CNC torna projesi

hmm. O zaman 1.5 metrelik bir freze lazım. O kadar büyük freze var mı? Bilmediğimden soruyorum.

1.5 metre diyorum çünkü eğer ray delikleri sonra açılacaksa baş kısmının (iş mili tarafı. tornanın kafa kısmı işte) deliklerinin de aynı zamanda delinmesi lazım.
1.5 metreyi geç 10 metrelik bile var abi sen dert etme o kısmını :) Rahat bulurnur büyük freze.

Aynen abi parça üzerindeki tüm deliklerin aynı anda delinmiş yada markalanmış olması lazım
 
büyük freze var olmasına da adam evinde dökecek betonu :D
sonra onu taşlatmaya vinç le mi götürecek ? :D
abi işin zor valla beton zamanla çatlayıp kırılabiliniyo.
betondan ziyade mermer tozu ve reçineyi duydun mu hiç ?
 
Atakan epoksi granit olacak zaten : )

Sent from Shadowmoon Valley
 
büyük freze var olmasına da adam evinde dökecek betonu :D
sonra onu taşlatmaya vinç le mi götürecek ? :D
abi işin zor valla beton zamanla çatlayıp kırılabiliniyo.
betondan ziyade mermer tozu ve reçineyi duydun mu hiç ?

Balkonda Taka yapıp denize indiremeyen Lazlar gibi olacak sanki :D
 
Atakan epoksi granit olacak zaten : )

heee ben beton sandım direk :D

o zaman hiç bişi olmaz ona yaaaa içine de biraz 8mm saplama serpiştirdin mi offfff.. 10. kattan at bişi olmaz :D

ama tabi iç kesiti kalın bir parça olacağı için tamamen kuruması biraz zaman alabilir
 
En az 1 hafta dokunmicam.

Sent from Shadowmoon Valley
 
Rocco

Yardım etmeye çalıştığın için teşekkür ederim. Her türlü yardım her zaman makbule geçer. Yalnız bazan aklına gelen her şeyi yazarak soruya cevap vermiş olmuyorsun. Ben ne kadar ısrarla demirin gerginliğini sorduysam sen ısrarla iç dolgusunu anlattın. Bu soru biraz metalürjiye giriyor. Burda kimse bilmeyebilir. Sen de bilmiyorsan kabahat değil ama anlattıklarını sorumla ilişkilendirip cevabıymış gibi kabul ettirmeye çalışıyorsun.

Beni bilenler hep düz sorular sorduğumu da bilirler. İşim gereği herhalde, karşılığında da hep düz cevaplar bekliyorum. Mesela bir işin üçüncü aşamasını sormuşsam ilk 2. aşamanın cevabını az çok biliyorumdur. Araştırıp kafamda tasarlamışımdır çünkü.

Sorumu sorduğumdan beri kaç mesaj yazıldı saymadım ama cevabı aklımda net değil hala. Hatta mesnet konusu kafamı daha da karıştırdı;

Tavsiyenle 30x30 lamadan vazgeçip 50x20 kullanmayı düşünüyorum. Yalnız;

1- Lamaların deliklerini benim CNC'de deleceğim.

2- Civata değil mesnet kullan diyorsun. Peki, kullanayım. Hatta tornada kendim yapayım. 50 tane mesneti nasıl yapcaksam. Bunun hazırı satılır mı?

3- Bu mesnetler 50x20 lama üzerinde "zigzag" şeklinde olacak. Ray deliklerinin arasında birer tane olacak. Yani kaç ray deliği varsa o kadar mesnet olacak (sağlam olsun).

4- Mesnet'leri kaynak yap diyorsun. Tamam yapayım. Ama kaynak yaptıktan sonra lamada çarpılma olacak. Çarpılma olursa daha önce CNC'de deldiğim ray deliklerinin sırası bozulacak. Bunu nasıl önleyeceğim?

5- Fırında metalin geriliminin alınması sırasında da çarpılma olabilir mi?

Yazdıklarımla kimseyi kırmak istemiyorum. Sadece ekmeğini bilgisayardan kazanan biri olarak hiç anlamadığım konularda bilgi sahibi olmak istiyorum.

@KAYSERİ tavsiyelerin için teşekkür ederim. Çok yardımcı oldu.

Öncelikle msj ına senin paragraf paragraf cevap yazmayı deniyeceğim bu şekilde belki anlaşabiliriz.

(((Yardım etmeye çalıştığın için teşekkür ederim. Her türlü yardım her zaman makbule geçer. Yalnız bazan aklına gelen her şeyi yazarak soruya cevap vermiş olmuyorsun. Ben ne kadar ısrarla demirin gerginliğini sorduysam sen ısrarla iç dolgusunu anlattın. Bu soru biraz metalürjiye giriyor. Burda kimse bilmeyebilir. Sen de bilmiyorsan kabahat değil ama anlattıklarını sorumla ilişkilendirip cevabıymış gibi kabul ettirmeye çalışıyorsun.)))
bir şey değil.. elimden geldiğince her zaman yardımcı olmaya çalışırım ne zaman hayat akışımı ekilemeye başladığında yardımı kesiyorum.. öncelikle aklıma geleni değil gerekli olanı yazıyorum.. ama sen kafanda çözdüm ve ben bu konuyu biliyorum diyerek geçtiğin konu, aslında uzun vadede değiştirmeyeceğin temel sorunlara neden olabileceği için o noktadan başlıyorum... ben asla dolgu malzemesi olan epoxy beton hakkında konuşmadım istediğini dökebilirsin.. ben (mesnet) yani iki demiri birine kaynak veya cıvata ile bağlamak hakkında konuştum ( daha burayı geçemedik) gerginlik konusu bu iki çeliği birbirine bağladıktan sonra gerekli olan konu.. Bende bu konuyu iyi biliyorum işim bu bundan para kazanıyorum. yaptığım hatayı para ve zaman kaybederek ödüyorum.. malzeme bilgisi ile iş yapmam gerekiyor.. asla hiç bir şey kabul ettirmeye çalışmıyorum ama bitmemiş işi bitmiş gibi gösteriyosun ( örnek ben onu hallettim diyerek) farkında da değilsin. hatta her seferinde olması gerekeni bu ama sen bilirsin diyorum.. ama şartlar nedir ona bakmak lazım..netice burası hobi ortamı. herkesin şartları farklı..ama sanada bu kadar iş yapıyosun bari söyle yap kuralına uysun diyorum...birde imalat yöntemine göre olması gereken var.. tabi ben kırıcı olmama adına bu benim yoğurt yeme şeklim, istediğin gibi yapabilirsin diyorum. denenmişi deneme diye bunları sana yazdım... istediğini yapmakta özgürsün...

(((Beni bilenler hep düz sorular sorduğumu da bilirler. İşim gereği herhalde, karşılığında da hep düz cevaplar bekliyorum. Mesela bir işin üçüncü aşamasını sormuşsam ilk 2. aşamanın cevabını az çok biliyorumdur. Araştırıp kafamda tasarlamışımdır çünkü.)))

öncelikle senin yazı seklini bilmiyorum ama bundan sonra dikkat ederim. tabi sende benim, sana nasıl bir ortamdan yazdığımı bilmiyosun. mesela pano yanmış. itfaiye her yeri sırıksıklam yakmış.. yanımda sigortacılar..veya makine arızalı siparişleri gitmiyo..vinç altında.. yağmur yağarken.. yağ tankının içinde makinanın kuytu köşesinde.. buda normal bilmende gerekmiyo.. kafanda hallettim dediğin sey ulusal talaşlı imalat yöntemlerine uymayınca şuradan başlamak gerekiyor diyorum. konsürüksiyondan ve şase tasarımından.. konuşmamızda bir öncelik anlama sorunu oldu sebebide bilmediğin tarafa takıldın ...dikkat edersen yazımı tekrar buraya eklim.. 166cı mesajım
.... Diyeceğim sey su dökmeyi unut..taslamayı unut.. Gerginliği almayı ve sertleştirmeyi de unut. Rayları koyacağın demir nasıl bir konstrüksiyon olacak:

(((Sorumu sorduğumdan beri kaç mesaj yazıldı saymadım ama cevabı aklımda net değil hala. Hatta mesnet konusu kafamı daha da karıştırdı;)))
Karışan kafa iyidir kimseye kul köle olmaz düşünür idrak eder atalarının doğrularıyla değil ilmin fennin bilmin işiğinda hareket eder.. Mesnet neden kafanı karıştırdı biliyomusun.. hani bir resim eklemiştin ya civatalar lamaya bağlanmış şekilde.. hem yapabileceğin şeyler içinde olması sebebiyle, kafanda bunu en doğru fikir olarak nitelendirip en başa koydun.. hali ile bu kafanda ********* gibi yıkılmaz oldu. tamam bu bitti den kendince bilmediğin şeyi ısılı taşlamayı düşünelim dedin...bundan sonra ben tekrar seni aklındaki doğru yönteme böyle yapmak gerekli 1.5m var dediğimde. ************* yıkmak zor oldu. farklı bir bağlantı sekli düşünemedin.. aynı şey bendede olmakta doğru kararımın içine döndüğümde doğrumuzu değiştirip tekrar üzerinde düşünemiyoruz.çünki beynimiz kolay olanı yapmakta ısrarcıdır... fikrimizin kölesi oluyoruz. eğer sen o civatalar dışında farklı ve elinin altıda olan bir makinayla yapılabilecek bir görsel görmüş olsaydın inan farklı düşünürdün..

(Tavsiyenle 30x30 lamadan vazgeçip 50x20 kullanmayı düşünüyorum. Yalnız;)

Sen erdemli birisin. tavsiyeme uyduğun için değil.. aklını kullanabilidiğin için. inaçı olmadığın için.. ben bu tip şeylerde cok sabırlıyım. bazen dediklerimin çıkması için 3 5 7 ay veya 1 sene bekliyorum ve o gün geliyor... gene yazim..30 30 luk rayın varsa 40x40 malzeme al mesnetle birbirina bağlarsan sonra frezede temizlenecek sana 35 x40 alan kalacak.. eni 40 beton veya epoxy içinde kalan kısımda 35 gibi olacak..

(1- Lamaların deliklerini benim CNC'de deleceğim.)
ray için diyorsan.. delersen olmaz .. neden dersen kaynatarak bağlayacaksın veya civatayla..veya döküm yerin hassas olmayacak..o çelik bir tarama kafasıyla temizlendikten sonra bu işlem yapılacak....
eğer delmeyi resimdeki bağlantı şekilleri için delim diş çekim dersen tabi yapabilirsin ama yeterli ve mukavamet için uygun bir bağlantı değil.. 1.5m iken bu biraz daha zor tercih senin..
aşamaları yazim olur mu..
iki parçayı birbirene bir bağlantı ile bağla kaynaklı olsun..( parçan 1.5m )
fırınlamayı atlıyorum çok para tutar gerek yok.. birde basiti su kaynak yerinin 5cm cevresini oksijenle ısıt bırak buda bıraz gerginlik alı yada bir 5kg çekici eline al ve 7000 defa vur..döküm yapacaksınya içine beton veya epoxy kalıbı az büyük tut kaynaklı parça dönmez..
sonra kalıbı hazırla ve gerekli malzemeyi dök prizlensin.. bu döktüğünü korumak için cila veya koruma varsa uygulama..
borwerk e ver o hem yüzeyi temizleyecek hem delikleri delecek..,
liner ray araba kullanacaksın taşlatmaya gerek yok...

(((2- Civata değil mesnet kullan diyorsun. Peki, kullanayım. Hatta tornada kendim yapayım. 50 tane mesneti nasıl yapcaksam. Bunun hazırı satılır mı?)))
1.5metre için asla tornada bişi yapma... hatta kısa bir parça için dahi yapma. bunu kendi yapabilitenle değil dışarıdan hizmet alarak çöz. plazma kesimde kestir kullan daha sağlam olacak emin ol.15mm et kalığı olsun.. hem mesneti neden hep yuvarlak olarak düşünüyosun. onu anlamadım.... neden biliyomusun bende de aynısı vardı.. taki alman ve japonla çalışınca bunu aştim.... çünki bir şeyi çözerken farklı bir düşünce sekline geçemeyince o işde sonuç iyi olumuyor örnek mesela senin suanki yazı için bir dökümcü gibi bir konsürüksiyoncu gibi bir beton veya epoksi döken gibi düşünmek gerekiyor.. dikkatini çekerim bu illa o mesleği bilmek demek değil onun gibi düşünmek..çok zor ama çok kolay..eğer birde bir şeyi öğrenme seklin görsel selse yandın çok zor aşılıyo bu durum herşeyi görerek oturtuyorsun.. bazı müşterilerim sadece bu tip düşünemekdikleri için teslimatlarında hep sorun var hemde tahsilatta .....
bu yüzden benim bir sözüm var öğrenmeyi öğrenirsen hersey kolay olur..

(((3- Bu mesnetler 50x20 lama üzerinde "zigzag" şeklinde olacak. Ray deliklerinin arasında birer tane olacak. Yani kaç ray deliği varsa o kadar mesnet olacak (sağlam olsun).)))
illa ray deliği kadar değil.. 150 cmde 10adet kadar o sana kalmış..
mesnetlerin köseli bir çerçeve, u seklinde olacak söyle tarif edelim plasma kesimde kesilecek bir dikdörtgen yapalım boyu 40cm yüksekliği 15xcm kalınlığıda 1.5cm olan... bir dik dörtgen daha yap örnek boyu 30cm yükseklik 5cm bu ölçüyü yukarıda ölçünün üstünden orjinden bağla ve üst kısmı çıkar.. elinde çerçeve olan bir u olacak sağ ve solu 5cm 15cm alt kısmı 30 cm 10cm .. bu kalan kısımlardada 25mm lik delikler olacak... resim eklim daha iyi olur.. bunları kaynaklayacaksın..

(((4- Mesnet'leri kaynak yap diyorsun. Tamam yapayım. Ama kaynak yaptıktan sonra lamada çarpılma olacak. Çarpılma olursa daha önce CNC'de deldiğim ray deliklerinin sırası bozulacak. Bunu nasıl önleyeceğim?)))
öncelikle lamalar çelikler göründüğü gibi düz ve kusursuz değiller.. yamuklar hassas değiller.. hatta frezelediğin taşlattığın lamayı dın normulda bir rafın yoksa ortamın 24 derece sabit değilse gene yamulacaktır. zaten amaçtayamuk olanı kaynaklı mesnetlerle kuvvetlendirmek..sonra örnek olarak diyorum gerilimini fırında al. sende buna gerek yok hobi işi olduğu için. ayrıca buna Isıl işlem demeyelim iş karışır.. ısıl işlem sertleştirmek de ve normalleştirmede kullanılıyor.. sonra frezele ve del.. iş bitsin makine imaltında yöntem böyle...
bir sey daha anlatım makinacılar sanayide senin gibi içten dışa gitmezler. ama hobi işinde iş senin elinden çıktığı için senin için olur.. dışarıda makinacılar senin bitmiş gövdenin köşelerinden yanlarından ölçü alarak bu parçayı bağlayacaklar üzerinde iş yapacaklar. bu sekilde dikkate al. ayırca sen bir kalıba döksende o delikler kaçık olabilir makine gövdesi ile uymaya bilirler..

(((5- Fırında metalin geriliminin alınması sırasında da çarpılma olabilir mi?)))

kesinlikle olacaktır bu yüzden bu işlemden sonra frezeleme ve diğer işlemler yapılıyor..

(((Yazdıklarımla kimseyi kırmak istemiyorum. Sadece ekmeğini bilgisayardan kazanan biri olarak hiç anlamadığım konularda bilgi sahibi olmak istiyorum.)))
Kesinlikle bende bu şekilde bir şeyler söyleyerek kimseyi kırmak istemiyorum hatta sen bu işi yapmıyosun, hem bu işi anlamıyosun, hemde benim dediklerimi anlamıyosunda, diyemiyorum terbiyem müsade etmiyor. Küstahça hareket edilmiş gibi geliyor karşındakine sen bundan anlamıyosun diyemiyorum çünki bizde anlamıyorduk .bizim en cahil ustamız bile bizle konuşurken böyle konuşmadı. böyle konuşanıda uyarırdı.. izmarit içtik diye dayak yemişliğim var.ama bilmediğimizi öğrenmeye çalışırken susuyorduk dinliyorduk uyguluyorduk ve bize iş öğretenler ilk okul mezunu bile değil. KARŞISINDAKİNE ben ne soruyorum sen ne anlatıyosun demiyorlardı veya ne anlatıyo bu adam biri bana anlatsın demiyordu ( hatta koskoca parça çöp olmuşken) çünki bu tarz karşıya engelleyici durudurucu cümleler söylemek söyleyene yapılacak iyilikleri öz veriyi geri çeker diye.. bize kırıcı konuşmak öğretilmedi... çırak olmadığın işin ustası olamassın.. zaten az bilgimizle üstünlük taslamak en rahatsız olduğum sey..ben sunu yaptım böyle tecrübem var yok şu,, yok bu,, diyerek bişileri tecrübe ile vurgulamaktan asla hazzetmiyorum.. Yaptığın seyde emimsin ve farkındamısın yukarıda şunu yazmişsin.

-----((Mesela bir işin üçüncü aşamasını sormuşsam ilk 2. aşamanın cevabını az çok biliyorumdur. Araştırıp kafamda tasarlamışımdır çünkü.)---

ben bunun şeklini ustasından gördüm uyguladım parasını kazandım. ama inan hala bazı şeylerde şüphem oluyo emin dahi olamıyorum.. birde bu olursa ne yaparız diye endişeleniyorum hatta bunu yanımdakilerle paylaşmıyorum.. paylaşırsam, aklıda biraz çalışıyosa, sonra gelip gelip olur mu ya abi diye soruyorlar.. rahatsızlık verici oluyor..

Birde sey demişsin onuda iletim içimde kalmasın..:) söyle demişsin.. (Ben ne kadar ısrarla demirin gerginliğini sorduysam sen ısrarla iç dolgusunu anlattın.))
evet doğru.. hep iç mesnet yapısını konuştum doğru ama neden; bir örnekle anlatim..
hepimizin çocuğu var, olmayanlarında olur inşallah.. çocuğunu sağlık ocağına götürüyosun hemşire doktor neyse.. senin çocukta su aşı yok çok önemli diyor.. endişe duyarsın değil mi.. sorumluluk sahibisindir.. hemen yapalım dersin. ama çocuk sana, baba ben böyle cok iyiyim ya dese dinlermisin.. benim buna ihtiyacım yok dese kaleye alırmısın. çünki sonucu tahmin edersin yada bilirsin. çocuğun bildikleri ile sorun yok.. aşıyada gerek yok ama bir baba olarak dersin ki.. höyt sen ne anlarsın len. daha dün ki bebesin.
şimdi bende sana dur suat yapma kıyma emeğine diyorum yok ben aşı olmıcam diyosun.. inşallah bu kıssadan hisse beni daha iyi anlamış neden mesnet diye başa döndüğümü anlarsın.

senin beni anlamama sebebini biliyomusun??

Ne yapacaksan o işi yapan kişinin giydiklerini giymediğin için beni anlamadın.. yapacağın işde bi tecrüben olması gerekli de değil bu dediğim için...ne yapacaksan o nu yapanın giydiklerini giyerek düşünürsen beni daha iyi anlarsın mühendisse, kaynakçıysa, tornacıysa, boyacıysa ne aklına geliyorsa.. bunları giyerek düşünmediğin için beni anlamadın..

inşallah bu yöntemle daha anlaşılır olmuşumdur...


mesneti de çizer atarım..

her bir paragrafla gitmeye çalıştım inşallah anlaşılır olmuştur..
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Mesnet plasma kesimde kestirişin uğraşmasın 15mm kalınlık olursa cok iyi olur geometri olarak yuvarlak en mukavemetli olandır.
 

Ekli dosyalar

  • mesnet.jpg
    mesnet.jpg
    38.1 KB · Görüntüleme: 33
hmm. O zaman 1.5 metrelik bir freze lazım. O kadar büyük freze var mı? Bilmediğimden soruyorum.

1.5 metre diyorum çünkü eğer ray delikleri sonra açılacaksa baş kısmının (iş mili tarafı. tornanın kafa kısmı işte) deliklerinin de aynı zamanda delinmesi lazım.

Borwerkte yapılacak yada bed freze de yapılır parça uzun biraz.. oraya kadar gelsin ordada bi karar vermek lazım cok hassas sa yeni model bir makine tercih etmek lazım..
 
heee ben beton sandım direk :D

o zaman hiç bişi olmaz ona yaaaa içine de biraz 8mm saplama serpiştirdin mi offfff.. 10. kattan at bişi olmaz :D

ama tabi iç kesiti kalın bir parça olacağı için tamamen kuruması biraz zaman alabilir


sanayideki güzel abilerimizde yapmıştı... Birde düzgün olsun diye komsu memerciler sanayide kaymak gibi bir mermerin üzerinde döktüler.. makinayı topladıktan şasi 4 ay sonra tırtladı..

o tip seyler her sıcaklıkta prizlenmiyor.. beton dersen ck 45 var özel katkılı onlar fena oluyo..
 

Forum istatistikleri

Konular
129,035
Mesajlar
922,702
Kullanıcılar
451,293
Son üye
EagleClaw

Yeni konular

Geri
Üst