bir gerilimle çarpıyorsunuz. O yüzden burada bir çok arkadaşın da kafası karışıyor.(ben dahil ) Dolayısıyla her bir fazın gerilimi ile akımını çarpıp, sonra birbirleriyle de toplarsanız toplam gücü, bütün akımların ortalamasını alıp ta sonra geriliminde ortalamalarıyla çarparak işlem yaparsanız ortalama gücü bulursunuz.
Bununla ilgili bir basit bir excell ile bir hesaplama ekledim. Lütfen burada bir daha ortalama güç ile toplam güç arasında 2,3 kat gibi farklar olacağını söylemeyiniz.
Sn tossun 2008 ;
ister herfazın akımlarını gerilimleriyle çarpıp toplam görünür gücü bulursunuz yada 1 fazın gerilimi ile 3 fazın toplam akımı çarparsınız yine toplam görünür gücü bulursunuz tabiki uygulamada verdiğiniz exel dosyasındaki gibi akımların da gerilimlerinde ortalamasını alıp hesap yapmak daha sağlıklı olur ortalama görünür güç demişsiniz buna itirazım yok gerilimlerin ve akımların ortalamasını alıp çarptığımızda ortalama görünür gücümüzü elde ederiz söylemek istediğim şu bazı arkadaşlarımız 1.73.U.I formülüne göre dengesiz yükleri hesaplıyor yanlış olan bu
birde 2-3 katı yanlış sonuç çıkar derken ortalama görünür güç ile toplam görünür güç arasında 2-3 katı fark olur demedim sadece şunu dedim özetle 1.73.U.I'ya göre yaptığınız hesapla tekfaz üzerinden yaptığınız hesap sonucu arasında 2-3 katı fark olur dedim belki cümleyi iyi kuramamış ve özetleyememiş olabilirim zaten yukarıdaki mesajda sayın ; genç arkadaş konuyu özetlemiş