Dİnamİk kompanzasyon nedİr?

benim bi sorum olacak bir tesiste kompaze yapılıca zaman neye ğöre kompanze yapılır ve nasıl ğüçün kaçta kaçı kondastör konur yardımcı olurmusunuz tşkler
 
1983 de Özal , rektif enerjiye bedel alınır denildiği ana kadar kimse kondansatör filan takmazdı.Niye taksınki,reaktif enerji vermek için şebekeden aktif güç çekmek akıllıca değil.O yıllarda saatlerde ters dönüş kilidi bile yoktu çünkü kültürü yoktu.Mehter gibi 2 ileri 2 geri(yok mehter 2 ileri 1 geri ).

Sn. musallim konuya bu açıdan hiç bakmamıştım biraz açabilir misiniz,mesela KKTC de kompanzasyon uygulaması olmayışının nedeni bu olabilir mi?
 
Kıbrıstaki şartları bilmiyorum,yorum yapmam yanlış olur.
Teknik şartlardan çok ekonomi ile ilgili bir konudur.
Biri çıkar bir takım hesaplar koyar masaya.Kompanze edilmiş - edilmemiş yük + hat hesapları filan.
Enerji kayıpları , milli kazanç , vırt ,zırt...Hımmm yapalım o zaman.Enerjiyi bana(tüketici) kaliteli teslim devletin(ben-biz) görevi yerine kendi başlarının çaresine baksınlar , yok onlar kendi hallerine bırakılamaz ceza olmalı derseniz evet kompanzasyon için harcananla, elde edilen kar karşılaştırıldığında akıllıca olmadığı görülür.Yeterli önlem ve yatırımı yaparak ucuz enerji üretmek yerine 2. sınıf tedbirlerle günü geçiştirmek artan parayı bir takım çevrelere aktarmak çok kolay.Hem kondansatör ve saat üreticilerinin kazancını düşünsenize , ne güzel bissürü insana da iş ortamı...
Bırakın ücretli elektriği vatandaşından vergi almayan hatta gelirin fazlasını fertlere maaş olarak veren ülkeler var.Başka hizmetlerde ücretsiz tabiiki.Buralarda böyle bir kültür yok.Mesela her ay gelip bahşişini alıp o müessesenin ceza sorununu halleden tek memurlarıda yok.Sadece kompanze değil enerji "sorununuda " çözerler onlar.En çok rastlanılan yerler plastikcilerin olduğu yerlerdir mesela.Kafa küçük olduktan sonra yapanla yaptıran aynı safta.Neyse bunlar sosyal konular teknik değil.
Refah , savaşla sömürü ile doğru orantılıdır,teknoloji ile çok çalışmayla bilimle değil.
Ülke olarak hesaplarımızı duygusal değilde menfaatlerimiz ölçeğinde yapmaya başlar ve devam ettirebilirsek bir gün bu tür başlıklar sadece üniversite derslerinde olur.Çünkü o zaman vatandaşlarımız için başkalarını feda ederiz başkaları için vatandaşlarımızı değil.Böyle yerlerde bu tür konular vatandaşın gündeminde olmaz.Enerjiyi teminle görevli olanlar kaliteli enerji için zaten trafolarda hatlarda gerekeni yaparlar.Bir ya da bir kaç ufak motoru olan garibanda her ayı stresle geçirmez.
 
Sn. musallim,gerçekten aydınlandım çok teşekkür ederim. Biliyorsunuz,kompanzasyonun gerekliliği hakkında misaller verilirken 'Herkes kompanzasyon yaparsa şu kadar keban barajı (nedense bu baraj Elektrik enerjisi ile ilgili konularda değişmez ölçü birimidir :D) yapmış gibi oluruz' falan denilir,ben de 'madem öyle, peki niçin seksenli yıllara kadar beklenildi' diye düşünürdüm.
 
İnşaat - makina mühendisi başbakanlarla Elektrik mühendisi başbakan arasındaki farktan olabilir(hoş o da tüccarmıydı mühendismi tartışılır ya).
Tüm demirel ailesi bu ülkenin en büyük şanssızlıklarından biridir.
70-80 arasında tüm dünyada teknolojik devrim yaşanırken , bizim gavatlar bizi uyuttular,üzerinde dolar olanı hapse attılar,iş alemini okulları hocaları dış dünyaya kapattılar,tüm komşu ülkeleri düşman ilan ettiler,kardeşi kardeşe babayı oğula düşman ettiler.Bizden çok daha sefil durumdaki ülkelere şimdi imreniyoruz ne acı.

Bu arada , kompanzasyon denilen olayın zararlı bir şey olduğu anlamı çıkmaz inşaAllah... ::)
 
kompanzasyon konusu gördüğüm kadarısıyla biraz dağılmış
konuyu kısaca bilgim dahilinde toparlayacak olursak dinamik güç hareket uygulanarak sağlanan güç
statik güç ise doğada bulunan göremediğimiz güçtür(tarağı polyestere sürtün ve akan bir musluk suyuna yaklaştırın suyu ittiğini görüceksiniz)
kompanzasyonun kondansatörler haricinde başka yöntemlerle yapılması mümkün değil
kmpzs de kontaktör kullanımı en çok kullanılan yöntem tiristör kontrollü kmpzs hiç görmedim
senkron motorlar matkap ve sipraller ,bunun yanında senkron motorlarda devir değişe bilir
jenaratör uyartımı ise kapasitif güçle alakası yok üretici firmanın belirlediği voltaj aralıklarında kollektörü uyarmak için yapılır
kompanzasyonda amaç hattan alınan gücün kullanılmayanını tekrar hatta aktarmak
konuyu dağıtmayın arkadaşlar insanlar bildiklerinide unutacak
kimseyi eleştirmiyorum kimse yanlış anlamasın cevaplarımızı en sade şekilde yorumlarsak her kes daha iyi anlıycaktır
 

Forum istatistikleri

Konular
129,880
Mesajlar
930,982
Kullanıcılar
452,750
Son üye
onuryilmaz6464

Yeni konular

Geri
Üst