Elekrik çarpıldım fakat kaçak akım atmadı

Fiyatı hususunda bir bilgim yok. 5-10 TL arasında bir fiyatı olabilir.

- - - Updated - - -



Yaş 26 yazmışsın. Galiba pot kırdın.:) Neden yaşını büyük gösterdin?

foruma üye olurken yıllar önce yazmışım öyle =) üni2 deyim =)
 
KAÇAK AKIM RÖLESİ TEST YÖNTEMLERİ
Öncelikle kaçak akım ve kaçak akım koruma anahtarının çalışma prensibi nedir. Kaçak akım koruma anahtarı, elektromanyetik prensiplere göre çalışan bir koruma cihazıdır. Kaçak akım koruma anahtarında, anahtarın içinden geçen akımları taşıyan ve koruyan devreye ait aktif yani faz ve nötr iletkenlerde meydana gelen manyetik alanı algılayan toroidal transformatör kullanılır. Toroidal transformatör faz ve nötrdeki akımların yönü ve büyüklüğünü göz önüne alarak fark akımını hesaplar.
Normal işletme şartlarında faz ve nötrden geçen akımların vektörel toplamı sıfırdır. Anormal durumlarda, yani izolasyon hatası meydana geldiğinde, dengesiz akımların meydana getirdiği kaçak, manyetik akım cihazının açtırma bobinine kaçak akım gönderir ve bu akım daimi mıknatısın çekme kuvvetini yenerek sistemin açtırmasını sağlar.
Günümüzde kaçak akım çalışma prensibi bazı kullanıcılar tarafından sigorta ile yoğun olarak karıştırılmaktadır. Oysa sigortanın temel görevi, tesisatı termik (aşırı akım çekilmesi) ve manyetik (kısa devre anı) etkilere karşı korumaktır. Kaçak akım koruma anahtarı ise isminden de anlaşılacağı gibi sadece kaçak akım koruması içindir. Kaçak akım koruma anahtarları koruduğu hattaki herhangi bir kaçak akımda açma yaparak hem tesisatın hem de kullanıcının güvenliğini sağlamış olur.
Kaçak akım anahtarlarının standartlara uygun çalışması çok önemli olup sürekli çalışır bir vaziyette olması gerekmektedir. Dışarıdan bakıldığında kullanıcıların kaçak akım koruma anahtarının çalışıp çalışmadığını gözle anlaması zordur. En ideal yöntem bazı elektriksel testlerin yapılmasıdır. Aşağıda herkesin rahatlıkla yapabileceği basit test yöntemlerinden bahsedeceğiz.

1.Yöntem
İlk test, faz ile toprak iletkenlerinin bir yük üzerinden birbirine temas ettirilmesiyle yapılır. Örneğin 75 W gücünde bir lamba 300mA hassasiyetindeki bir kaçak akım koruma anahtarını açmasını sağlamalıdır.

2.Yöntem
İkinci test, nötr çıkışı ile toprak hattının temas ettirilmesiyle yapılır. DİKKAT! Bu test gerçekleştirilirken Kaçak Akım Koruma Anahtarına bir yük bağlanmalıdır. Örneğin bir lamba bağlı değilse yapılan testin sonucu kesin sonuç vermeyecektir.

3.Yöntem
Üçüncü ve son olarak, Kaçak Akım Koruma Anahtarı üzerindeki “TEST” butonuna basarak gerçekleştirilen periyodik test ile açmanın sağlanmasıdır.

Sonuç olarak kaçak akım koruma anahtarları hem tesis hem de kullanıcı güvenliği açısından en kritik cihazların başında gelmektedir. İdeal olan kaçak akım koruma anahtarlarınızı ayda bir test butonu ile test etmektir. Bu test işlemi ile kaçak akım koruma anahtarının dış etkilerden en az şekilde etkilenmesini sağlayabilirsiniz
 
Ekli dosyayı görüntüle 15438

Sn ceyerancı35 kaçak akım rölesini taktın diye çarpılmayacak değilsin kaçak akım miktar ve etkilerini gösteren tablo yukarıda daha yoruma gerek yok sanırım :) Sen yinede nötr-toprak kısadevresi yap bakaım röle çalışıyor mu?

1-5mA kolda uyuşma röle eşik değeri 30mA (5mA<30mA)
elimde hala kasıntı var avcumu açıp kaparken kasıyor ne gibi tavsiyeliriniz var
 
Çıplak ayakla toprak üzerinde gezinin enerjinizi boşaltın, el ve kol için de kas gevşetici bir krem yazayım size :)

Birşeycik olmaz merak etme biz çook çarpıldık...
 
Çıplak ayakla toprak üzerinde gezinin enerjinizi boşaltın, el ve kol için de kas gevşetici bir krem yazayım size :)

Birşeycik olmaz merak etme biz çook çarpıldık...
İlk 220 yedim ufak bir amperaj olsada çok kötü bi etkiydi Allah beterinden saklısın dikkatsizlik hat safhada fişi çekmeden butonun bacaklarına dokunurmu bi insan hiç, ama staj yaptığım yerdeki abiler 220 yemeden elektrikçi olunmaz demişti şimdi elektrikçi oluyoz galiba :D :D :D
 
Evet meslek bulaşmaya başlamış :D siz yinede dikkat edin "elektrikçinin dikkatsizi fazla yaşamaz !"
 
Gerekli önlemleri almak lazım, çalışırken elektrikçilerin kullandığı iş güvenliği ayakkabası, mecbur kalmadıkça enerji altında çalışmama, çalışırken yanında gözlemci niteliğinde en az bir kişinin bulunması v.b. önlemler alınmalı tüm tedbirlere rağmen çarpılma olayı gerçekleşirse kaza ve kader'e iman...
O kadar titiz olmama rağmen epeyce denebilecek kadar çarpılmışımdır. Çok dikkat etmek lazım. Ne diyelim en kötü çarpılmanız bu olur inşallah. Geçmiş olsun.
 
Benim çocukluk ve gençlik yıllarımda yüzümde çiller vardı. 25li yaşlarda bir çarpıldım, yüzümde çilden eser kalmadı.
Bu yazdığım şaka filan değil, gerçektir. Sakın siz çillerimden kurtulayım diye çarpılmayı göze almayın.
 

Forum istatistikleri

Konular
130,257
Mesajlar
934,843
Kullanıcılar
453,495
Son üye
Ozsuebu

Yeni konular

Geri
Üst