Devlet mi, özel sektör mü mühendisler için bu ortamda daha avantajlı?

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
-Özelde çalışırsan, ilk başta maaşın düşük olsa bile ilerki zamanda katlarsın.
(800 tl ile başlarsan evet katlarsın, 5- 10 yılda 3 bine vardığında 4 katına katlamış olursun işte:cool:)

-Özelde zamanla çok iyi para kazanabilirsin.
(Özelde herkes patron ve devamlı büyüyen şirket sahibi olduğu için doğrudur,ayrıca maaşlı olarak çalışanlarda 25 yaşında 1000 lira kazanan kişi , 30 yaşında 3000 lira, 35 yaşında 5000 lira, 40 yaşında 7000 lira, 45 yaşında 9000 lira kazandığı malumunuzdur.:eek:)

-Özelde mesleğini yaparsın, kamuda paslanırsın.
(Ülkemde her şey üretime bağlı olduğu için, bütün mühendisler mesleki birikimleri bu dev sanayimizde sonuna kadar uygulama yaparak oluşturduklarından, mesleki tatminden zirve yaparsın, yoksa satış mühendisliği yapan,fabrikada arıza formu dolduran, çek peşinde koşan, amele puantajı tutan mühendisi ülkemde göremezsin.:rolleyes:)

-Özelde çalışarak hakederek paranı alırsın, kamuda ise akşam yatağa yattığında bu parayı hakettim mi diye düşünürsün.
(Biliyorsunuz ülkemim özel sektöründe müşteriyi kazıklamak, yaptığı işi şişirmek gibi kavramlar yoktur.Özelde böyle karakterli çalışanlar "yanlışlıkla" kamuya girdiklerinde karekterlerini kaybedip tembelleşirler. :p)

-Özelde ekenomik kriz, işsizlik, asgari ücret, düşük sigorta ödemesi, sigortasız çalıştırma, fazla mesai yoktur. :D
(Özel sağlık sigortaları, hafatsonları yurt dışı tatilleri gibi imkanlarda her şirkette olmazsa olmazdır.:))

İşte bu ve benzeri sebeplerle TABİKİ ÖZEL SEKTÖR denir. Yoksa başka bişey mi denecekti!!!
 
Son düzenleme:
Sn. Yelek 87 kinayeli güzel bir cevap vermişsiniz, hani derler anlayana evet aynen öyle. Bu konuya yazmak istemiyorum, bu forumdakilerde sıkıldı bunuda biliyorum ama yine gündelik yaşamımda ve internette bazı yerlerde insanların hala yanılgılarda olduğunu görmek üzüntücü verici. Bu konuda ısrarım insanların artık eğeriye eğri , doğruya doğru demeleri içindir. Yoksa kamuya ahmet olmazsa mehmet olur, birileri doldurur. Pek çok iyi niyetli gençin bu acımasız sektörde yıpranıp zaman kaybetmesine dayanamıyorum. Mühendisliğin son yirmi yılda sosyo ekonomik statüsün nasıl gerilediği görmek zor değil. Bir konuda doktorluk genel kurmay başkanlığı, mühendislik ise astsubaylık diyenler bile çıktı. Ki 1980 ve 90 başlarında eşi mühendis olan doktor bayanlar çalışmıyorlardı. Nerden nereye...

Üniversite taban puanları kim ne derse ne desin, iş garantisi yani kolay iş bulma potansiyeline göre belirlenir. Zeki öğrencilerin büyük bir çoğunluğunun hedefi sağlık sektörü. Tıp, diş hekimliği, eczacılık geçiyor. Mühendislik diyen pek görmedim. Sağlık bölümünde bu kadar sayısal zekası yüksek öğrenciye gerek var mı? Mühendislere toz kondurmayan özel sektörde fırsatları olan anlatanlar bu gerçeği niye görmezden geliyor. İlkokul matematik öğretmenliği anlı şanlı mühendislikleri solluyor, çünkü ataması kolay 2 bin lira maaş garanti. Fizik tedavi bölümü mühendislikleri solluyor, çünkü 3.500 lira garanti. Eğer mühendislerde devlet alım garantisi olsaydı, 30 bininci mühendis olarak görme şansınız kalmazdı. Olay çok net ve açık.

En önemli kıstas maaş, bir üsteki cevapta bu maaş kıyaslamasını arkadaşımız güzel anlatmış. Kamuda maaşlar sabit, zamlarla ufak ufak artar tamam doğruda, sanki özelde bir maaş sınırı yok mu? 5 bin lira maaş alan kaç tane elektrik teknikeri vardır. Yada 6 -7 bin kazanan kaç mühendis vardır. Bir senedeki falanca mühendis bölümü mezunu sayısı işletme mezunu kadar olduğunun farkındamısınız? Maaşlı çalışan biriyseniz, eşinizide çalışan olmalı. Kamuda bir mühendis çift oldunuz mu 6 bin küsür evinizin toplamına girecek, buna lojmanı kreşi vs. de ekle. Kendi işi olan kaç kişi her ay düzenli 6 bin lira evine net getirebiliyor. 1990 larda erkek özelde maaşlı çalışırdı, kadın devlette çalışır bir nevi maaşı düşükte olsa maaşı garanti diye düşünülürdü. 2000 li yıllarda o kadının maaşı eşini geçmeye başladı, adamın çektiği çileye değmiyordu. Şimdi moda hem koca hem kadının kamuda maaşlı çalışmasıdır. Karı koca kamuda çalışan çiftlerin durumların ne olduğu çok açıktır. Araba, ev ve tatil planları yapan ailelerin pek çoğuda kamuda çalışan çiftlerdir. Ah bu arada kamuda uzman oldunuz mu minumum maaşını 4 bin küsür olacak. Benimde özelde çalışan arkadaşlarım var, eşi çalışanda var eşi çalışmayanda. Onlardan hiç birinden durumumuz kötü değil. Biraz mantıklı düşünün ne dediğimi anlarsınız.

Biz mühendisler vasat olmayı öğrenemedik. Yeni mezun birey ingilizce yetmez almanca öğrenmeli, autocad yetmez sap, matlab, pic yetmez plc, c yetmez c++ vs. hep bir kendini geliştirme gazıyla süpermen olmayı çalışırız. Uzun mesailere kalmayı cumartesini geçtim pazarları bile çalışmaya, üstlerimize ne kadar azimli dinamik üretken bir genç olduğunumuzu göstermeliyiz. Ki başarılı olup üst seviyelere gelelim. Ya gelemezsen, zamandan daha kıymetli bir yaşam mı var. Vasat olun be arkadaş, vasat demek kötü bişey değil, ortalama demek. Hayatta işin dışında bir yaşamın olduğunu farkına varın, kapitalist sistemin halkalarında ezilip durmayın. Bu açıdan kamu avantajdır. Kamuda da yükselme durumunuz vardır. Bu ortamda elbet kamu mühendisler için daha ön plandadır.

Mühendislik yerine öğretmenliği kazansaydınız, o zaman hayata bakış açınız çok daha farklı olurdu. Benimle birlikte mühendisliği kazanamayıp öğretmen olan arkadaşım, benden çok daha mutlu. Anlatsam çok detay olur. Uzun vadeli düşünün ve size fikir verenlerin yalnızca söylediğine değil kendi yaptıklarına bakın. Memurluk hakkında söylenen abuk sabuk şeyleride bizzat kendiniz gözlemleyerek yorumlayın. Piyasa gözü açılmamış köle arıyor, bu tuzaklarıda süslü püslü gösteriyor. Dikkatli olun...
 
Benim korkum önümüzdeki yıllarda örneğin doktorların ,öğretmenlerin başına gelecek olması bunun...
vahşi bir arenaya dönecek toplum...
 
Ben bir konuyu anlamadım arkadaşlar hani sürekli olarak kendini geliştir uğraş çabala araştır diyen abilerimiz var ya hani bu kişiler acaba kendilerini nasıl geliştirmişlerdir en son okudukları kitap nedir çocuklarını daha iyi anlamaya çabalamışlarmı ya da eşim için bugün bi yemek öğreneyim demişmidir ya da en basiti türkiyede yada dünyada gezilecek 50 yer neresi bilirlermi ben cevap vereyim onlar aslında hiç bişey bilmeyen kişilerdir özel sektörde günde 12 yeri gelir 14 saat calışark kim kendini ne konuda geliştirebilir ki elektrik sadece bir araç ekmek paranı kazanman için develet size yukarıda saydığım tüm imkanları sağlıyor sayın özelde kendini geliştir diyen abilerim bırakın bu işleri hayat s7 programlamaktan ibaret değil
 
Evet yalnızca işten ibaret değil hayat, kendini geliştirde en son tiyatroya ne zaman gittin, en son okuduğun kitap neydi, en son tatile nereye gittin, akşamları hangi derneklere uğruyorsun, haftasonları en son nereye gittin. !!! yok kendini geliştir çalış azimli ol girişken ol, çalış çalış nereye kadar be, özeli tavsiye eden adamın 16 yıllık ustasına 900 lira verdiği ortamda mı çalışalım. Hadiyin ordan.

Özellikle sağlıkçıların durumunu çok merak ediyorum, toplumda üst tabaka olmuşken nasıl şamalak gibi olacaklar merak ediyorum gerçekten ama daha bayağı bir süre var, öğretmenler ise arabesk filmine döner sanırım. Malesef biz teknik elemanlar bu vahşi yaşama direkt olarak düştük, dışardakiler anlamıyor durumu. Bakıyor gazete ilanlarında mühendis yazıyor ya mühendisler için fırsatlar var, o ilanların yüzde doksanbeşi geçici ve uyduruk işler olduklarını bi bilseler.
 
Ben bir konuyu anlamadım arkadaşlar hani sürekli olarak kendini geliştir uğraş çabala araştır diyen abilerimiz var ya hani bu kişiler acaba kendilerini nasıl geliştirmişlerdir en son okudukları kitap nedir çocuklarını daha iyi anlamaya çabalamışlarmı ya da eşim için bugün bi yemek öğreneyim demişmidir ya da en basiti türkiyede yada dünyada gezilecek 50 yer neresi bilirlermi ben cevap vereyim onlar aslında hiç bişey bilmeyen kişilerdir özel sektörde günde 12 yeri gelir 14 saat calışark kim kendini ne konuda geliştirebilir ki elektrik sadece bir araç ekmek paranı kazanman için develet size yukarıda saydığım tüm imkanları sağlıyor sayın özelde kendini geliştir diyen abilerim bırakın bu işleri hayat s7 programlamaktan ibaret değil
Onların verebileceği cevapları söyleyim:En son okudukları kitapPLC ÖĞRENİYORUM,çocuk zaten yok(adam şantiyede kendini geliştiriyor ne çocuğu adam eve gece 2 den sonra ölü gibi geldiği için çocuk yok tabi..),eşin de pek olacağını sanmıyorum çünkü bu kölelerden başka herkesin gözü açık tanık olduğum bir olay olduğu için söylüyorum(bayan arkadaşın biri sırf arkadaşı devlette çalışmıyor diye reddetmiş babası:benim şantiyeciye verecek kızım yok demiş eski bir tekniker),gezilecek 50 yer onlara göre a şantiyesi,b şantiyesi ....,Ama durun onlar kendini geliştirsin rahata ersin müdür olsunlar(herkes zaten müdür oluyor) herşeyi yapacaklar belki 50 li yaşlarda belki de hiçbir zaman(Aslında bunların bazısını herhalde 50 sinden sonra da yapamazlar anladınız siz ....:) )
 
Gidişat hiç iyi değil, cumartesi sınav var, bu saatlerde normlade msn listemdeki arkadaşların yarısı full olurdu, benim dışında online olan yok. Cumartesi sabahı okulların önünü düşünemiyorum. Bir arkadaşım heyecandan iki gündür yemek yiyemiyor. Özel sektör eserinle övün!!! O kadar kötüsün ki herkes için devlet işi kurtuluş oldu. ODTÜ mezunları forumda kpss konuları tartışılıyor. Dubaide çalışan arkadaşım bugün ülkeye geldi cumartesi sınava girebilmek için. KPSS açık ara üniversite sınavından bile önemli, çünkü burdaki başarınla ömür boyu yaşantını değiştirebilirsin. Hatta evleneceğin kişi kuracağın aile bile etkilenecek. Bir yerde girmesi zor ama güvenli bir gelecek, bir yerde yarını bile belli olmayan karanlık ve umutsuz bir gelecek.

Allah sınavda herkesin yardımcısı olsun, hakeden girsin!!!
 
-Özelde çalışırsan, ilk başta maaşın düşük olsa bile ilerki zamanda katlarsın.
(800 tl ile başlarsan evet katlarsın, 5- 10 yılda 3 bine vardığında 4 katına katlamış olursun işte:cool:)

-Özelde zamanla çok iyi para kazanabilirsin.
(Özelde herkes patron ve devamlı büyüyen şirket sahibi olduğu için doğrudur,ayrıca maaşlı olarak çalışanlarda 25 yaşında 1000 lira kazanan kişi , 30 yaşında 3000 lira, 35 yaşında 5000 lira, 40 yaşında 7000 lira, 45 yaşında 9000 lira kazandığı malumunuzdur.:eek:)

-Özelde mesleğini yaparsın, kamuda paslanırsın.
(Ülkemde her şey üretime bağlı olduğu için, bütün mühendisler mesleki birikimleri bu dev sanayimizde sonuna kadar uygulama yaparak oluşturduklarından, mesleki tatminden zirve yaparsın, yoksa satış mühendisliği yapan,fabrikada arıza formu dolduran, çek peşinde koşan, amele puantajı tutan mühendisi ülkemde göremezsin.:rolleyes:)

-Özelde çalışarak hakederek paranı alırsın, kamuda ise akşam yatağa yattığında bu parayı hakettim mi diye düşünürsün.
(Biliyorsunuz ülkemim özel sektöründe müşteriyi kazıklamak, yaptığı işi şişirmek gibi kavramlar yoktur.Özelde böyle karakterli çalışanlar "yanlışlıkla" kamuya girdiklerinde karekterlerini kaybedip tembelleşirler. :p)

-Özelde ekenomik kriz, işsizlik, asgari ücret, düşük sigorta ödemesi, sigortasız çalıştırma, fazla mesai yoktur. :D
(Özel sağlık sigortaları, hafatsonları yurt dışı tatilleri gibi imkanlarda her şirkette olmazsa olmazdır.:))

İşte bu ve benzeri sebeplerle TABİKİ ÖZEL SEKTÖR denir. Yoksa başka bişey mi denecekti!!!

en güzel yorum buydu :)))

ama insan yine de Özel Sektör diyor...
 
en güzel yorum buydu :)))

ama insan yine de Özel Sektör diyor...

Biz burada devlette çalışmanın iyi yanlarını söyleyerek açıklama yaparken özel sektör diyenler herhalde sadece yazmak için yazıyor çünkü hiçbir neden belirtmeden birşeyi savunuyorlar
 
Biz burada devlette çalışmanın iyi yanlarını söyleyerek açıklama yaparken özel sektör diyenler herhalde sadece yazmak için yazıyor çünkü hiçbir neden belirtmeden birşeyi savunuyorlar

Arkadaşlar bırakın adamlar illa ki özele girip sürünmek istiyor bırakın sürünsünler adamları uyandırmayın şansımızı da azaltmayalım kpssde demi yani özel iyidri özel:D

soru da devlet mi özel sektör mü diye iki seçenek sorulmuş... bende özel sektör diyorum... çok net bi cevap bu...
ayrıca görülüyor ki devlette çalışan kimi insanlar o kadar paslanıyor ki saygı sınırları dahilinde ricada bulunup "özel sektör diyenler lütfen nedenini de açıklasın" deme erdemini gösteremeyip "yazmak olsun diye yazmayın.biz büyük iş yapıyoruz devlette olmanın faydalarını açıklayıp devleti nasıl kurtarıyoruz" modundalar...

önceki mesajlarından biri başlıkla ne alakalı değil mi?
bizi eleştireceğine uslubuna bak ... ve insanları sonra eleştir...

senden ricam da bu mevzuyu şahsi boyuta taşımamandır...

yine de söyleyeyim... özel sektör derken benim kastım işveren olarak hedef her zaman daha ileride olabiliyor... ama devlette düzen belli olsada çıta hep aynı... özel sektör kimine göre aptal cesareti olsa da bence büyük hedefleri olan bir mühendis için daha elverişli bir yoldur...
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
130,163
Mesajlar
933,854
Kullanıcılar
453,277
Son üye
zkan78

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst