CNC Router Yapımı - Fotoğraf Video ve Açıklamalı anlatım.

Arkadaşlar Montajla devam ediyorum.


Yukarıda saydığım tüm komponentlerinize karar verdiniz, doğru ölçüleri ve doğru sistemi mümkünse bilgisayar ortamında tasarladınız montajı nasıl yapacaksınız.

İşte bu kısım sizin cihazınızın ne kadar verimli olacağını doğrudan etkileyen bir olay. Eğer konstrüksiyonu benim gibi MDF ya da HDF kullanarak yapacaksanız işiniz daha zor.

Piyasadaki MDF den mamül makinaları biraz inceleme fırsatım oldu kullanılan malzemeleri ve nasıl, nereden birleştirildiklerini gördüğüm zaman gerçekten çok şaşırdım tahta vidası ve marangoz tutkalı kullanılarak birşeştirme yapılır mı?

En kötü (bakın en kötü diyorum lamı cimi yok) 90 derecelik 2 eksen birleştiriliyorsa bunun L profillerle birleştirilmesi ve vida değil cıvatalarla tutturulması gerekir. Bu, uygulayabileceğiniz baz yöntemdir. Köprüyü oluştururken bunu tahta vidası ve tutkal kullanarak yapamazsınız. Yaparsanız eğer sürekli hareket halinde olan parçalar olduğu için ve kullanılan malzeme MDF gibi sıkıştırılmış ahşap olduğu için en iyi ihtimalle 1 ay kullandıktan sonra sistemde boşluklar oluşmaya başlar. Gözle görülür ve hissedilir hale gelmesi 3 ayı bulmaz.

Peki ne yapmalıyım. Cross dowel denen bir malzeme var tam Türkçesini bilmiyorum ama silindirik yapıda bir somun kendisi. Bu öyle her yerde yapı marketlerde yada nalburda bulacağınız bir malzeme değil. Normal somunlara oranla Biraz da pahalıca bir arkadaş. Mobilya üreticileri bunarı yurtdışından getirtiyormuş. Türkiye de üretimi var mı bilmiyorum.

auto-part-barrel-nut-cross-dowel-nut.jpg


Makinanızda ahşabın ahşaba deydiği her noktada her bağlantıda bu arkadaşı kullanmanız gerekli eğer düzgün ve ileride boşluk yaratmayacak bir sistem istiyorsanız. Benim yaptığım makine için yaklaşık 60 adet bu somundan kullandım..

Sayılara gelmişken küçük bir istatistik veriyim eğlenceli olsun. makinanın montajında toplamında 218 tane cıvata kullanıldı bu 218 cıvata 60 silindir somun ve 126 standard somun kullanılarak birleştirildi. . Nereye sığdırdın o kadar cıvatayı diye soracak olan olursa detaylı olarak açıklamasını yapabilirim :D

bu gereksiz detaydan sonra gelelim silindir somunun nasıl kullanılacağına.
 
Son düzenleme:
Sadece yazıyla anlaşılması biraz güç olabileceğinden bu kısmı fotoğraflarla desteklemek istiyorum:


Diyelim aşağıda A ve B olarak işaretlenmiş iki parçayı görüldüğü gibi birbirine 90 derece açıyla birleştirmek istiyorsunuz A parçası ve B parçasının konumlandırılışına dikkat buyurunuz.


Fotoğrafta görüldüğü üzere A parçasına 1 adet B parçasına ise 2 adet delik açmak zorundayız. Deliklerin boyutları birbirinden farklı olacak. Silindir somunumuz m6 civatayı kabul ediyor ve silindirik yapının genişliği 10mm


B parçamızda 6mm açmamız gereken yer fotoğrafta cıvatanın durduğu , 10mm delik açmamız gereken yer ise silindir somunun durduğu yer. A parçasında açacağımız delik ise, B parçasını A parçasının neresine dik olarak yerleştirmek istediğimize göre değişiklik gösterebilir. Fotograftaki örnekte tam L oluşturacak şekilde konumlandırılmış, siz T’de oluşturabilirsiniz.


B parçasındaki İki deliğide açtıktan sonraki detay görünümü.


A parçasının B parçasıyla civata ve silindir somun kullanılarak birleştirilmiş hali (sıkılmadan önce)


Buda bir video, cross dowel deliklerinin açılması için icat edilmiş bir delik şablonunu tanıtıyor ama mantığı daha rahat kavrayabilirsiniz. Neden şablon icat etmişler çünkü bu deliklerin yerleri çok önemli mikron kaydırırsanız soktuğunuz civata ile somunun dişleri tam birleşemiyor ve civata ya kendisi diş kapıyor ya somuna diş kaptırıyor ya da bir yerden sonra dönememeye başlıyor. Hem cıvata hem üzerine delik deldiğiniz parça hem somun çöp.

 
Eğer bu silindir somunlardan bulamıyorsanız aşağıdaki fotoğraftaki yöntemi de uygulayabilirsiniz. bu yöntem de sağlıklı sonuçlar verebilir.

Silindir somunun gireceği yere somunu sıkarken kullanacağınız anahtarın gireceği büyüklükte bir delik açıp içine standard m6 somunu yerleştirerek uygulayabilirsiniz.



Montajı bu şekilde yaptığınız zaman M6 civatamızı sıktıkça parça birbirine inanılmaz rijit bir şekilde tutturulmuş oluyor. ben silindir somun kullanıp sabitledikten sonra iki parçayı birbirinden sökmek için bir deneme yaptım ve iki ucundan tutup hareket ettirmeye kırmaya çalıştım başaramadım gücüm yetmedi sonra yere koyup üzerine basıp tekmeleyerek denedim yine olmadı. İki parça birbirinden ayrılmadı ve aradaki 90 dereceyi korudu. Bu kadar sağlam olmasını ben de beklemiyordum. denemek isteyen deneyebilir. Eğer makinanızın Köprü (gantry) kısmında bu yöntemle birlikte HDF kullanırsanız uzun yıllar çok sağlam kalacak sağlıklı bir sisteminiz olur.

Velhasıl Bağlantılar için en verimli ve rijit yöntem benim bildiğim kararıyla bu. Daha verimli başka bir bağlantı yöntemi bilen varsa paylaşırsa çok memnun olurum.

 
Cihazın X ekseninde yani Z eksenini ve iş motorunu taşıyan Köprü bölümünde ve tabla kısmında 2 kat üst üste civatalanmış 18mmlik HDF kullandım bu noktalar maruz kalacakları moment kuvvetleri dolayısıyla güçlendirilmiş olması gereken bölümler.
Bazı tasarımlarda bu kısımda, bırakın 1 kat MDF yi hiç bir şey kullanmayıp iki köprü ayağı arasını sadece linear yataklanmayı sağlayan millerle birbirine sabitleyen arkadaşlar gördüm maalesef o şekilde yapamayız.

 
Birdiğer gördüğüm yanlış ise linear rayların ve vidalı milin köprünün arkasına değilde önüne yerleştirilmiş olması. Bu sistem önde olduğu zaman işimiz çok kolay gerçekten Z ekseninin hareketi için gerçekten kolay bir yöntem çok rahatlıkla bağlantı yapılabilir. Peki ağırlık merkezi ve moment hesaplarımız doğru yapıldı mı?. Köprünün önündeki ağırlık ile arkasındaki ağırlık ne derece dengelendi ?

Köprünün yapısı CNC tezgahının en can alıcı ve en karmaşık hesaplarının yapılması gereken yeri. Sistem dizayn edilirken birçok şeye dikkat edilmesi gerekiyor. Köprünüzün belirli hesaplar dahilinde dengede olması gerekiyor. Karşılaşacağı güçlere vereceği tepkilerin hesaplanması gerekiyor. Bu şekilde yapılmadığı taktirde rulmanlara, transmisyon miline, motora ve en önemlisi yaptığınız işe zarar verecek durumlarla karşılaşırsınız. Profesyonelce hazırlanmış yapım kılavuzları bu nedenle var. size bu hesapları yapabilmeniz için yol gösteriyor. Dengelenmemiş bir köprü tasarımı takımın malzemeye basmasına neden olur. Bizim amacımız malzemeyi kesmek, matkap değil ki bu işe dikey baskı uygulasın. Bizim işimiz frezelemek. Aşağıdaki şekli dikkatlice incelemenizi istiyorum.

Bu şekilde tüm köprü üzerine uygulanan momentler ve güçler detaylı bir şekilde açıklanıyor. Eğer açıklamamı isterseniztek tek örneklerle açıklayabilirim ama belki şimdilik biraz gereksiz bilgi olabilir sonuçta bu tam bir yapım kılavuzu değil.

Neyse arkadaşlar X eksenini hareket ettirmesi biraz daha zorlaşıp maliyet biraz daha artacaktır ama siz siz olun eğer dÜz bir köprü ayağı kullanıyorsanız linear rulman mil ve vidanızı köprünün arkasına yerleştirin en önemli yerde sıkça yapılan bir hatayı yapmayın.

Sadece makinanın bu kısmının tasarımı, araştırması, hassas mutfak terazileri kullanarak parçaların tek tek cıvatalarına kadar ağırlıklarının hesaplanması ve kağıda dökülmesi 1.5 haftamı aldı. bir önceki letideki fotoğrafa bakacak olursanız X ekseninin tam ortada olmadığını göreceksiniz. Ortada olmaması gerekiyordu ortaya yerleştirilmedi.

Ayrıca ikinci kural Linear rulmanlarınızı ve vidalı millerinizi ya da daha önce bahsettiğim herhangi bir lineer hareket sistemini ve tahrik sistemini mümkün olduğunca saklamanız gerekir. Hiç profesyonel bir makinada açıkta bir aktarım parçası gördünüzmü. Tüm hareketli parçalar belirli ölçüde gizlenmiştir. Bu sadece estetik ve güvenlik için değil aynı zamanda işleme esnasında ortaya çıkacak talaşın hareket mekanizmalarından uzaktutulması içindir. Parçalarınız (linear rulman bilyalı somun) ne kadar toz koruması için kendinden contalı olursa olsun zamanla içlerine talaş dolar. (metal akrilik tahta talaşı vs. mikroskobik boyutlarda olabilir.)

Montaj bölmüne yarın devam edeceğiz.

Görüşmek üzere.
 
Ben de cross dowel kullanarak inşaa etmeyi planlıyordum, doğru yoldaymışım. Sizin de bahsettiğiniz gibi delikleri tam hizalamak çok önemli, siz delikleri açmak için herhangi bir aparat kullandınız ya da yaptınız mı?
Bir de hdf yi nerden bulabiliriz? Ben bulamadığım için ham (kaplanmamış) mdf kullanıyorum.
 
ben herhangi bir aparat yapmadım aslında yapılsa çok faydalı olur çünki 60 tane cross dowel için 180 delik açmak gerekiyor. Düzgün delik olsun diye öncelikle ince matkap ucuyla delmek ardından uygun uçla genişletmek gerekiyor etti size 360. ve bunların hepsinin kumpasla ince ölçüm yaparak yapılması lazım. yani zaman alan bir mesele.
HDF yi ise, tedarikçi değilde MDF imalatçılarının hemen hepsi imal ediyor. Online olarak bulmanız zor. ben modoko'dan aldım.
 
bu gidişle bana makineyi söktüreceksin :D
 
Ellerin dert görmesin üstadım. Büyük emek veriyorsun özellikle bizim gibi bu konuda bilgisi sınırlı olanlara. Çok teşekkürler
 

Forum istatistikleri

Konular
129,864
Mesajlar
930,851
Kullanıcılar
452,726
Son üye
ugur Göktürk

Yeni konular

Geri
Üst