Direnç Değer

Pirlede

Üye
Katılım
4 Ara 2014
Mesajlar
59
Puanları
1
Yaş
27
arkadaşlar birşey soracm örneğin bir devredeki direncim bozuldu[230ohm] buna uygun direnç bulamadım 230 ve üzerini takarsam veya 230 altı taksam ne gibi sakıncalar sorunlar meydana gelir ?
 
500 ohm trimpot alip ayarlamak aklina gelmedi mi guzel kardesim?
 
kardeşim şimdi boşver trimpotu öyle farzet.
 
sen oyke bir soru sormussun ki. ne desek elde kalir. 230 ohm direnc diye birey yok her yerde kulanilir, nerde kullanirsub?
misal 317 regulator de kullaniyorsan diger direncun degerini degistirerek ayrlrsin.
yok bas hasssas bir devre ise devre calismayabikir hatta bozulabilir, ne bilim simdi sen naptin nerde kullandin:)
 
Floresan lambamdaki 2 tane 230 luk direnc patladı bende okuldan 230 olmadıgı için 270 aldım eve geldim taktım yenilerini sonra prize takar takmaz patladı
 
Bu başka sıradan devre olsa belki 230R yerine 240R (Örneğin power ledin kollarındaki iç beslemelerde,özel power led sürücüsünden çıktıktan sonraki direnç dağılımlı paralel dağıtımda örneğin) konmuş olsa sonuç patlama şeklinde de olmaz,toleranslar dahilinde kabul olunabilirdi,bu farklı direnç değeri.

Ama sizin seçtiğiniz direnç değeri 270-230=40 ohm kadar daha farklıdır.Bir de bu devre dc-ac konverter yani Elektronik bir balast (İnverter) olunca bu kadar toleransı hiç kaldıramamıştır çok doğal olarak.Titreşimlerle (Osilasyonla) rezonans devresi (Artı geri beslemeli osilatör devresi),ışıldak inverterleri işte böyledir,flüoresan yanmadığında bu titreşimler sonsuza gidip devreyi yakar veya CFL (Tasarruflu ampüllerin çoğunda lamba yanmazsa,bağlantı sağlanmazsa devre yanar)sonsuza gidip güç transistöründen aşırı akımlar geçip (emitter-kollektör veya mosfetse drain-source) transistörün ve devrenin aşırı akım çekip yine yanmasına neden olabilmektedir.

Bir de bu direnç değeri girişte trafosuz bir akü şarj devresi için sınırlama veya kısıtlama direnci ise yine sonuçta devrede çok fazla değişiklik yapıp patlamaya bu neden olmuş olabilir.Yani kısacası ayni değerde bir direnci (Watt değeri de ayni,ohm değeri de ayni olanı) bulabilmeniz gerekiyor,başka çaresi ne yazık ki yoktur.Kolay gelsin.
 
sen git trimpotla coz isini.
floresan lambq dedin de neresnde? br inverter aydinlatmada transistorun iki yonlu calismsi icin koyulan direnc ise onun patlamsi normal. sema olmali.
 
ha ir de eski direnc ya da gereken direnc wattli tabir edilen yuksekwatt icin uretilmis direnc ise taktigin direnclr yanacaktir. eski direnc sisko bir sey ise yenilerin patlamasi normal. eskisinin ebadinda ya da byugu bir sey takmalisin.
 
Bence sen yanlış ölçmüşsün 230 ohm yerine 270 konulduğunda hiçbir patlama olamaz. Olmuşsa da önceden bozulmuş olan başka birşeyden dolayıdır.

Standart olarak 220ohm koyulur zaten tolerans diye birşey var
 

Forum istatistikleri

Konular
129,867
Mesajlar
930,872
Kullanıcılar
452,732
Son üye
erencok

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst