evet tablodan, 0,18mm de tablodan,
ama kesme hızıyla ilerleme hızını karıştırma
Kesme derinliği(max) a = 5 mm
İlerleme hızı(max) 1 m/dk
Boşta ilerleme hızı 15 m/dk
Alın ve çevresel frezeleme tabii ki birbirinden farklı kuvvetler doğuruyor ama bitirme projesi için onu da yazmanın gerekeceğini sanmıyorum. genelde yüksek lisans tezlerinde bile yok ayriyetten çevresel ölçümü.
Belki bi fikir verir alıntı yapayım:
Frezelemede talaş kalınlığı kesme çevrimi boyunca değiştiğinden bu, değişken takım kuvvetleri ve temas şartları sağlar. Çevresel frezelemede ilerleme (Ff) ve radyal kuvvet (Fr) dinamometre tarafından ölçülürken, teğet (Ft) ve normal kuvvet (Fn) kesme kenarı ani konum açısının (q) bir fonksiyonu olarak yazılabilir.
şekil : Çevresel ve alın frezelemede kesme kuvvetlerinin analizi
Eğer takım helisel kanallı ise eksenel kuvvet ile hesaplanır. Alın frezelemede ise normal (F[SUB]n[/SUB]) ve ilerleme kuvveti dinamometre ile ölçülür, F[SUB]t[/SUB] ve F[SUB]r[/SUB], q açısına bağlı olarak matris transformasyonu ile hesaplanabilir
Bu kuvvetlerin bir çevrimde her an değişen değerleri yerine ortalama değerlerini ölçmek daha uygundur. Frezelemede aynı anda birden fazla kesici kesmeye iştirak ettiğinden, ölçülen kesme kuvveti, o an kesme yapan diş sayısının meydana getirdiği kuvvet olacaktır. ZYFde talaş çıkışında kesme için harcanan enerjinin aniden boşalması sebebiyle, özellikle karbür uçlarda kırılmalar olur. Bu sebeple AYF tercih sebebidir. Ancak tek ana milli tezgahlarda, AYF yapılabilmesi için tabla ilerletme sistemindeki boşluğun, mekanik veya hidrolik bir boşluk giderme mekanizması ile giderilmesi gerekir.
bu arada ben makine mühendisi değilim, bunları ben de okuyarak araştırarak buluyorum ve üniversitedeyken aldığımız mukavemet derslerinden hatırladıklarımla birleştirip bir cevap vermeye çalışıyorum. sürekli freze tezgahıyla işi olan biri de olmaığım için bu kadar teknik detaylara girince verdiğim cevaplar bazen havada kalabilir. o yüzden daha fazla detayı bence daha profesyonel birinden alman daha yararlı olur senin için.