CNC step motor kontolü, yazılımi

nlkoc

Üye
Katılım
6 Eki 2012
Mesajlar
15
Puanları
1
Yaş
40
iyi günler,


öncelikle elektronikle alakasız biri olduğumu söyleyeyim ve yanlışlarımı lütfen mazur görün


3 ayrı motor sistemi ile bu motorların herbirine ayrı ayrı hız,süre,hareket gibi kabiliyetlerini yönlendirecek bir düzenek yapmak istiyorum. kısa bir araştırma sonucu bunu step motorlar ile onları çalıştıracak bir kontrol kartı ve yazılımla yapabileceğimi öğrendim (yada ben öyle zannediyorum hala )


internette motor ,kart vs. fiyatlarına, yazılıma,çalışma prensiplerine baktım ve bu sabah karaköyde bir dükkana gittim ancak kafamı karıştıran bir takım şeyler oldu ve biraz daha araştırdıktan sonra almak istedim.


1- 3 ayrı motoru çalıştırmam için 3 eksenli bir kontrol kartım olması gerekir (sanırım ayrı 3 kartla da yapılabilir ama tek kart olması işime gelir)
2- Bu kartı,motorları bilgisayardan kontrol etmem gerektiğinde bir yazılım muhakkak gereklidir(sadece ismini bildiğim mach3) bütün kartlar bütün yazılımlarla, yada bütün motorlarla çalışırmı? bir uyumsuzluk yaşanır mı?
3- Mach 3 kullanlması kolay bir program mıdır yada motorlara hız,süre,zaman ve önizleme gibi uygulamalar yaptırabileceğim daha basit bir program varmıdır? (istediğim şey öreneğin X eksendeki motor 1 saat boyunca yarım tur atsın vs..)
4-sanırım mach3 bu isteklerimi kolaylıkla yapabilecek bir program ama ben sadece bu istediğim uygulamaları yapsın dersem bunu bir yazılım haline getirmek çok zor bir işmidir, birinden bunu istemek ayıpmıdır parayla mı olur bu işler ve eğer bu mümkünse bunu windows tabanlı bir telefondan (hp vs..) yönetmek mümkünmüdür?


umarım kafa şişirmeden derdimi anlatmayı becermişimdir, şimdiden teşekkürler..
 
nlkoç bende senin gibi mac3 ün yabancısıyım ama kullandığım program Kcam bunun devresini arkadaşım kendi yaptı 3 motoruda kullanabiliyorum selamlar
 
Cevap icin tesekkur ederim.. Benim yapmak istedigim sadece motorlarin hizi suresi birkac keyframe girebildigim ve hareketin onizlemesini yapmak istedigim bi program aslinda, ben cnc vs gibi bi is icin kullanmak istemiyorum ve farkettiyseniz bu islerden biraz uzagim :) yani bu kcam de sanirim cnc vs gibi isler icin ve bu programlar benim ihtiyacimin cok cok ustunde ve bebim icin cok karmasik olabilir.! Bahsettigim ozellikleri uygulayabilcegim bir yazilim yapmak zormudur yada bunun maliyeti ortalama ne olur acaba? Sizin uygulama alaniniz nedir aaba?Bu islerden uzak biri icin gelen her cevap beni heyecanlandiriyo umarim sonunda istedigim seyi yapicam :)
 
cevap ve örnek için çok teşekkür ederim

yazılım konusunda geçmişteki html ile yapmış olduğum amatör web sitemi saymazsak sıfırım :) örnekteki yazılımda kullanılan özellikler çok az sadece sağ, sol ,dur ,çalıştır.. benim istediğim ise bu motorlara keyframeler girerek belirli yöne,belirli bir sürede bir hız yada tur sayısı girmek ve bunun sistemi çalıştırmadan bir önizlemesini yapabilmek.. bunları yapacak bir yazılım bulmam mümkün mü yada yazdırabilecek birini bulmam?

saygılarımla,
 
@nlkoc

Tam olarak ne istiyorsun. Biraz daha detaylıca açıklayabilirmisin..
Sanırım mach3 benzeri bir program istiyorsun, ama bu program g-code işlemek yerine etkileşimli olarak senin istediklerini yapacak. Doğrumudur.? Programcılık bilginin hiç olmadığını da düşünürsek belki hazır bazı modül-yazılım üzerine ufak modifikasyonlarla halletmeye çalışman daha mantıklı.

Tam olarak ne yapmak istediğini açarsan belki daha kolay bir yol bulmak mümkün olabilir.
 
Hocam cevap icin sagol

benim yapmak istedigim sey bir şaryo uzerinde pan (sag/sol)ve tilt (yukari/asagi) yapan bir sistem yapmak. Saryo uzerinde sag/sol ve saryonun uzerindeki sistem icin sag/sol ve yukari /asagi hareketler yapabilmek. Bu hareketleri benim girdigim koordinatlarda ve sure veya tur hareketi ile yapmasi yani a noktasindan b noktasina girdigim surede ve hareketle yapmasi.bunlarin yani sira bu hareketin uygulamasinin onizlemesini gorebilmek. Ve 1 motora birdn fazla keyframe girebilirsem super olur..

Yapmak istedigim sistem tam olarak şu: camBLOCK&#0153 | Modular Motion Control da mevcut
 
Anladım.

Bir çeşit slider yapmak istiyorsun..

Mekaniğin hazır mı ?..
Elektronik kısmı yapılabilir bir şey.
Keyframe girmek vs. işleri ne şekilde yapmak istiyorsun. Bir PC den mi girilecek. Keypad vs. mi olacak.
Min. max hızların nedir. Step kullanmayı düşünüyorsan hazır bir sürücü mü olacak sürücü devresini de istiyormusun gibi detayları açıklayabilirsen projeye yön vermek daha kolay olabilir. Mesela step yerine redüktörlü DC motor kullanmak daha yumuşak titreşimsiz bir hareket sağlayabilir gibi..
 
ilgi ve cevaplarınız için teşekkürler,

Elektronik,yazılım kısmını halledebileceğimi öğrendiğim zaman işin %90'ını bitirmiş sayıyorum.. Açıkcası örnekteki sistemde step motor mu yoksa başka bir motor mu kullanılıyo bilemiyorum ama araştırdığımda bu sistemin step motorlar için uygun olabileceğini öğrenmiştim ancak biriyle bu sistemi görüştüm alttaki(saryo için) motorun step diğerlerinin de encoder li motor olabilecğini söylemişti. üstünde max. 10 kg agırlık taşıyabilecek bu sistem için sizin bir fikriniz var mı acaba? Alttaki motorun çok fazla tur atması gerekecek üstteki diğer iki motorun ise hareketleri en fazla 3,5 tur..

hazır sürücü ve sürücü devresi arasındaki farkı bilemiyorum malesef :/
istediğim hareketleri keypad ile saglamam mümkün mü acaba ve pc den istersem bunun için yeni bir yazılım yazılması mı gerekir? hangisi daha maliyetli olur?

keyframe konusunda ise;örneğin benim çekmek istediğim görüntünün 5 saatlik oldugunu varsayarsak X motorunun ilk 30 dk içinde (00:00-00:30) 90 derece dönmesini ve durmasını daha sonra 4. saatte (04:00-04:25) 25 dk içinde tekrar 45 derece dönmesini sağlayabilecek vs. gibi keyframeler girmek istiyorum.

Umarım sorularınız cevabını verebilmişimdir, saygılarımla..
 
Öncelikle motorlara karar vermek gerekir. Bu sistem dik de yerleştirilebilirmi. yada 45 60 derece gibi eğimli.
Sadece yatay çalışması ile açılı dik çalışma arasında ki güç farkını gözeterek motor seçmelisiniz.

Eğer sadece dur kalk değil video da amaçlanıyorsa motorun hareketleri vuruntusuz yumuşak olmalı. Piyasada enkoderli ve redüktörlü DC motorlar var uygun fiyatlı. Bu tip bir şey kullanılabilir.
Üst kısımda DC ve step 'e ek olarak çok turlu RC servolardan kullanma şansıda olabilir. vinç servosu olarak geçer. model teknelerde halat çektirilen servolardan. Bulunmazsa normal bir servoda hacklenebilir, tırnağı kırılıp çok turlu pot takılabilir.

Hazır bir sürücüden kastım, örneğin step motorlar için 3-5 eksen CNC için kullanılan tb6560 lı sürücü kartlar veya leadshine sürücüler gibi.
Bunun dışında yapılacak Elektronik devrenin motorları direkt olarak sürmesini sağlamak da mümkün. Zaten DC motor seçilirse sürücü kısmı yapılacak karta entegre olur büyük ihtimalle. Aralarındaki fark maliyet vs. Birinde hazır satın aldığınız sürücüye para ödersiniz. Diğerinde kontrol kartının yapımına?

Yazılım konusunda ise herşeyi ufak bir elektronik devre ile kontrol etmek de olabilir. PC den kontrol etmekte. Bu arada belirtmeliyimki PC kullanılacaksa hem pc hemde elektronik-mcu tarafına bir yazılım gerekir.

Belki step motorlarla veya servo (RC servo değil.) motorlarla özel yapılmış bir elektronik devre kullanmadan PC üzerinden kontrol etmek de mümkün olabilir. mach3 benzeri bir program kullanılabilirdi. Ama her 3 eksende (plane) enterpolasyon gerektiği için yine özel bir PC yazılımı gerekir sanıyorum. Gerçi yavaş çalışmada belki mach3 uydurulabilir. Ama yine de bir PC yi bir kaç saat bu sistemin başında bırakmak gerekir. Tabii bir de taşınabilirlik sorun olur.

Aklıma gelen seçenekler bunlar.

Önerim ise;

Alt kısımda enkoderli ve redüktörlü DC motor olması. Enkoderden dolayı pozisyonu bilinebilir. redüktörden dolayıda yüksek tork sağlanmış olur. Bildiğim kadar sliderlar ın kullanımında zaten yüksek hız gerekmiyor. Çalışma hızı, mekanik özellikler (vidali mil, trigger kayıs, trigger çapları vs.vs. ) tam olarak bilinirse karar vermek daha kolay.

Özellikle açılı yerleştirilip çok yavaş çalışırken yük daima alt motora bineceğinden bu kısım tahrik edilmesinde dişli ve sonsuz mil gibi yapı ve uygun bir kontrol ile harcanan enerji kısmında da iyi bir şeyler yapılabilir. Aksi durumda bir kaç saat boyunda yük sürekli motora taşıtılacağından çok enerji harcanır. Fazla büyük aküler taşınmak zorunda kalınır.

İşin kontrol kısmına PC vs katmamak da mantıklı duruyor.
Basit bir LDC, gLCD üzerinde basit bir menü sistemi ve keypad veya touch Panel ile gereken bilgiyi girmek daha iyi olur. Tabii eğer girmek istediğiniz bilgi de buna uygun olursa. Bu durumda yazılım işi sadece mcu üzerinde olur. Tabii akıllı telefondan blutooth vs. kullanarak da kontrol etmek de olabilir. Bu durumda da bir de android üzerinde bir yazılım gerekir tabii..

Daha önce amatör fotoğrafçı bir arkadaş için buna benzer bir şey yapmıştım. Onda ki temel fark tepede taşınan bir gimbal idi, ve 3 eksende kontrol edilebiliyordu. Sizinkinde roll kontrolü yok. (Şimdi düşündüm de sizin sisteminizde zaten açılı yerleştirme diye bir şey olmayabilirde) Kontrol sistemi ise motor enkoderleri yerine 6DOF bir IMU ile sağlanıyordu. O zamanlar IMU üzerinde çalıştığım için iyi bir test ortamı da olmuştu.

Eğer kişisel olarak yardımımı isterseniz öncelikle bu işi ne için yapmak istiyorsunuz bilmek isterim.
Eğer amatör kişisel kullanım içinse ve çok da aceleniz de yoksa boş vakitlerimde elimden geldiğince yardımcı olurum.
Yok ticari ürün yapmak istiyorsanız veya bir an önce bitsin derseniz, var olan işlerimden zaman çalacaksam bende buna bir iş olarak bakarım. Farkı söylemeye gerek yok..
 

Forum istatistikleri

Konular
129,898
Mesajlar
931,126
Kullanıcılar
452,784
Son üye
caglayancag

Yeni konular

Geri
Üst