Dİnamİk kompanzasyon nedİr?

Sn.yusuforal ,musallim ,'in yazısının konumuzla alakası yok.Bu yüzden kafanız karışmasın.Senkron motorlar aşırı uyartımlı çalıştıklarında kapasitif yönde akım çekerler.Sisteminde senkron motorlar da bulunan işletmeler mola zamanlarında bunları aşırı uyartımlı çalıştırarak kompanzasyona katkı sağlayabilmektelerdir.Fakat normal koşullarda senkron motor yapacağı iş ile ilgili olarak uyartılması gerektiğinden kapasitif akım çektirilemez.Daha fazla uzatmayayım.Pratikte senkron motorlar kullanılmaz.Kompanzasyon işlerinde kapasitif alıcı olarak kondansatör den başka bir şey kullanılmaz.Kontaktör yerine tristör kullanıldığında(solit stade relay-statik kontaktör)bu elemanda mekanik hareket olmadığından statik olarak isimlendirilir.Dinamik kompanzasyon ismi sadece tristörlerin haricinde sıfır geçiş kartlarının,şok bobini veya harmonik filtrelerinde sisteme ilave edilerek,gerekli olan kapasitif yükün çok hızlı ve kademesiz olarak devreye alınıp çıkarılmasını sağlayan sisteme verilen isimdir.Burada şok bobini veya harmonik filtre tristörleri koruma amaçlıdır.dycom dinamik kompanzasyon sistemleri yapıyor.Siteyi incelerseniz kafanızdaki sorulara cevap bulabilirsiniz.Ayrıca elektropan sitesini de incelemenizi öneririm.
 
Verdiğiniz linkte, senron motorlar ile yapılan işleme ,dinamik kompanzasyon ifadesinin kullanılması ,literatürde böyle kabul gördüğü anlamı taşımaz.Senkron makinalar ile pratikte kompanzasyon yapılmaz.Yapan varsa veya yapılan yeri bilen varsa paylaşımda bulunmasını rica ederim.piyasada alıcı olarak kondansatörden başka bir şey kullanılmaz.Konumuzdaki isimler anahtarlama elemanlarına göre verilen veya anılan isimlerdir.Mesela dycom 'un sloganı dinamik kompanzasyondur.Ama pano içinde senkron motor değil kondansatörler bulunmaktadır.İyi bilmediğim konularda zaten yorum yapmıyorum. Önceki yazımda'' musallim ,'in yazısının konumuzla alakası yok''ifademin sizi bukadar rahatsız edeceği aklıma gelmemişti.Yinede rencide olmanıza sebep olduğum için özür dilerim.Fakat yazdığım yorumun arkasındayım.Sizin önceki yazınız başta konuyu açıp soru soran, yusuforal olmak üzere birçok arkadaşın kafasını karıştırmaktan öteye gitmez.
 
Dinamik kompanzasyon deyimi yüz yılı aşkın zamandır litaratürde var.Ve yukarıdaki pdf de kısaca değinildiği gibidir.
Basit küçük sıradan atölyelerde uygulanmaz.Enerjinin üretildiği yerlerde hatta üretildiği jeneratörde kullanılır.
Elektrik mühendisliği eğitiminde senkron makinaların anlatıldığı yerlerde uzunca ve baya ağırca hesaplarla başımızı ağrıtırlar.
1983 de Özal , rektif enerjiye bedel alınır denildiği ana kadar kimse kondansatör filan takmazdı.Niye taksınki,reaktif enerji vermek için şebekeden aktif güç çekmek akıllıca değil.O yıllarda saatlerde ters dönüş kilidi bile yoktu çünkü kültürü yoktu.Mehter gibi 2 ileri 2 geri(yok mehter 2 ileri 1 geri ).

Günümüzde her yer her kes kompanzasyonu tanıyor çünkü , yararından enerji kalitesinden tasarruftan filan değil doğrudan ceza ve fazla para ödüyor.

Belirttiğiniz gibi uygulama şekli (kontaktör ve ya statik elemanlar ) ile isimlendirmek, zaten var olan bir kavramla çakıştığı anda karmaşa olur ve örneği bu başlık.


Benzeri başka konularda var.Yerine başka teknolojiler konulan konular zamanla unutulur.Yeni yetmelerde ne görür ne duyar.Kendi yaptığı bir şeylere isim verirkende işte böyle olur.

Hoş zamanında senkron makinalarla bu işi yapan Siemens (Taşucu seka da online jeneratörde -20MVA- kullanılan sistemde çekmeceli panolar vardı,1964 de monte edilmiş,yeni değişiklikler için çekmeceli sistem istediğimizde merkezlerinden eleman gelip inceledi (1986) ve ondan sonra yapabildiler,çünkü isveç malı idi mevcutlar)bile şimdilerde uygulama biçimine göre isim verebiliyor.Onlarda yeni jenerasyon eleman dan etkileniyorlar. ::)
Mesela eski zamanda şehirler arası arama için santrala numarayı yazdırırsınız ve o sizi bağlantı sağlandığında (5-10 saat bile sürebilirdi) bağlardı.Günümüzde bunu bilen kaç kişi kaldı ? Tıpkı uzun ve orta dalga radyolar gibi.Ama hala sökülmediler duruyorlar.Allah göstermesin büyük boyutlu savaşların kahramanlarından biridirler.


Demekki bilimde yeni şeyler kadar standartlarda önemli imiş...

Teknik konular da hitabet çok da önemli değil , kırılmayız.Önemli olan bilgi yanlış olmasın.
Soran belki bu kadarını tahmin etmiyordu.
Tanım , bir şeyin başkası tarafından tam algılanabilmesi için kullanılan cümleler demektir.Varsa sıfatları , uygulama biçimi , rengi kokusu ,her ne gerekli ise içerisinde olur.
 
Yani şimdi tristörlerle yapılan kompanzasyona dinamik kompanzasyon demeyelim mi?Yanlış mı olur.Daha önce de yazdığım gibi,tristörler sürekli çalışıp duruyor.Burada da bir dinamizm söz konusu değil mi?
 
Hayır , dinamizm (gugul emmide bu kelimeye ,konumuzla alakalı bir karşılık bulamadım) denemez.
Dinamik , cisimlerin hareketlerini inceleyen bilim dalı.Haa dersenki thy lerde sürekli elektron hareketi var, onların da kütleleri var, dersin bence mahsuru yok.

Aynı mantığı , hareketini sürekli kontrol edip geri çevrim ile müdahale edip kontrol ettiğimiz servolara uygulasak , dinamik motor demeliyiz.ama motorlar zaten kendi başlarına bile "dinamizm" segilemezlermi ? ::)
Eskiden amfiler hp üzerinde belirli frekensta harcanan güce göre isimlendirilirdi.50W gibi filan.
Şimdilerde serçedesin gariban teybinin kutusunda 15.000W yazıyor , bir köşedede minicik -bazılarında kocaman ki bakılmasın bile zaten bakanda nedir anlamaz-puntalarla pp.
Buradakine benzer bir tartışma olsa o şekilde belirtmenin teknik gerekliliğinden ya da daha uygunluğundan bahsedilebilir ve gerekçeleri kompansazyondan çok daha tutarlıdır.


Bazıları görmediği için inkar etsede hareketli sistemlerlede kompanzasyon yapılır.Bu garibanların literatürdeki eski adlarını silip , onları beğenecekleri yeni bir isme alıştırabilirseniz evet artık thristörlerle yapacağınız "kondansatör kontrolüne" dinamik kompanzasayon diyebilirsiniz.

Bu tartışmayı , bilim de , tanım-indis-sembol-standart-... gibi şeylerin ehemniyetine dikkat çekmek için uzattım.

Asansöre iner çıkar-hostese gök konuksal avrat (şimdilerde host larda var), bisiklete oturgaçlı götürgeç demeye çalışmak da aynı sıkıntının tezahürleridir.
Akademik çalışmalar yanlı ve seviyesiz yapıldıkça bizler daha çok tartışırız.Ya da boş verir ingilizceye devam ederiz nasılsa 52. eyalet değilmiyiz ?

Gerçek de yaşamın kuramı ne olmalıdır ? ::)
 
sayın musallim,
siz bir şey icat ettiniz,ismini öz Türkçe koydunuz da biz mi ingilizceleştirdik :)
 
Evet.

Edit : İmzandaki imzanın eserlerini okudunmu ,yoksa sadece 2 satır hoşuna gittiği içinmi kulllandın ?
Nazım ile buradaki gibi ama edebi konularda , çok sıkı , kelime - kafiye atışmaları vardır . ::)
 
nasıl yani.Hangi Türk icadını ingilizceleştirdik ki.
Üstadın bir çok şiirini ya da beyitini okumudum.Tabii bu maalesef çile eseriyle sınırlı kaldı diyebilirim,romanlarını okumadım.
 
Kod:
KAFİYELER
Ne diye,
Bu şuna,
Şu, buna,
Kafiye?
Başa taş,
Aşa yaş,
Hey'e ney,
Tuhaf şey!
Kafiye
Mantığı,
O mantık!
Hediye 
Sandığı,
Bu sandık!
O mantık,
Bu sandık-
ta sandık,
Ve yandık .
Ne yandık!
Hendese,
Kümese 
Tıkılmak.
Hadise
Kırkayak.
Adese,
Oyuncak.
Vesvese,
Gökbayrak.
Ölümse,
Gel dese;
Tak, tak tak!
Mu-hak-kak!
Sorular
Sordular;
Neden çok,
Nasıl yok,
Niçin var?
Sanatsız
Papağan,
Neden çok;
Ve atsız 
Kahraman,
Niçin yok?
Çok ve yok,
Yok ve çok,
Aç ve tok,
Tok ve aç;
Tut ve kaç!
Saklambaç.
Neden çok,
Nasıl yok,
Niçin var?
Niçin'i
Boğarken
Piçini,
Yatakta
Bastılar,
Şafakta
Astılar.
Ve derken:
Nasıl yok
Niçin var?
Bir varmış,
Bir yokmuş.
Karamış 
Ve kokmuş
Dünyamız.
Rüyamız
Kapkara.
Manzara:
Gebeler
Döşeksiz.
Ebeler
Isteksiz.
Kubbeler
Desteksiz.
Habbeler
Süreksiz.
Türbeler
Meleksiz.
Tövbeler
Gerçeksiz.
Cübbeler
Yüreksiz.
Cezbeler
Şimşeksiz.
Izbeler
Emeksiz.
Heybeler
Ekmeksiz.
Kafiye,
Hikâye!
Dava tek:
Ölmemek!
Peygamber!
Ne haber?
Bir batan 
Var: Vatan! 
Kandil loş,
Ocak boş;
Ve dağ dağ
Elveda!
Gitme kal!
Nefes al!
Emir tez,
Bekletmez!
Ve o nur
Bulunur!
İşte iz!
Geliniz!
Toprak post,
Allah dost...   1941
 

Forum istatistikleri

Konular
129,904
Mesajlar
931,182
Kullanıcılar
452,789
Son üye
yigitt.m
Geri
Üst