Dijital 3 fazlı motor kontrol

mobilspy

Üye
Katılım
13 Eki 2006
Mesajlar
122
Puanları
1
Yaş
45
3 fazlı bir motoru yıldız ucgen calıştırabilecegim elektronik bir devre bulunabilirmi acaba
kontaktorlerin yapıgı işi transistorler veya fetlere yaptırmak mümkün bildiğim kadarıyla ama nasıl yapıldıgını tam bilmiyorum.
 
transistörler ile tam olarak bilememde Tristör ile yapabilirsin sanıırım
 
Genel olarak güç yarıiletken elemanları;

ØDoğrultucu diyotları,
ØGüç tranzistörleri
ØGüç MOSFET'leri (
ØTristörler veya SCRs

Şeklinde sınıflandırılabilir.

Güç elektroniği gelişmesinden önce, güç denetimi klasik yöntemler kullanılmasına karşılık, yarıiletken teknolojisinin gelişmesiyle yerini, güç elektroniği elemanlı devrelere bırakmıştır. Başlangıçta açma-kapama olarak tasarlanan güç kumandası, sonraları hem açma-kapama ve hem de denetim amaçlı olarak geliştirilen yöntemler genel olarak sınıflandırılacak olursa;

Elle (Manual) kumanda
Gaz tüpleriyle (Lambalar) kumanda:
Dirençle kumanda:
Değişken reaktansla kumanda:
Oto transformotorları ile kumanda:
Döner makinalarla kumanda:

Yarıiletken elemanlarla kumanda:

Bu elemanlar;
Diyotlar,
Tristörler,
Güç tranzistörleri ve
Güç MOSFET'leri

olarak güç elektroniğinin temel yarıiletken devre elemanlarını oluştururlar.

1.2. ELEKTRONİK ANAHTARLAMA İLE GÜÇ DENETİMİ
Güç denetiminde, bu yöntemlerin kullanımı artık hemen hemen tarihe karışmak üzeredir. Günümüz teknolojisinde güç denetiminin;
Elemanlarının küçük boyutta olması,
Ömürlerinin uzun olması,
Otomasyonda bilgisayar denetimine imkan tanıması gibi birçok avantajlarından dolayı elektronik devrelerle yapılması tercih edilmektedir.

Faz denetimi:
Faz denetim devreleri, genelde bir tristör ve bir doğrultucu ünitesinden oluşmakta ve tek fazlı bir yükü hem DA ve hem de AA olarak besleyebilir.
AYükün denetimi
Tetikleme kumanda darbeleri (pulses) olmadan tristör iletime geçmez. Tristörün tam peryotta iletime geçmesi için her pozitif yarı peryot başında tetiklenmesi gerekir.
 
Böyle bir çalışmanın amatörce yapılabileceğini sanmıyorum.rsn kardeşimin
vermiş olduğu bilgiler çok faydalı.Teşekkür ediyorum.
 
akyar.gunturkun ' Alıntı:
Böyle bir çalışmanın amatörce yapılabileceğini sanmıyorum.rsn kardeşimin
vermiş olduğu bilgiler çok faydalı.Teşekkür ediyorum.
amator oldugumu kim soylediki bu konu hakkında yeterli bilgim yok tu ama arkadasın paylasımı hepimizi yeterince bilgilendirdi kanaatindeyim ve kendisine tesekkur ederim.
bu arada yapmak istedigim seyi preje asamasındayım henuz ve triaclarla daha dogrusu Q4025R6 kullanarak sistemi tasarlamayı dunuyorum suanda.
 
Solid State Röleler bahsettiğiniz uygulamalar için uzun süredir kullanılayor. Genelde triac yada benzer yarı iletken ile yapılıyor. Zaten hız kontrol veya yumuşak yolvericiler için de benzer mantık var.4 -5 sene kadar önce denedim ne kadar fızlı (ffffffffffffffff) sigota kullanırsanız kullanın kısa devrede yanıyorlardı. Anladığım kadarıyla Zaman içinde bunlarda geliştirilmiş. Elektronik konusunda bilgim fazla yok. Birkaç hususu bildiğim kadarıyla yazabilirim .

- Kısa devre durumunda yanma olayı biraz olsun azalmış. (tahmin ediyorum ön direnç ile işi çözdüler)
- Eskiden endüktif veya kapasitif yükler için poblem yaşanıyordu son yıllarda üretilenlerde bu problem aşılmış.(Herhalde faz açılarını falan düzenlediler)
- Eskiden triaklarda açık devre arızası (patlaması) yanında çok tehlileli olan kısadevre arızası (kontaktörün yapışık kalması gibi devamlı iletim) arızası olayını çözmüşler. Nasıl olduğunu sormayın bilmiyorum anladığım kadarı ile devamlı iletimde kalma tehlikesi çok azalmış. Tahminen farklı yapıda yarı iletkenker ile
-Eskiden 40 Amperin üzerinde pek yoktu son olarak 3 fazlı 150-200 Amperleri piyasaya sürülmüş. Soğutma problemi aynen devam ediyor. Devre kocaman soğutucu üzerine monteli
-Darbe modülasyon genlik mantığının bu roleler için geçerli olduğunu sanmıyorum.
-Hemen hemen bütün otomasyon firmalarının kataloglarında Solid State relays mevcut.

Öğrecilik dönemlerinde bir tiriyak'ın gate ucuna pot ile voltaj verip lamba falan yakardık o zaman da yukarıda yazdığım problemler yaşınırdı. Herhalde asıl sorun bunlar benzeri problemleri aşabilmek. Başarılar ve saygılar.
 
Devrede zamanlayıcı olarak 16F84 kullandım devreye ileride ilava edilecek diyer unsurların enetgrasyonu içinde, zamanlamanın ayarlanması içinde PIC kullanmak daha uygun gorundu Optokuplor olarak semada moc3031 olarak gorunuyor fakat moc3020 kullanmayı planlıyorum trıyak olarakta q4025R6 semada gorunen sadece kumanda ve motorun faz girisleri kısmı yıldız ve ucgen baglantılar içinde ucer tane triyak daha kullanacagım.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

asagıdaki link ve resimlerde goruldugu gibi moc3031 iletime gecmesi için 6v. gerekli 3020 için se 3v. pic portlarının her birinden en max. 5v. çıkış alıyrum ve bundan dolayı her optokuplor için ayrı bir port kullanmak zorunda kalıyorum.


moc 3020
datasheet link:
http://bns.com.pl/data/files/MOC3021/MOC3021.pdf

moc 3031
https://www.kontrolkalemi.com/forum/attachments/38541_1-pdf.25579/

3031qs9.jpg


olumlu olumsuz tum yorumlarınızı bekliyorum katkılarınızdan dolayı herkese cok tesekkurler.
 

Ekli dosyalar

  • 38541_1.pdf
    42 KB · Görüntüleme: 12
arkadaslar yukardaki devrey ihazırladım ve calıştırdım hiç bir sorun çıkarmadı "5.5Hp motor için BT138 triac larını kullandım" ama suan biraz eklenti yapmak istiyorum. Koruma katı eklemek için dijital ac voltmetre (tercihen Picle yapılmış) devresine ihtiyacım var, faz kesilmelerinde devreyi stop konumuna almak yada calıştırmamasını sağlamak için vede kumanda panosu uzerinde bilgi amaçlı voltaj deyerini lcd yada display ile göstermek için. bu devreye ihtiyacım var.
 
arkadaslar suan yukardaki olayıda cozdum fazlardan biri kesildiginde motoru durduracak yada fazlardan biri dahi olmadıgında motorun calışmasını engelliyecek devreyi hazırladım ama yinede bi sorunum var asırı akıma karsı motoru korumam gerek bunu nasıl yaparım motor koruma rolesi aklıma geldi motor koruma rolelerinin calışma mantıgını acıklaya bilecek bi arkadas varmı yada koruma roleleri hakkında bir dokuman.
 
entes ve kaelin sitelerinden uygun modeli seçip inceleyebilirsin. ama içindeki pic şeması yok sitelerde bizzat satın alıp incelemen gerekebilir.
 

Forum istatistikleri

Konular
130,159
Mesajlar
933,796
Kullanıcılar
453,265
Son üye
34yusuf52
Geri
Üst