Cnc Yapıyorum Yardım Edermisiniz?

bu arada gijon yaptığın için makinen yavaş olur tek sıkıntı bu. benim kullandığım motorlar nema23 3 amperlik motorlar sürücüm de 3 ampere kadar destek verdiği için 2.5 amperle çalışıyorum ben ve 1200mm hıza kadar çıktım. makine boşta hareket ederken. beni tatmin ediyor açıkcası. ama işleme sırasında maksimum 900mm yapıyorum ki bu bana daha çok tork veriyo yoksa motor stall a girip adım kaçırabiliyo.
paslanmaz çelik m8 gijon ve delrin somun senin işini çok rahat görücektir.. iç çapı 8mm 608z modelli rulmanlardan var onlar tanesi 2 liraydı sanırım. mutlaka gijonları motora değil de sabit eksene monte et. rulman yataklamasını iyi yapar isen motorlar gijonu sadece döndürmek için enerji harcar. yoksa gijonu motora sabitlersen motor hem gijonu tutacak hemde döndürmeye çalışacak çok fazla tork kaybı olur..
bak bunların hepsi tecrübe :D
 
bu arada gijon yaptığın için makinen yavaş olur tek sıkıntı bu. benim kullandığım motorlar nema23 3 amperlik motorlar sürücüm de 3 ampere kadar destek verdiği için 2.5 amperle çalışıyorum ben ve 1200mm hıza kadar çıktım. makine boşta hareket ederken. beni tatmin ediyor açıkcası. ama işleme sırasında maksimum 900mm yapıyorum ki bu bana daha çok tork veriyo yoksa motor stall a girip adım kaçırabiliyo.
paslanmaz çelik m8 gijon ve delrin somun senin işini çok rahat görücektir.. iç çapı 8mm 608z modelli rulmanlardan var onlar tanesi 2 liraydı sanırım. mutlaka gijonları motora değil de sabit eksene monte et. rulman yataklamasını iyi yapar isen motorlar gijonu sadece döndürmek için enerji harcar. yoksa gijonu motora sabitlersen motor hem gijonu tutacak hemde döndürmeye çalışacak çok fazla tork kaybı olur..
bak bunların hepsi tecrübe :D

tamam hocam yalnız sizin dediğiniz parçalar yanlış hesaplamıyor isem 155 TL tutuyor doğru mudur?
 
Şeytan Diyor ki sat plotter ı yap 4 eksen 4 4 lük cnc.... :(
 
ne lazımsa şahinrulmandaki fiyatları topla çok fazla masraf çıkarmayan birşey medefe cnc :D
 
İşleyeceğim malzeme olarak PCB kazıma ve ufak reklam işleri pleksi kesim ahşap kesim olabilir mesela.

Boyut olarak odam için yapacağım bu yüzden şimdi maliyetli kaliteli parça kullanacak olursam Kesim alanı olarak 50cmx 100,110 cm civarı olacak ama uygun malzeme ile sistem dizersem 40x60 50x50 vb gibi düşünüyorum.

Serkan selam,
Konuyu inceledim ama şu yukarıda dediğin şeyi anlamadım kaliteli malzemeden yaparsan 50x100, uygun fiyatlı malzemeden yaparsan 50x50 neden ters orantı ?
Arkadaşlar zaten gerekeni söylemiş benim çok fazla birşey söylememe gerek yok.
ASenyurt arkadaşımız paslanmaz çelik gijon ve delrin somun kullanarak gayet güzel bir sistem çıkardı ortaya, maliyeti düşük ve seni idare edebilecek bir sistem olabilir.
Ama bana da sorarsan ben biraz daha para biriktirip vidalı mil ve bilyalı somun kullan derim.
öğrencisin ve paran kısıtlı bu nedenle bence yapacağın CNC tezgahının işleme boyutlarını küçültüp kullanacağın malzeme kalitesini artır derim. ana amacın PCB işlemekse ne gerek var 1 metre y eksenine.
aynı zamanda reklam işleri yapıcam diyosan misal bi harf kesiceksin harfin uzunluğu 1 metre mi olacak.
Dediğim gibi sana gereken maksimum işleme alanı büyüklüğünü hesab et. 30cmx30cm işleme kapasiteli ve kaliteli malzemeden yapılmış bir CNC Router ile 100x50 cm işleme kapasiteli ucuz malzemeden yapılmış router arasında en fazla 100 lira oynar maliyet olarak.
sonuçta ikisinde de aynı motoru aynı eksen kontrol kartını kullanacaksın.
Lineer hareket için indüksiyonlu mil ve lineer arabalardan mı kullanacaksın yoksa daha farklı birşey mi istiyorsun.
Lineer yataklanma ve tahrik sistemi, en ucuzuna kaçmaman gereken başlıca 2 sistem.
L alüminyum profil demişsin,
yapılır yapılmaz değil, örnekleri var ama o örneklerde şöyle bir dizayn boşluğu var üzerinde kullanacağın paten rulmanlarının boşluğunu alamıyorsun. bu boşluğu almak için farklı bir sistem daha yapman ve bu rulmanlara set-screw'lar entegre etmen gerekiyor.
bunu da yaptın diyelim. artık sisteminin boşluk oranı bu set-screw (ayar-vidaları) na bağlı. bu ayar vidalarının her birinin azıcık bollaşması sisteminin doğrusal düzgünlüğünü etkiliyor. bunun üstesinden gelmek için ise hem kolayca ayarlanabilen hemde bollaşmayı engelleyen başka bi sistem yapman gerek :D
Yani liste uzadıkça uzayıp her gün var olan problemlerin üstesinden gelmek için farklı alternatifler üretmeye ve 3 orya 5 buraya ekstra masraflar yapmaya ve yavaş yavaş saçlarını yolmaya başlıyorsun.
Bu nedenle CNC yapımı başlığında lineer hareket bölümünde amerikayı tekrar keşfetmeye gerek yok diyip direk kısa kestim.
Bu yukarda saydıklarım diğer bölümler için de geçerli. Uygun fiyatlı ve alternatif yöntemler kullanılarak yapılan bir sistemin uzun vadede çıkaracağı maddi ve manevi sıkıntılarla bir kere 3-5 fazla verip yapacağın ve uzun yıllar bi daha dokunmayacağın sistemi artı ve eksileriyle otur düşün ona göre karar ver.
Sevgiler
 
L profille falan uğraşma, 16mm alt destekli mil 1 mt 17$ arabaları 3.30$ 4x3.30$=13.2$ +17$ = 30.2$
1 ekseni halledebilirsin 30$ a.

Yukarda yazdığım 4mm den 30 mm kadar malzeme kalınlığı. 1 metreye kadar sorun olmaz her daim temin edebiliriz. :)


Bak Ramerturk hocam ne güzel hesap da yapmış senin için 1 metrelik bir eksen 30 dolara çıkıyor. L profil kullanırsan toplam 8 adet panet rulmanına ihtiyacın var 1 eksen için, Türkiyeden alırsan 8 li paket 20 dolar civarı, 1 er metreden 2 adet L profil yaklaşık 10-15 lira desen etti sana 25-30 dolar, bunun civatası somunu pulları var onlarda toplam 3 dolar desen zaten 30 doları çoktan geçtin ki masraf ve sıkıntılar burda da bitmiyor. dışardan baktığında daha ucuz gibi gözüküyor ama tek tek hesaplayınca...
aynı şekilde 100x70 cm ebadında bir Router için vidalı mil ve bilyalı somun maliyeti toplam 3 eksen için 170 lira civarı. boyutu düşürürsen maliyette düşer. gijon kullanırsan da maliyet nereden baksan 30-40 lirayı bulacaktır ve 3-4 katı fazla uğraşman lazım deneme yanılmalar vs.
dediğim gibi üstüne bi 100 lira daha ekle toplam bütçenin ve uzun süre seni üzmeyecek problem yaşamayacağın bir sistem yap sıfırdan başlıyorsan.
ya da tahrik için kayış sistemi kullan veya kramayer dişli kullan çok daha ucuza çıkarsın. ama bu sistemlerin kurulumu biraz daha komplikedir. Elektronik okuyorsan ingilizcen vardır. biraz araştırma yaparsan çok fazla veri var bu sistemler hakkında.
Ben kayış sistemini tavsiye ederim açıkçası "belt drive cnc" diye arat hem youtube da hem google da. çok farklı alternatifler var.
ve ucuz senin de aradığın bu sanırsam.
Alışıageldik yöntemler her zaman en kısa ve doğru yol gibi gözükebilir kimi zaman ama gereksinim ve bütçe parametrelerini değiştirdiğin zaman en uygun yöntem olmayabilir.
Kafandakileri netleştir daha fazla yardım gelecektir.
 
@prontobasso hocam ters orantı sebebi uygun maliyetli parçalarda büyük ölçüde performans kesinlikle olmaz diye düşünüyorum ancak maliyetli parçalarda performans alınabilir. Bilmiyorum doğru mu düşündüm.

Konunun devamı ve son durum açıklamasını hazırlıyorum... ilginiz, yardımınız ve tecrübenize sunacağım birazdan. İyi çalışmalar...
 
Öncelikle gösterdiğiniz ilgi, yardım ve paylaştığınız tecrübe için teşekkür ederim konuyu bırakmadım sürekli araştırma ve düşünme sürecindeyim. Tecrübe olmadığı için ha deyince olacak bir şey değil o yüzden ara ara ama sürekli yardımınıza ihtiyaç duyacağım.

Öncelikle cnc aşamaları ve gereksinim duyacağım malzemeler ve fiyatlarını açıklayacağım.


Kesinlikle Yapılması Alınması Gerekenler

MEKANİK AKSAM
Ölçüler Tahmini (100x60x25)

Kasa:
Bu kısımda maliyet yok diyebiliriz sağolsun mobilyacı arkadaşlarım ve @ramerturk hocam yardımcı olacaklarını ilettiler.

Mil Sistemi:
Burada kullanacağım malzeme durumlarını tablo ile göstereğim.

Seçenek 1: Alt desteli mil kullanımı

Alt Destekli Mil (3, 75m)117 TL
SBR 16 UU (12 Adet)90 TL
Toplam207 TL


Seçenek 2: Bu alternatif bir yöntem rulmanlı ancak maliyeti düşürdü açıkcası bu sistemi yapmam gerekiyor ama sizin tecrübenizde. LME 16 UU delrin ile birşeyler düşündüm kafamdan.

İndüksiyonlu Mil (3,75m)70 TL
LME 16 UU (12 Adet)26 TL
Toplam96 TL

Vida Sistemi: Bunda alternatif düşünmüyorum başlangıç için gijon düşünüyorum 8-10-12-14-16mm hangisi derseniz. ve tabiki @asenyurt hocanın meşur delrin somunu. :) Başlangıç olarak bunlarla ama ilerde kesinlikle bilyalı mil rulmana geçiş yapacağım. ve etkilendiğim birşey kayış sistemi maliyeti düşük olduğu söylendi ancak yapımı hakkında bilgim yok ve başlangıç için zorlanırmıyım bilemiyorum bu sistem hakkında tecrübesi olan biri varsa bana artısı eksisi ve montajı vs. konusunda yardımcı olabilirmi? ona göre onu da değerlendirmek istiyorum.

8-10-12-14-16 Gijon Paslanmaz Çelik (2 m)20 TL
Toplam20 TL


ELEKTRONİK AKSAM

Nema 23 3,0A Step Motor (3 Adet)
3 Eksen Sürücü Kartı
24 V 8,3A Power Supply
Toplam315 TL

cnc kit.jpg


Spindle Motor Henüz Değerlendirme İmkana Göre @prontobasso hocamın kullandığı makita tarzı bir spindle düşünüyorum.


Genel Toplam: 430 TL


Anormal fiyat var mı?

Düşüncelerimde yanlış birşey var mı?


 

Forum istatistikleri

Konular
128,865
Mesajlar
921,104
Kullanıcılar
450,984
Son üye
ishak42
Geri
Üst