Elektrik ölçü aleti

geçen bizim işyerine unit ut33 modeli ölçü aleti almışlar. hiç memnun kalmadım sayın fahri yetişin dediği gibi bunlar 2. sınıf fluke şiddetle tavsiye ederim.
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Anladim . Ben cok profesyonel degilim dc ac de ve ohm olcumlerinde cok ince ayrinti varmi yoksa kullanim olcum konusunda dc ac ayrimini kendisi ifade ediyor mu ve ohm olcumumde kac uzerinden ne deger verdigni kendisi gosteriyormu?

Merhaba. Sizin bu tam olarak düşündüğünüz,"Auto Range" özelliği (Elle belli bir kademeye getirilip diğer ara geçiş kademelerini kendi içinden otomatik olarak ayarlayan) olan multimetrelerdir.

Bence satın almadan önce bu dijital mutimetreler tam olarak nasıl kullanılır,onu çok iyi öğrenmeniz lazım.Yanlış kademelerle kullanımı,cam sigortanın atmasına ve bazen cihazın bu bölümünün kısmen bozulmasına da yol açıyor.Omaj ölçümünde şebekeye (220 vac’ye) bağlamak cihaza büyük zarar verecektir.Dalgınlıkla en fazla yaşanıp yapılabilen cihaz arızaları da genellikle bu omaj kademesinde oluşmakta.

Sorunuz olan dc,ac karıştırılmasında şunlar olabilir.Auto range ile ac Volt kısmından dc Volt girerseniz ölçü aleti 0.00 volt gösterir,yani o zaman ölçtüğünüz değer bir ac Volt değil dc Volt’dur, bir değer göstermediğini görüp bunu kolayca anlarsınız.Auto range özelliği ile dc Volt kademesine elle getirip eğer yanlışlıkla ac Volt uygularsanız, bu ölçülen değerler sürekli değişir ve arada + ve – işareti sayısal değerin önünde fasılalı (Flaşlı) yanıp söner.Buradan bu ölçtüğünüzün aslında dc Volt değil de ac Volt olduğunu yine kolayca anlarsınız.Yani yanlış kademelerde ac,dc ölçüm yanlışlığını yapsanız bile cihaz, verebildiği bu değişik tepkileriyle, bu ölçülenin ac mi dc mi olduğunu bize açıkça belli eder.

Hem ac hem dc’yi tek kademede görmek hiç de mümkün olmaz genellikle, siz neyi tam ölçecekseniz onu auto range kademesindeki yerine (Omaj,V (ac/dc),mV,A,mA,vb.) tam getirip ac veya dc.’ yi bu seçilen kademeye göre de uygularsınız.

Şok bobini,trafo sekonderi,vb.indüktif yüklerde,ölçümde oluşan bir öz-indüksiyonla anlık olarak oluşan bu pik voltajlar,bu değerden çok daha aşağı kademede seçilen ac veya dc voltaj kademelerinde kalıcı bir hasara,kalıcı bir bozulmaya da neden olabilir. Ölçülen ac/dc voltaj değerini tam bilmiyorsanız ve çok yüksek olma ihtimali de muhtemelen bulunuyorsa,bu kademeyi avometrenin en yüksek voltaj kademesine tam getirmeniz,bu cihazların bozulmasını önlemek için mutlaka gereklidir.

Önce multimetrelerin genel kullanma talimatını okuyup daha sonra satın aldığınız cihazın kullanma talimatında cihazın ölçüm aralıklarını ve kullanımda dikkat edilecek konuları,uyarıları dikkatle okuyunuz. Yani öncesinde genel kullanım bilgilerini,sonrasında ise özel (sizin cihazındaki) kullanım bilgilerini okuyup iyice öğrenmeniz gerekli,cihaza bir zarar gelmesini de tam olarak önleyebilmek için.

Çok ucuz multimetreden sonra da şu anda Proskit’in Auto Range True RMS MT-1710’unu kullanıyorum.2. (orta) sınıf olup orta seviyedeki bazı işlerde işimi de iyi görüyor,yalnız L (bobin) ölçümü yok,Proskit markasını UT-...markasına göre tercih ederseniz eğer bu markanın LCR metresini size tavsiye edebilirim.

Orta derecedeki işler veya çok da profesyonel olmayan küçük çaplı işlerde (Evdeki tamirlerde,hobilerde,elektrik frekansı,akımı,voltu,omajı,kond.’lerin kapasite (farad) değeri,bobinlerin kapasite (Henry) vb. değerleri) ölçümünde belirli bir yere kadar işinize de yarayacaktır.Örneğin “HOLD” tuşu ölçülen değeri, basıldığı anda dondurup, değeri detaylı olarak bir yere yazabilmeniz için o an için hafızasında saklar.

Ama profesyonel kullanım için ve bir kere satın alıp devamlı kullanayım derseniz,burada kullanım tecrübesi olan üyelerimizin sözünü ettiği daha profesyonellerini,eğer tüm mesleğiniz boyunca da kullanmak için tercih edecekseniz,onları seçmelisiniz.Yani benim tavsiyem de sadece hobi,ev,vb. işler için yani çok daha dar kullanım alanları içindi.Kolay gelsin.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…