Elekrik çarpıldım fakat kaçak akım atmadı

peki sayın binbaşı rezistans ve öğretmen27 abilerim bir sorum daha olacak bu Elektrik süpürgelirinin açma kapama düğmesiyle ilgili simdi sorun su butona bastığımız sürece süpürge çalısıyor elimizi çektiğimizde çalısması gerekirken çalışmıyor bu butonlarda kendi içinde mühürleme sistemi gibi sistem vardır yoksa baska devrelerden vs... mi sağlanır bu mühürleme şimdi ölçüm yaptım butona bastığım sürece çıkış veriyor elimi çektiğimde çıkış yok buzzerda buton resimdeki solda görülenin aynısıdır https://www.google.com.tr/search?q=...i%25C4%259Fer%2F18009.htm;300;155.Teşekkürler

Hayır,sn.ceyerancı,dediğiniz gibi özel bir mühürlenme özelliği yok bu anahtarların,gece lambalarında kullanılan çıt-çıt anahtarları düşünün,bir basılınca kendi içinden dönüp yalnızca fazı açıp kapatıyordu eskiden gece lambalarında,abajurlarda kullanılan bu küçük anahtarlar.Bu elektrik süpürgesindeki anahtar da kendi içinde yaylanarak bir sağa,bir sola giderek,ya aşağı ya da yukarı bir konumda kalıyor,ama hem fazı,hem nötürü ayni anda kapatıp açarak yapıyor bu işlemi.İlk pentium r olarak piyasaya çıkan pc'lerin de bu açma-kapama butonları,ayni böyle 4 uçlu olup,psu'nun hem fazını,hem nötürünü ayni anda açıp kapatıyordu,kullanmışsanız ağer bunları,bu özelliğini de bilirsiniz.

Bu süpürge anahtarı çok önemli bir özelliği de olmayan,ayrıca sn. öğretmen27 hocamın da belirttiği gibi sadece yaylanarak çalışan,4 uçta,faz ve nötürü ayni anda kesen bir anahtar özelliğindedir ve bu nedenle fiyatı da cuzi bir değerdir,fazla da olamaz.Çarpılmanız için de geçmiş olsun,Allah korumuş diyorum.Kolay gelsin.
 
kaçak akımın en ufak bı akımı bıle hıssetmesı gerekıyo :) ustundekı butona basınca atıyomu pekı ?
yani faz kacak akım rolesıne ordanda sıgortalra gelıyo degılmı :)
ozaman sıgortada bı sıkıntı war yerı geldımı boyle durumlar normal sıgorta bıle attıgı oluyo kaldıgı kacık akım atmıyacak arastırmak laızm :/
 
kaçak akımın en ufak bı akımı bıle hıssetmesı gerekıyo :) ustundekı butona basınca atıyomu pekı ?
yani faz kacak akım rolesıne ordanda sıgortalra gelıyo degılmı :)
ozaman sıgortada bı sıkıntı war yerı geldımı boyle durumlar normal sıgorta bıle attıgı oluyo kaldıgı kacık akım atmıyacak arastırmak laızm :/

Böyle bir şeyi hiç yaşamadıysanız yadırgamanız normal. Kaçak akım rölesi üzerinde toroid ve onun üzerinde minik bir sargı vardır o sargıda gerilim indüklenip mini rölenin enerjiyi açtırabilmesi için 30mA fark akım oluşmalıdır. Aksi taktirde röle açma yapmaz.

Bilmeden tecrübe edinmeden kafadan laf olsun diye birşeyler yazmayın! bilmeyenlerinde kafasını karıştırmayın !!!

Profilinizde mesleğinizde yazmıyor ama nickinize bakılırsa berbersiniz herhalde ?
 
Allah korumuş geçmiş olsun.Şu an itibari ile sn [MENTION=221255]binbaşı[/MENTION] hocamızın dediği gibi faz nötr arasında kalmışsınız gibi görünüyor.Çarpılmanın kireçlemeye de iyi geldiği söylenir :) Artık refleks olarak en ufak bir çivi batmasında bile elimi hızlıca çekebiliyorum.:) Buradan da anlaşılacağı gibi reflekslere de iyi geliyor.İşin şakası tabi yinede çok dikkatli olmalıyız.Allah muhafaza...
 
Binbaşı ve öğretmen27 rümuzlu arkadaşlar doğru söylüyor. Kaçak akım Rölesinin atabilmesi için toprağa kaçan akımın 30 miliamperi geçmesi gerekir. Faz - nötr arası çarpılmalarda kaçak akım rölesinin atması düşünülemez. Çünkü Kaçak akım rölesindeki dengeyi bozacak durum oluşmuyor. Sigortanın ise insanın direnci sebebiyle geçecek akımda atması mümkün değil.
Faz nötr arası çarpılma anında ( Akım= Volt (220V.)/insandirenci (800 Ohm)= 0,252 Amper yani 252 mili amper Sigortanın bu akımda atması mümkün değil. Kaçak akım rölesi sadece gövdeye kaçaklarda faz -toprak arası çarpılmalarda ya da toprağa kaçaklarda gövde topraklı ise enerjiyi keser. Faz nötr arası çarpılmaları önlemek için çalışılan yerin durumuna göre küçük gerlimle çalışan cihazlar kullanılabilir. Faz toprak arası çarpılmaları önlemek için 220/220volt izolasyon trafosu kullanılmalıdır. Bu trafolara da sadece bir cihaz bağlanmalıdır. İki cihaz bağlanıp iki kişi çalışmaya başlarsa iki cihazın birinde faz diğerinde nötr gövdeye kaçak yaparsa iki kişi de çarpılır. Bunun için tek el aleti bağlanmalıdır.
Kazasız günler dileği ile....
 
hayır tam tersıne elektrıcıyım bu olaya benzer :) bı olayda yaşadım yaşlı uzman ancak ben kesin bişiy yazmaıdm fikir yurrttum bınewı ?
Sen saol yınede bizi aydınlattıgın ıcın
 
Burada kimse kimseye alınmayacak kim hatalıysa kim yanlış birşey söylüyorsa bunu açıklayacak. Ben nasıl olabildiğini söyledim bunun birçok testini de yaptım.Üyeye röleyi test etmesini yinede güvenmemesi gerektiğini de söyledim.
Önemli olan yanlış bilgilendirmemek ve yanlış bilgilenmemek.


Sn Benöğretmenimin açıklamalarına bir dip not eklemek gerekirse; Faz-nötr arasına girme uygulamada çok nadir gerçekleşen bir olaydır. Ayaklarımız yerde olduğu için izole ayakkabı izole halıya basma + hiçbiryere dokunmama durumu gibi özel bir durumda anca gerçekleşebilir.Bunu açıklama gereği duydum.
 
Son düzenleme:
kaçak akımın en ufak bı akımı bıle hıssetmesı gerekıyo :) ustundekı butona basınca atıyomu pekı ?
yani faz kacak akım rolesıne ordanda sıgortalra gelıyo degılmı :):)
ozaman sıgortada bı sıkıntı war yerı geldımı boyle durumlar normal sıgorta bıle attıgı oluyo kaldıgı kacık akım atmıyacak arastırmak laızm :/

Sn.arslanberber;normal sigortanın attığı durumlar çok kısa zamanda büyük,şiddetli olan akımların faz-nötr hattından geçtiği anlardır.Bir insan vücüdu yüksek omaja da sahip olması (Kuru iken yaklaşık 1800-2000 ohm.) nedeniyle de I=V/R'ye göre çarpılarak bile olsa:) bu kadar yüksek akım şiddetlerini de iletemediği için normal Sigorta bu koşulda atamaz.Ama toprak-faz kısa devresinde çok yüksek kısa devre akımları anında da geçeceğinden,bu durumda normal sigortayla beraber KAR da birlikte atabilir.İnsan vücudu üzerinden topraklanma görevini yaparak geçen faz hattı,KAR'dan en az 30 mA akım geçirdiğinde,içindeki toroidin dengesi bozulur,KAR düşer.Ama bu akım yüksek mağnetik akı oluşması için (Düşmesi için) daha yüksek akım şiddetlerine gerek duyan bir otomatı ise hiçbir şekilde attıramaz.Otomatın düşebilmesi için daha yüksek şiddetteki akımların geçmesi şartı vardır.Sadece faz-toprak kısa devresi sırasında,bazen faz-nötr kısa devresi dışında,KAR'dan bu esnada eşit oranda geçemeyen yüksek akım şiddetleriyle de,hem KAR,hem de otomatik sigorta (Otomat) çifte koşulun her ikisi için de sağlandığı bu durumlarda birlikte atar.Kolay gelsin.
 
Kullandığımız röle kaliteli ise sorunu hemen kaçak akım rölesinde aramamak lazım.

Faz-Nötr arası çarpılmaya dikkat çeken arkadaşlarımız olmuş, normal şartlarda elinizle kasıtlı olarak tutmadığınız sürece faz-nötr arasında elektriğe çarpılmanız zordur.

Elektriğe çarpılmak göreceli bir kavram, uygun şartlar sağlandığı takdirde kontrol kaleminden (sağlam bir kontrol kalemi) bile kolunuzu sarsacak şekilde elektriğe çarpılmanız mümkündür.

Bence ciddi bir çarpılma yaşamadığınız için (yani kuvvetli bir akım vücudunuzdan geçmediği için) röle açma yapmamış.

Saygılarımla....
 

Forum istatistikleri

Konular
129,840
Mesajlar
930,680
Kullanıcılar
452,678
Son üye
TengRi

Yeni konular

Geri
Üst