üstadım tam olarak ne demek istediğini anlamadım ama rezistanslar sürekli çalışmayı sever aşırı dalgalanma telin ömrünü azaltır verilerin çok enteresan biraz daha açarmısın
Sayın ilhan haklısınız, mesela 50v 1a dc sabit olsa ona göre rezistans kullanılır ama 30v 0.5ampere düşünce telden akım ıstımadan boşa geçecek, tersine yükselirse tel yanacak,
Olayı şöyle basitleştireyim ; bir rüzgar türbüni var ve akü kullanmadan ben bunu ısıtmada kullanmak istiyorum, temel prensip rüzgar artarsa hava daha soğur , öyleyse artan kaybı türbünden karşılarım
Karşılıklı tepkime oluşturacak ve birnin ürünü diğer tepkimenin yakıtı olacak bir malzeme oluşturarak düşük harcamalı bir ısıtıcı yapılabilir.
Ayrıca enerji harcamasında rezistansları ince telli çoklu hale getirirsen istediğin frekansa rahatlıkla dayanırlar, frekans basarak istediğin tasarrufu sağlarsın. Öncelikle şeeke elektriğini bir kondansatörde biriktir, ardından dalgalanmayı ve voltajı devre aracılığı ile ısıtıcıya aktar. Rezonans değerlerinde oyna. Rezistansın farklı sarımları ile manyetik rezonansa sokup frekans aralığında aşağı yukarı sürekli gezindir. Rezonansta tam kalmayınca devre üzerinde yük tüketimi azalır, ısıtıcı üzrinden ısı alımı artar.
Fikriniz temel olarak induksiyon ısıtmaya dayanıyor sanırım, güzel fikir ama başlangıçta , mesala 50v 10a dc akımı kondansatöre depolamakta zorlandığımız için uygun durmuyor, akü kullanamıyorum çünkü çok sık şarj desarja girecek sistem dolayısıyla akü ömrü çok kısa olacak..maliyetli.
Kimyasal olarak buna uygun bir madde varmı bilemiyorum, yani ne verirsen onu ısıya çevirecek bir sıvı madde gibi..HIM olabilir mi?
Herhangi bir biçimde bir rezistans lara ac gerilim vermen demek her hangi bir şekilde doğru akımdan alternatif akıma cevirmek demektir ki herhangi bir enerji şeklini diğer bir şekle çevirmek için mutlaka bir kayıp ortaya çıkar ki bunların genelde en fazla kayıpların oluşturuldu biçin doğru akımdan alternatif akıma çevrilmesidir. bu işlemde frekansın arttırılması demek o çevirme işlemini yapan cihazın kaybının artması demektir. Rezonans devreleri ise dahada karışık ve komplikedir.
Bencede son derece basit olması lazım ki kayıplar az olsun , sistem ucuz ve uzun ömürlü olsun.İsteyen vatandaş kendi kurabilsin.
Bir dizi rezistans dizilimiyle olabilir mi diye düşündüm, mesela pramit gibi veya tel kafes gibi veyahut depo kondansatördeki voltaj seviyesine göre devreye giren kademeli rezistans dizilimi gibi , kısmen başarılı oldum ama daha verimli fikirler olabilir.