CNC Router Yapımı - Fotoğraf Video ve Açıklamalı anlatım.


ben freze çapını 8 ilerlemede 25m/dk olarak aldım bi hesap yaptım. başka degerleri değiştirmedim. sen şimdi;

Kesme derinliği(max) a = 5 mm
İlerleme hızı(max) 1 m/dk
Boşta ilerleme hızı 15 m/dk

bunları söyleyince kafam karıştı. bu degerler bizim kabullerimizmi olacak yoksa cıkacak sonucmu böyle olacak ? burayı biraz acabilirmisin?



şimdi burda bunaldım artık başkasına sormu demek istedin yoksa benim adım hıdır elimden gelen budur mu demek istedin şaka bir yana profesyonellige gerek yok hesap konusunda ortaya bişeyler cıksın detayları hocalara gidip sorcam. elbette bilmedigin yerler vardır ve seni zorlamak istemem ama şunuda söylemeden yapamıcam, bana göre bu konuda baya bir tecrube uygulama teori mevcut yani benden daha iyisini biliyorsn ozaman başkasını aramama gerek yok seni bulmuşum kolay kolay kaybetmek olmaz, sanırım benden kurtuluşun yok
 

Onlar kabullerimiz evet, çok sıkışık bi zamanda ben onları yazdım scan bile edemedim iki dakkada fotoğrafını anca çekip koyabildim biçok şeyi unutmuşum belirtmeyi

yok estaurullah yardım ederim elimden geldiğince tabii ki ama bitirme tezi diyince yanlış ya da eksik yönlendirme olmasın vakit kaybettirmiyim sana diye yazdım onları. Sonuçta ben profesyonel değilim ve öyle sanılmasını istemem. yoksa nolucak bildiğimizi tabii ki paylaşırız buraya yazma amacımız o zaten.
Bu sitede benden çok daha bilgili hocalar var. yıllardır bu işin içinde bu hesaplamaları avuçlarının içi gibi bilen. Ama 3 gram bilgimle ben elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışırken kimseden ses seda yok o garibime gidiyo esasen.
Neyse sen aklına takılanları sor ben biliyorsam cevap veririm muhakkak
 

hocam valla allah razı olsun en güzelini yapıyorsun. millet bildigini neden paylaşmak istemiyor bende anlamış degilim.

sana zahmet boş bir vaktinde bu vermiş oldugun örnegi eksiksiz hazırlayıp buraya koyabilirmisin. kabullerimiz neler, eksen motor guclerini ve spindlenin gücünü vs. sende bu hesapları yaptın mutlaka. bir örnege ihtiyacım var kitaplarla felan olacak gibi degil. kitaplarda ki örnekler sadece ögrenciye ve sınava yönelik. zahmet olmassa bekliyorum.
 
Senden de razı olsun. Bu hesaplamaların hepsini yapmadım. dedim ya tez hazırlamıyorsan birçoğuna gerek yok ev tipi amatör bir cnc yaparken.
Benim Türkiyedeki öğrenci tezlerinde gördüğüm bi gariplik var. şöyle söyleyeyim, genelde makine ve mekatronik mühendisliği öğrencileri CNC tezgahı yapımı tezlerini hazırlıyor bitirme projeleri için.
Ama bu tezlerde tek odak noktası kullanılan hazır malzemelerin nasıl seçildiği seçilirken hangi hesaplamaların yapıldığı;
örneğin;
kesme kuvveti, doğrusal yatak seçimi, vidalı bilyalı mil seçimi, mile gelen eksenel yükün hesaplanması, mil çapının seçimi için gereken hesaplamalar, motor devri seçimi, rulman seçimi,talaş kaldırma için gereken momentin hesaplanması, parça ilerlemesi için gereken yükün hesaplanması, motor ile vidalı mil arasındaki kaplin ataletinin hesaplanması, ivmelenme esnasındaki anlık gücün hesaplanması vs.vs.
Tamam bunları hesapladık doğru parçaları seçtik ama 3 sayfa önce yazdığım konstrüksiyon hesaplamalarının hiçbirini yapmıyolar, yazmıyolar işlemiyolar ödevlerde. Ben bunu anlamıyorum.
Neye göre birleştiriyosun parçaları, mesela iki kızak arasındaki gereken mesafeyi neden hesaplamıyosun veya X kızağıyla Y kızağı arasındaki mesafeyi. köprü yüksekliğini neden hesaba katmıyosun, z ekseninin hareket mesafesini ve takım tezgaha değdiği andaki momentleri ve bu momentlere göre lineer kızakların makinenin imalatı aşamasında eksen üzerinde yerleştirilmesi gereken konumu neden hesaplamıyosun. bu ve bunun gibi onlarca hesap doğrudan etkiliyo yapılan işi.
yapılan işten kastım kesilen frezelenen parça ve iş motoru arasındaki ilişki.
Bu hesaplamalar Konstrüksiyon mühendisliğinin alanına giriyor aslında makine mühendisliği ile doğrudan alakalı. ama makine mühendisi belirli hesaplamaları yapıyor konstrüktör mühendis ise bu hesaplamalar doğrultusunda gövdeyi oluşturuyor.gereken parçaları gereken yerlere gereken açılarda yerleştiriyor.
yani ne yazık ki sadece bu yukarıdaki hesaplamaları yaparak oluşamıyor bir cnc tezgahı. çünkü bu konstrüktif detayları atlarsan makine düzgün ya da gereken verimde çalışamaz.
Birkaç güne hesaplamaları koymaya çalışıcam ben, herşey müsfette çünkü temize çekmek düzenlemek lazım.
 
sanada eziyet ediyomusum gibi hissettim ama mecbur degilsin biliyorsun yinede allah razı olsun. bu iş sanıldıgı gibi iki parçayı birleştirip motorları baglamakla bitmiyormus onu fark ettim. iki haftadır forumları okuyorum, seninde yardımlarınla bişeyler cıkmaya basladı ortaya, yardımcı olmaya calıstıgın için teşekkürederim.
 
ne güzel kendin pişir kendi ye misss

birkaç nokta gözüme takıldı..

z eksenin yani spindle motorun takıldığı noktanın arabaları boylamasına çok sık gibi geldi.. esneme yapar gibime geliyo
aralarını biraz açarsan bu sefer hareket alanı kısalıcak ama esneme daha az olur gibi..

birde en önemlisi o yan taraftaki çeyrek daire kısımları ince kalmış gibime geldi.. birde arkaya çok devam etmiş gibi.. en düşündürücü bu
 

arkaya devam etmesi işleme alanının daha fazla olması için, bir zararı olurmu bilmiyorum, z eksen mesafesi biraz yüksek olması lazım 4 eksen de çalışmam için, z eksenindeki arabalarının arayı acarsam dedigin gibi hareket kısıtlanıyor, hareketi artırmam içinse üst kısmı yükseltmem gerekiyor. esnemesi hiç aklıma gelmedi nasıl yapsam daha mantıklı olur orasını? yan tarafların inceligi halledilir L şeklinde güclendirme yapılabilir sanırım
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…