CNC için uygun pano ölçüleri

Flopy :D:D
 
Sag üst tarafa fanı koyarsan.
sol alt tarafa havalandırma deligi aç 15x15 kare fan ve filtreler var .
( resimdekiler soba bacası kapagı :) )
25 pinli dişi erkek kablolar var onlardan alırsan ugraşmazsın.yada cnc kartını panonun yan tarafına delik aç 25 pine göre direk ek yapmadan bagla daha kolay.
ek yapmamış parazit olmamış olur
 
Bir sorum var.

Panonun bir tarafına fan olacaksa karşı tarafta hava girişi olmalı. Bu hava girişi nasıl olabilir? Kare biçiminde kesip ızgaralı tel monte edilebilir veya ince aralıklı tel elek kumaş kaplanabilir gibi fikirler geliyor aklıma. Bir de matkalpa bir çok delik açılabilir belki ama görüntü itibariyle şık durmaz. Sizler havalandırmayı nasıl yaptınız?

Bir sorum da 4 eksenli sürücüyü nasıl monte edeceğimle ilgili. Şu an için bu sürücüyü kullanacağım (ilerde tek sürücülü sisteme geçeceğim). 4 eksenli sürücünün paralel port girişi yan duvarda olacak. Bu şekilde sürücü zemine dik durmalı. Aslında paralel de olabilir ama hava sirkülasyonundan maksimum faydalanması için bir şekilde dik oturtmayı tercih ederim. Veya sürücüyü içerde duvardan bağımsız yerleştirip paralel portu bir uzatmayla yan duvara çekebilirim ama bu kadar kısa bir paralel port kablosu hiç görmedim.
Panoya fanı monte ettiğin kare bir havalandırma parçası var plastik ve ince bir sünger olacak ızgaralı tarafta aynı parçadan delik tarafada takacaksın yine ince süngerli
 
Bir sorum olacak. Panonun içinde 1 inverter ve birden fazla güç kaynağı olacak diyelim. Bunların her biri için ayrı beslemeye gerek yok herhalde değil mi? Dışardan 1 tane güç kablosu bağlayıp içerde hepsine gücü dağıtacağım.
 
Guc kaynaklarinin gucunu hesaplamak gerek. Ornegin 1000w ise 220v icin ~5A cekecektir. Normal sigortalar ve kablolar 10a icin yapilmis oluyor genelde bu durumda iki guc kaynagini bir hatta baglamak gerekir.Aksi durumda tam guce ulastiklarinda sigorta atacaktir. Sigortayi degistirmek cozum olabilir ancak bu durumda da sigorta ile baglanti noktasi arasindaki kablolara asiri yuk binebilir. ( Kablo kalinliklari ve maksimum kac A gecebilecegi ile ilgili bir tablo var. Oradan kontrol edebilirsin )

Bunlari hallettiysek ornegin 20A icin gerekli donanimi panoya kadar getirdik , simdi panoya baglayacagimiz socket'e ( 220v ) bakmak gerek onun uzerinde de kac A'e kadar kullanilabilecegi yaziyor. Eger o da tamam ise bu sefer var ise acma kapama dugmesine bakmak lazim yine oda limitler dahilinde ise hepsini tek bir noktadan baglayabiliriz.
 
Bir sorum olacak. Panonun içinde 1 inverter ve birden fazla güç kaynağı olacak diyelim. Bunların her biri için ayrı beslemeye gerek yok herhalde değil mi? Dışardan 1 tane güç kablosu bağlayıp içerde hepsine gücü dağıtacağım.
dışardan bir tane makinenin kw gücüne uygun kesitte kablo çekeceksin ve toplam güce göre amper değerinde C serisi kaliteli olsun(siemens,schmieder gibi)bir sigorta veya tmş özellikli kompak şaltere gireceksin buradan kumanda için bir sigorta koyup power suplly besleyecek oradan çıkıncada yine volt düştüğü için amper yükselecek bu yüksek ampere göre yine bir ana sigorta koyacaksın.sürücülerin üstündeki değerlere göre giriş sigortası koyacaksın sürücülerde aşırı akım koruma vardır motorların etiketlerindeki ampere göre çıkış amperlerini ayarlarsan motorlar için termik manyetik şalter kullanmana gerek yok.yine süürücüler kontrol sisteminden start alabilir bu nedenle sürücülerin çıkışına kontaktör koymana gerek yok ama kontrol sisteminden röleye bağlantı yap rölenin kontağından sürücülere start ve stop ver kolay gelsin.
 
Teşekkürler.

Elimdeki konektörleri motorlar ve spindle için kullanabilirim diyordum ama kablolar konektörlere fazla kalın geliyor. Lehim yapılıyor ama konektörü toplayınca kasası küçük geliyor. Lehimler kasaya temas edebilir. Daha büyük konektörlere ihtiyacım var.

Elimdekiler şunun aynısı:
images-kontrolkl.jpeg


Ne tavsiye edersiniz?
 
Örneğin şunlar çok şıkmış ama Türkiye'de bulunmaz herhalde.

IMG_0530.JPG
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
129,328
Mesajlar
925,353
Kullanıcılar
451,784
Son üye
Mertcan h

Yeni konular

Geri
Üst