Doğalgaz kombisinin soğuk su girişine, güneş enerjisinden suyu bağlamak

Hem güneş enerjisi, hemde doğal gaz kullanan bir ev düşünün. Böyle bir evde havanın soğuk olduğu dönemlerde, güneş enerjisi vanası kapatılıp, kombinin vanası açılıyor. Sıcak havalarda ise tam tersi oluyor. Ama öyle günler oluyor ki kış aylarında, havanın sıcak olduğu günlerde, vana aç-kapayla uğraşılmak istenmediğinden güneş enerjisinin ısıttığı sudan faydalanılamıyor.

Bende vana aç-kapa işleminden kurtulmak için şöyle bir şey yapılabilir diye düşündüm. Güneş enerjisinden gelen suyu(hava durumuna göre sıcakta olabilir, soğukta olabilir), kombinin soğuk su girişine girersem bu iş olur diye düşündüm.

Diyelim ki kombi sıcak su çıkışı 45 dereceye ayarlanmış olsun.

1-Eğer güneş enerjisinden gelen suyum 45 derecenin üstünde olursa, kombi çalışmayacak ve güneş enerjisinin sıcak suyundan faydalanabileceğim. Böylece kombi gaz harcamayacak.

2-Eğer güneş enerjisinden gelen su 45 derecenin altında ise, kombi suyu 45 derece sıcaklığa getirmek için çalışacaktır.

ve hatta güneş enerjisinden gelen suyun sıcaklığı, şebeke suyundan daha sıcak olduğu için kombinin yaktığı gaz daha az olacaktır.

Kombinin bu şekilde bağlanıp çalıştırılmasında ne gibi sıkıntı olabilir?

Bilgisi olan arkadaşların yardımcı olması, ricasıyla...
bence kombi gibi bir cihazda olmalı damdan gelen güneş enerjisi veya kaplıcadan çekecegimiz sıcak suyun derecesini pombanın gücünü hesaplamamız lazım bu berat albayrak bunla ilgilenmiyor btün kaplıcaları su denizden geliyorsa baglasın sebeke suyu gibi evlere dagıtsın geri dönüşüm yeride yapsın bi boru kaplıcadan gelsin bi boruda kaplıcaya gitsin filtrei le geri dönüşüm yapılsın ha bire ordan evlere suyu çekelim güneş enerjisi suyunu kullanmak daha mantıklı çünkü herkes kendi kombisine araya bi kom gibi cahaz atacak su sogudumu komiden alınacak sıcaksa su diger güneş paneli cihazından pombası dügmesi göstergesi basıncı ve güneş panalinden gelen basıncı komibye göre ayarlamak hepsi bi kombi gibi ikinici kombi iki saat su kaynasa yukardaki güneş panalinde o su 10 saat evi ısıtır direk baglasan kombi yanar araya cihaz atman lazım yada güneş enerjisinden elektrik üret onu termisifona bagla güçlü aküler kullan tek termisifon için araya bir pompa koy hiç dogalgazıda iptal et termisifon tek kışın sabaha kadar evi ısıtır 5-6 bin gider ama daha fatura ödemessin bu degişik konudur
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Merhaba,
Bahsedilen olayı elektrikli şofbenle kıyaslamak pek doğru değildir zira elektrikli şofbene sıcak su girmek pekte tasarruf sayılmaz. Diğer arkadaşlarında belirttiği gibi şofbenler su basıncı ile anahtarlanmıştır. Yani şofbenden geçen su basıncı belli bir seviyeye çıktıktan sonra rezistanslar anahtarın konumuna göre devreye girmektedir. Dolayısı ile içlerindeki minik kazanda derece ile kontrol edilen bir sistem olmadığı için içine giren su sıcaklığı değişmeksizin rezistans ısıtmaya devam edecektir taki maksimum seviyeye ulaşıp termostatını atıncaya kadar. Buraya kadar bir tasarruf söz konusu değil. Hatta gereksiz su sarfiyatı bile olur. Anahtarı aldığın herhangi bir kademede suyu tam olarak ısıtması için az açarsın (şofben içindeki kazana giren suyun kazanda kalma süresi ile su sıcaklığının artması doğru orantılıdır) yıkanıp çıkarsın ama güneş enerjisinden giren su zaten sıcak olacağı ve nasılsa sıcak diye suyu sona kadar açacağın için bu sefer haldır haldır su boşa akacaktır, rezistansında boş yere çalışması cabası. Yani ihtiyacından fazlasını tüketmiş olacaksın.

Kombiye gelecek olursak, sıcak su girişinin kombiye ve içerisindeki çalışan elemanlara herhangi bir zararı olmayacaktır fakat kombi çalışma esnasından sıcak su açıldığında içerisinde bulunan 3 yollu vana su basıncının az olması sebebiyle sorun çıkartabilir. Kalorifer sistemi çalışırken sıcak suyun kullanılması durumunda bu üç yollu vana kaloriferdeki su sirkülasyonunu durdurarak yönü sıcak suya vermektedir. Dolayısı ile @AD_EM Bey bahsettiğiniz projeyi hayata geçirebilir basınçta sorun yaşamanız durumunda enerji çıkısına küçük yollu bir hidrafor atarak bu sorunu çözebilir sistemi sağlıklı olarak kullanabilirsiniz. Yukarıda elektrikli şofbenin aksine kombi dijital ve sensörlü bir yapıya sahip olduğu için suyun set sıcaklığına göre brülörleri ateşleyerek yada kapatarak size doğalgazdan tasarruf sağlayacaktır.
 
Güneş enerjisi ile ısıtılan suyu direk kalorifer sistemine bağlamak yerine selenoid kontrollü bir eşanjör ile her iki sistem kapalı devre çalıştırılabilir.Güneş enerjisi ile ısıtılan su kalorifer sistemindeki sudan belli bir derece yüksek ise selenoid enerjilenerek sıcak su eşanjörden geçirilerek kalorifer sistemine katkı vermesi sağlanabilir.
 
Kombi kullanım suyu giriş sıcaklığı ölçmez. O yüzden giren su kaç derece önemli değil her türlü yanar brulor. ..
Senin dediğin elektrik li termosifonda olur...
Bu arada arkadaş kullanım suyundan bahsediyor. Petekleri karıştırmayın.
Kusura bakmayın birden fazla mesaj yazdım. Son kez toparlayim. ..frauu kanununa göre ısı sıcaktan soğuğa doğru akar. .bir arkadas şema atmış. Mantıklı ama orda güneş enerjisi ısıtıcı pozisyonunda yani güneş enerjisi sisteminde dolaşan su hem kullanım suyu esanjor. Hem ısıtma esanjor içersinde geçerek doğalgaz brulor görevi görüyor. .soruyu soran arkadaş kullanım suyunu direkt sebekeden alacağına neden güneş panelinden geçirip ısısını yükselterek kombiye alsa nasıl olur. Diye sormuş iki olay farklı birbirinden ayırmak lazım. Daha once yazdığım gibi kombi giren suyu ölçmez o yüzden 40 derece girsin ister 10 derece yine yanar. .
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Bir yanlış anlama oldu. Benden kaynaklı olay şu senin istediğin olur tasarruf sağlar..tek sorun güneş enerjisindeki basınç yeterli olurmu
 
Son düzenleme:
Bu konuyu okuduktan sonra buderus ile görüştüm ve bende olan kombinin (GB062) güneş enerjisine uyumlu olduğunu söyledi ama tam teknik bilgiye sahip değildi. Ben bu sene tayin olacağımı düşünerek evi satıp gideceğim yerde ev alınca uygulamayı düşündüm fakat bu sene de buradayız. Benim kombi mutfakta , mutfak musluğuna güneş enerjisinden gelen su borusundan ek alarak kombinin soğuk su girişine vana yardımı t boruya ile bağlayıp yine vana takarak soğuk su girişini t boruya bağlayıp kombiye girecek olan sıcak su ile doğalgaz tasarrufu sağlayacağımı düşünüyorum ama yine de direk bağlamak yerine araya bir solar kit yerleştirerek giriş sıcaklığını 50 dereceye ayarlarsam daha mantıklı olduğunu düşünüyorum solar kit dediğim termostat ayarlanıyor ve sıcak suyu soğuk su ile karıştırarak istediğimiz sıcaklıkta veriyor

ÇİZİMLER EXCELDE VE ACEMİCE kusura bakmayın
bu arada güneş enerjisi ile ani su ısıtıcısını (şofben) aynı anda kullanabilirsiniz güneş enerjisinden gelen sıcak su şofbene girecek, şofbende suyu ısıtacaktır bundan dolayı şofbeni en düşük kademede kullanarak (elektrik tasarrufu) suyu kaynar hale getirebiliriz ama çok tehlikeli suyu çeşme aracılığıyla soğuk su ile karıştırarak ılıştırmak lazım buda basınç düşmelerinde tehlike yaratır ya da bir kovaya doldurup soğuk su karıştırarak kullanılabilir ama konfor olmaz ha bire suyu ayarlamakla uğraşırsınız ama tasarruf olur
 

Ekli dosyalar

  • kombi1.xlsx
    11.5 KB · Görüntüleme: 15
  • kombi2.xlsx
    11.5 KB · Görüntüleme: 12
Son düzenleme:
direk bağlamak yerine araya bir solar kit yerleştirerek giriş sıcaklığını 50 dereceye ayarlarsam daha mantıklı olduğunu düşünüyorum

Daha önce şu mesajı yazmıştım.

Kombilerin "inlet water temperature", yani giriş suyu sıcaklık değeri araştırdığım kadarıyla 60 derecenin üstüne çıkmamalıdır. Bu nedenle güneş enerjisinden gelen suyun sıcaklığının da 60 derecenin üstünde olmaması gerekir gibi bir sonuç ortaya çıkıyor.

Kombiye yeteri basınçta su girer ve sıcaklığın 60 derecenin üstüne çıkmaması bir solar kit yardımıyla sağlanırsa, bu bağlantı yöntemi ile güneş enerjisinden maksimum faydalanılarak, tasarruf edilmiş olur diye düşünüyorum. Düşünüyorum diyorum, çünkü uygulamadım. :)

Eğer siz uygularsanız, sonucu buradan paylaşırsanız güzel olur.
 
Daha önce şu mesajı yazmıştım.



Kombiye yeteri basınçta su girer ve sıcaklığın 60 derecenin üstüne çıkmaması bir solar kit yardımıyla sağlanırsa, bu bağlantı yöntemi ile güneş enerjisinden maksimum faydalanılarak, tasarruf edilmiş olur diye düşünüyorum. Düşünüyorum diyorum, çünkü uygulamadım. :)

Eğer siz uygularsanız, sonucu buradan paylaşırsanız güzel olur.

Birazdan tesisatçı bir arkadaşın yanına gideceğim birde alarko servisi arkadaş var onlardan da görüş alacağım uygularsam bilgi veririm
 
Konunun çözümü ÇİFT SERPANTİNLİ BOYLER'lerdir.
Örnek link ve ürün.
https://www.ekinendustriyel.com/mit-boylerler/cift-serpantinli-boyler/
Yapılması gerekenler.
Mevcut güneş enerjisi boyleri çift serpantinli ile değiştirilir.
Serpantinlerden birisi ısıtma için kullanılacak, diğeri ise kombiye bağlanarak güneş enerjisinin yeterli olduğu durumlarda kombiye sıcak su sağlayacaktır.
Su dolaşımı sadece serpantin içerisinden sağlandığı için, kombi tesisatındaki basınç sorunları oluşmayacaktır.
Yaz ve kış için bir adet 3 yollu vana ile kombi/güneş enerjisi geçişi sağlanmalıdır.
KOMBİ.png

Konu ile ilgili olarak bir firmanın ödüllü uygulamaları bulunmakta idi.
Ancak firma adını hatırlayamadığım için yönlendiremiyorum.
 

Forum istatistikleri

Konular
130,117
Mesajlar
933,283
Kullanıcılar
453,180
Son üye
pmux53

Yeni konular

Geri
Üst