Dokunmatik Abajur lambası

binbaşı

Onursal Üye
Onursal Üye
jY8lEg.jpg

Merhaba,değerli arkadaşlar.Bugün KOÇ-TAŞ'dan yukarıdaki gibi bir abajur (Sehpa üstü için,dekoratif amaçlı) satın aldım.Böyle bana çok ilginç gelen ürünleri hiç düşünmeden de satın alırım.Ama eve geldiğimde kullanım şartı açısından ilerisi için bir tehlike yaratır mı veya açıkçası dokunma ile metal gövdeden insan bedeniyle topraklanıp az-orta-çok kademelerinde flamanlı bir ampulü dimmerle 3 kademede yakıp 4. dokunuşta ise söndüren bu lambanın elektronik devresi gelecekte benim için ciddi bir çarpılma riski de oluşturabilir mi? Çünkü az önce fişi faz ve nötr ile tam yer değiştirip de taktığımda elime (Parmağma) sanki çok hafif bir ac titreşimi geldi gibi hissettim açıkçası.Ama faz ve nötr tam olarak yer değiştirdiğinde bu his tam kayboldu.Bu tür bir abajur kullanım deneyimi olanınız hiç bulunuyor mu? Bunlar ne kadar güvenlidir? Bu yeni ürünü de şu anda da söküp bakmak da istemiyorum açıkçası.Şimdiden cevaplarınız için çok teşekkür ediyorum.Kolay gelsin.İyi bayramlar.

Dekoratif amaçlı almışsınız,fişe takmayın o zaman.:)

El ile tahrik edilen kısımdaki gerilim 5vdc fakat güç devresi tarafı röle değil elektronik ise tehlike yaratabilir endişesi yaşarım bende sizin gibi.Fakat devreyi görmedende net bir şey söylemek zor.

Merhaba.Evet,yanıp sönerken herhangi bir mini röle sesi de gelmiyor,röleli olsaydı o zaman şebeke 220 vac'sinden tam da tecrit olurdu dediğiniz gibi.Çok teşekkür ederim bu ilginiz için.Kolay gelsin.Saygılarımla.

Dokunmatik dimmer anahtar devresinden başka birşey değil sistem aynıdır.

images09kl.png

images10kl.jpeg

Röleli olan devrelerde var;
zaman-ayarli-dokunmatik-anahtar-devresi.png

9pQ6WZ.jpg

Devredeki Q1 transistöründeki base'in insan parmağı ile doğrudan temasla yerden veya oturduğu konumdan topraklanarak bu transistör tam olarak da tetikleniyor,devre böyle çalışıyor gibi de görünüyor,sn.YaşlıUzman.Devreyi araştırıp da bulmanız çok iyi olmuş,teşekkür ederim.Transistörün base (Taban) kısmına faz akımı tam olarak bir şekilde de kaçak akım yaparak gelmediği,yani faz kısmından bir geçiş söz konusu olmadığı sürece de (Lamba devresini açıp tam olarak aslında buna bakmak lazımdır) çok büyük bir çarpılma riski de söz konusu olmayacaktır herhalde bu durumda.Bu lamba devresini detaylı,özellikle de bu yönüyle incelemek lazımdır.Kolay gelsin.

9pQ6WZ.jpg

Devredeki Q1 transistöründeki base'in insan parmağı ile doğrudan temasla yerden veya oturduğu konumdan topraklanarak bu transistör tam olarak da tetikleniyor,devre böyle çalışıyor gibi görünüyor,sn.YaşlıUzman.Devreyi araştırıp da bulmanız çok iyi olmuş,teşekkür ederim.Transistörün base (Taban) kısmına faz akımı tam olarak b,ir şeklide de kaçak yaparak da gelmediği sürece (Lambayı açıp tam olarak aslında buna bakmak da lazımdır) çok büyük bir çarpılma riski de söz konusu olmayacaktır herhalde bu durumda.Bu lamba devresini detaylı,özellikle de bu yönüyle incelemek lazımdır.Kolay gelsin.

Yalnız bu devrede minik bir led yakılıyor. Sizdekinde ise 220V bir ampul. Güç sınırlaması olmalı, aksi taktirde önceki mesajımda verdiğim devredeki gibi röleli devre kullanılması gerekir diye düşünüyorum.

Yalnız bu devrede minik bir led yakılıyor. Sizdekinde ise 220V bir ampul. Güç sınırlaması olmalı, aksi taktirde önceki mesajımda verdiğim devredeki gibi röleli devre kullanılması gerekir diye düşünüyorum.

Sn YaşlıUzman,bu 220 volt lambayı bu led devresinin asıl akımını kullanarak,yani bu led devresinden geçen bu zayıf akımla bir başka triyağı bu ampulü yakmak için (Ayni devreyi kullanarak) uygulamış da olabilirler.İşte asıl kaçak faz (Ac) akımı da bu sırada bu masum devreye başka bir ayırıcı (İzolasyon) koymamışlarsa o zaman bir sorun (Kaçak da) olabilir diye de düşünüyorum.Tabi benimkisi sadece bir senaryodur,belki apayrı bir (Led yerine 220 volt ac yi yakmak için) devre de olabilir.Açıp bakmak lazımdır.Bir ara (Şu bayram hele bir geçsin) bakarım buna ben bir.Kolay gelsin.Saygılarımla.

bir zaman benzer bir ürünü incelemiştim. moc3010 ile lambayı sürüyor. kumanda devresi ile güç devresi optokuplör ile yalıtılmış. devre tasarımından kaynaklı bir çarpılma olmaz. ancak montaj hatası nedeniyle çarpılma olması muhtemel.

http://www.koctas.com.tr/abajurlar-ve-masa-lambalari/colours-metal-dokunmatik-abajur/231-462/

Ürünlerde max 40w ampul sınırlaması yapılmış, rölesiz devre olabilir.
Merhaba.Yalnız üzerindeki flamanlı ampul değeri 60 watt değerindedir,benim kendi abajurumda,sn.YaşlıUzman,şu anda baktım bu lambaya.Bir de sadece tristörle on-off şeklinde değil 1. basışta çok az,2 basışta daha fazla,3. basışta ise max ve 4. basışta bu 60 wat. ampul tam olarak sönüyor.Elektrik süpürgelerinin dimmerli olanlarında (Örneğin Arçelik Elektronik;1000 watt'da 200 - otomatik - 1000 watt'lık 3 anahtarla 3 seçim seçeneği de vardır biliyorsunuz,bu devre bunu her dokunmada kendisi bu kademeleri birbiri üzerinden otomatik olarak geçirip en başa tekrardan dönüyor.Eğer bu devrede parmakla temas edilen yerde aşağıdaki gibi mega ohm'lar seviyesinde dirençler,bu tetikleme temasından önce de kullanıldıysa faz kaçağı bile olmuş olsa bence çok büyük bir sorun da olmaz,çünkü tıpkı kontrol kaleminin içindeki mega ohm değerindeki neon lambadan evvelki yer alan bu direnç gibi insan vücuduna risksiz ve tehlike de içermeyen akım değeri geçebilir,daha farklı elemanlarla daha farklı bir devre yapısı da var,aşağıda da gördüğünüz gibi.Saygılarımla (Bu devre netten bir alıntıdır.)

Nb1VYP.jpg

Forum istatistikleri

Konular
130,299
Kullanıcılar
453,556
Son üye
Diaries

Yeni konular

Geri