Dimmer Sistemi Tasarruf Sağlar mı ?

dimmer ayarlanabilir direnç diye biliyorum. eğer öyleyse Tasarruf sağlamaz. çünkü kirşof gerilim kanununa göre lama üzerindeki gerilimin bir kısmını kendi üzerine düşürecek ve güç harcayacaktır. Lamba üzerindeki gerilim de azalacaktır. Gerilim azaldığından lamba parlaklığı azalıyor.
 
bence de dimmer lambadan geçen akımı düşüreceği için gücüde düşürmüş olur ve tasarruf sağlar.
 
Eskiden bu işler için reosta denilen ayarlı dirençler kullanılıyordu, şimdilerde genellikle kullanılan ise triyaklı ac kıyıcıdır yani elektronik dimmer'dir, reosta tasarruf sağlamaz ama triyaklı dimmer sağlar. Cevaplardaki farklılığın sebebi sanırım şu:tasarruf sağlamayacağını söyleyen arkadaşlar konuyu reostalı dimmer'e göre cevaplamışlar. Kısacası net cevap şudur: reostalı dimmerler tasarruf sağlamaz , triyaklı dimmerler sağlar.
 
Bence Dimer Tasarruf Sağlamaz Çünkü;

Dimer Ne Akımı Kısıtlar, Nede Gerilimi Düşürür. Dimerin Yapmış olduğu: Alternatif Akımdaki Alternansları Kırpmaktır. Daha Doğrusu Dalga Boylarını Kısaltmaktır. Yani Saykıllar Tepe Değerine Ulaşamadan Küçülmeye Başlarlar. Bundan Dolayı Saniyde 50 Kez Gerçekleşen O iniş çıkışlar aynı sayıda ama daha kısa olur.
----- Dimer Ayarlı Bir Direnç Değil Elektronik Bir Devredir ve Ana Elemanı Triyaktır Çevirmiş olduğumuz Ayarlı direnç (Potansiyometre) Triyağın Tetikleme Noktasını ayarlamaya yarar.
 
saykılların max degeri azaldığından gerilim azalır oda gücü azaltır reostalı dimmerlerde devreye seri bağlı direnç üzerinden gerilim düşümü aldugundan oda devreden güç çeker yani lamda kısık yanar ama anma gücü ile aynı güç sebekeden çekilir
 
Kardes dımerın cıkısını deyıl gırısını anpermetre baglarsan anlarsın kendınde sunu soyleyeyım fılamanlı n anpul bagladıysan ısık sıddetı kucuk kulanırsan tasaruf saglar ama 220 gırıs 220 cıkıs olursa bı tasaruf saglamaz sonucda gırıs gerılımı ıle cıkıs gerılımı arasındakı orantı senın tasarufundur saygılar arkadaslar
 
dimmer ayarlanabilir direnç diye biliyorum. eğer öyleyse Tasarruf sağlamaz. çünkü kirşof gerilim kanununa göre lama üzerindeki gerilimin bir kısmını kendi üzerine düşürecek ve güç harcayacaktır. Lamba üzerindeki gerilim de azalacaktır. Gerilim azaldığından lamba parlaklığı azalıyor.

triyak kontrollü bir dimmer alternansın tetiklenen kısmından itibaren iletime geçer ve kesimde olduğu süre içerisinde güç harcamazlar. normal reosta gibi düsündüğünüz için seri bağlı bir direnç düşünüyorsunuz bu sebeple direnç üzerinde gerilim düşümü olduğunu farzediyorsunuz. dimmer seri bağlı bir direnç değildir.
 
arkadaşım ben sana kesin ve net cevabi söyleyeyim, dimmerin yapisina göre ekonomikliği değişir, farzumuhal bir akkor lambanin gerilimini azaltirsan akımı da azalir güc de azalir sana daha düsük bir isik verir, yani bir kar yok sadece loşluk saglamis olursun, ayni şekilde elektronik dimmer sistemler gerilimin seviyesini kıyarak ateşleme acisiyla oynamak yoluyla azaltir ve sen gene bu kez isigiin seviyesini istedigin kadar azaltmis olursun, yani bir nevi gereksiz harcamayi engellemis olursun, yarim mum aydinlik siddetine ihtiyacin varsa neden bir mumluk enerji harcayacaksin? eğer dimmerin sadece reosta mantigi ile calisiyorsa o zaman mesela iki birim enerji harcayip bir birim aydinlik kazanirsin ki bu ekonomiklik degil israftir. umarim anlatmakta yeterince nettirim...
 
kesinlikle saglar bende sağlamaz diye idda etmiştim fakat elektrik sayacı bağlayıp denedik ve dimmeri kısınca sayaç diskinin yavaşladığını gördük.
 

Forum istatistikleri

Konular
130,068
Mesajlar
932,745
Kullanıcılar
453,061
Son üye
Ali.02

Yeni konular

Geri
Üst