Elektrik şebekelerinde kısa devre yapan devre elemanının devreden açılması sırasında oluşan aşırı gerilim

sizi zorlamak için değil merak ettiğim için sorguluyorum. yanlış anlaşılmak istemem.

AG'den bahsediyorsak ark boynuzunu mevzunun bi yerine koyamıyorum.

şimdilik ayrıca faz-faz, faz-nötr (toprak) kısa devresi ayırımı falan da yapmıyorum.

220/24-12V izolasyon trafosuyla bi kısa devre deneyi yapsak osiloskopla bahsettiğiniz yüksek gerilimi yakalayabilir miyiz?

Ben mi yanlis hatirliyorum. Eskiden tahta direklerinin bazilarinda tepede gorurdum.
sizi zorlamak için değil merak ettiğim için sorguluyorum. yanlış anlaşılmak istemem.

AG'den bahsediyorsak ark boynuzunu mevzunun bi yerine koyamıyorum.

şimdilik ayrıca faz-faz, faz-nötr (toprak) kısa devresi ayırımı falan da yapmıyorum.

220/24-12V izolasyon trafosuyla bi kısa devre deneyi yapsak osiloskopla bahsettiğiniz yüksek gerilimi yakalayabilir miyiz?

Scop ile elbette.

1733052952227.png

S anahtarini basili tut.. Scopu tek atim modunda baslat. S anahtarindan parmagini cek.

Sadece bir kac denemede ekranda istedigini goreceksin.

Gerekli test duzenegin yoksa video cekip yayinlayabilirim.

Son düzenleme:
OG-YG hatlarında çok garip değil de OG-AG trafoyla gerilimi ıslah ettik boynuzlar diğer tarafta kaldı. kısa devre artık AG kısmıyla ilgili ve sonrasın da kullanılan parafudurlar kaynak kısmından gelebilecek yüksek gerilim için bi tedbir. koruma elemanı açtıktan sonra zaten kaynakla bağımız tamamen kopuyor.

Dedigim gibi enerji iletim hatlari benim konum degil.

Gelelim senin deney sorusuna.

1.jpg

220V/14V transformatorun sekonderine scop problarimi bagladim.

Scopumu tek adim moduna ayarladim.

Fotodaki sekondere bagladigim iletkenleri kisa devre edip vakit kaybetmeksizin scopu baslattim.

Ardindan kisa devreyi kaldirdim.

Sonuc asagida.

2.jpg

14V sekonder gerilimi kisa devre edilip ardindan acildiginda olusan gerilim. Scopun ayarli oldugu 200V degerin disina cikmis.

Ayni deneyi yapmak istersen deneyi cok hizli cabucak yapman gerekir aksi halde transformatoru yakabilirsin.

Igne seklindeki voltaj darbesinin sol tarafi kisa devre durumuna, ignenin sag tarafi ise kisa devre kalktiktan sonraki duruma ait.

Hattti simule etmek adina sekondere ilave enduktans baglamadim.

Dedigim gibi enerji iletim hatlari benim konum degil.

Gelelim senin deney sorusuna.

Ekli dosyayı görüntüle 112193

220V/14V transformatorun sekonderine scop problarimi bagladim.

Scopumu tek adim moduna ayarladim.

Fotodaki sekondere bagladigim iletkenleri kisa devre edip vakit kaybetmeksizin scopu baslattim.

Ardindan kisa devreyi kaldirdim.

Sonuc asagida.

Ekli dosyayı görüntüle 112194

14V sekonder gerilimi kisa devre edilip ardindan acildiginda olusan gerilim. Scopun ayarli oldugu 200V degerin disina cikmis.

Ayni deneyi yapmak istersen deneyi cok hizli cabucak yapman gerekir aksi halde transformatoru yakabilirsin.

Igne seklindeki voltaj darbesinin sol tarafi kisa devre durumuna, ignenin sag tarafi ise kisa devre kalktiktan sonraki duruma ait.

Hattti simule etmek adina sekondere ilave enduktans baglamadim.

Kısa devre anında F2 açarsa diğer yüklerin kaynakla bağı tamamen kopmaz @kocamanusta

Ekli dosyayı görüntüle 112195

kısa devreyi sigorta ya da TMŞ temizleyecek. kısa devre temizleme, kısa devreyi kaldırarak yapılmamalı!

kısa devreyi sigorta ya da TMŞ temizleyecek. kısa devre temizleme, kısa devreyi kaldırarak yapılmamalı!
Evet kısa devreyi F2 kaldıracak. F2 S anahtarının yaptığı görevi yapıyor. Yük kısa devre durumundayken (yani S anahtarı kapalıyken) F2 açtığı anda hatta kısa süreli yüksek gerilim oluşuyor.

Son düzenleme:
F1 önüne bi anahatar koyup aynı deney tekrarlansa ve kısa devre temizleme bahsettiğim anahtar açılarak yapılsa sonuç değişir mi?

hatta kısa devresiz, normal enerji -ilk- verildiğinde gerilim takibi takibi yapılsa sahane olur.

Forum istatistikleri

Konular
130,239
Kullanıcılar
453,451
Son üye
urucoğlu

Yeni konular

Geri