Godomir arkadasım,
Para verip aldıgınız yada özel istek ile yaptırdıgınız bir imalat tezgah ve makinasının elektrik projesinin ve butun controller veyahut programlanabilir butun cihazlarının ( motor surucu-plc-cnc etc... ) işlemi gerçeklestiren firma tarafından size yedeklerinin verilmesi gerekmektedir. Enazından avrupa ulkelerinde bu istek yapılmadan verilmektedir. Bizim ulkemizde bu isleri yapan firmalar zaten genelde sifre koruması kullanmamaktadır,yurtdısından gelen tezgahlarda veyahut alınmıs 2. el tezgahlarda bu sıkıntılar daha cok yasanmaktadır. Sizde bilirsiniz ki turkiyedeki bircok tezgahın yurtdısındaki firması kapanmıstır,firmalara ulasmak bile mumkun olmamaktadır. Ulasılabilenler ise bu tip sifre islemleri icin cok buyuk paralar istemektedir.
,Ben birebir yasadım, 250 000 euro verip aldıgımız bir tezgahın yedeklerini firmadan yaptıgımız anlasma geregi istememize ragmen alamadık. Biz de kendi yedeklerimizi almaya calıstık ama karsımıza sifre cıktı. Bizde kırdık ve yedeklerimizi aldık. Bunun suc olabilecek bir tarafını goremiyorum ...