Elektrik şebekelerinde kısa devre yapan devre elemanının devreden açılması sırasında oluşan aşırı gerilim

Biz ne bulacağız ustam. İşyerinde saklı bir osiloskop mu :)

uzayı araştırıyorsan teleskobun, elektriği araştırıyorsan osiloskobun olacak.
 
Burda olayi hattin enduktasi ile acikladik.

Okulda transmisyon hatlarina aniden enerji verilirse yuruyen bir dalga olustugunu hat sonundan yansiyip geri geldigini ve ilgilendigimiz noktadaki kaynak dalgamizla etkilime girerek genligin daha da buyuyecegi durumlar oluyordu ama pek bir sey hatirlamiyorum. Hattin karakteristik empedansi ile ilgili bir seydi.

Bergeron grafigi ile acikliyorduk diye hayal meyal hatirliyorum.

Sonucta kisa devre edilen enerji hattinda kisa devre kalktiginda aniden voltaj uygulamis oluyoruz. Bergeron grafigi ile de aciklanabilir.
Bergeron diyagrami icin bir dokuman,

https://www.ti.com/lit/an/sdya014/sdya014.pdf
 
Parafudr ve varistör güzel şey hem alçak hem yüksek gerilim için deyip konuyu nihayete erdirmezsek herhalde su kaynatmaya başlayacak motorlar.
 
deneyde gözlemlediğimiz gerilim piki yazdıklarınızla uyumlu bunda mutabıkız. yine de deneyin bahsettiğim gibi yapılmasında yarar görüyorum.
 
Parafudr ve varistör güzel şey hem alçak hem yüksek gerilim için deyip konuyu nihayete erdirmezsek herhalde su kaynatmaya başlayacak motorlar.

kısa devre devam ediyorsa koruma elemanı açma yapacak devre korunacak. o kısa devre yerinde duruyorken öyle yüksek bi gerilimin oluşması mümkün değil.
 
Üniversiteden aklımdan kaldığınca paylaşayım. Doğrusunu yanlışını düzeltebilirsiniz.

Şebeke endüktif karakteristikli, bobin uç denklemi ise U= L*(di/dt);
Kısa devre anında akım çok yüksek seviyelere çıkıyor kesme anında ise bu akım çok kısa sürede 0 değerine ulaşıyor. Uç denklemden akım değişim hızı ne kadar fazla ise gerilim de o kadar fazla olacaktır.
 
asenkron motorlarda kalkış akımından habersiz meslektaşlarım sosyal medyada yayınlanan videolara bakarak yakalanan inrush akımını büyüklüğünü görünce çok şaşırıyor hatta bazıları ekrandaki akım değerinin sürekli aktığını zannedip o kablo o akımı taşımaz falan diyor. çok özel durumlar hariç ne kablo kesiti hesabı, ne kontaktor ne de MKŞ seçimi bu akıma göre yapılıyor. çok kısa bi süreliğine oluşan bu akım pikinin yıkıcı etkisi olmadığını biliyoruz.

konu içindeki deneyde gözlemlediğimiz gerilim piki geçici kısa devrelerde oluşabilecek bi fenomen. örneğin leyleğin havai hatlara çarparak kısa süreliğine meydana getirdiği kısa devreye benzetebiliriz. aslında biz bundan daha çok gerilim dalgalanması diye bahsediyoruz. hava şartları ve aynı hattan beslenen diğer işletmelerin ani devreye girişi çıkışı bile benzer etki yarattığını biliyoruz.

kaynaktan gelecek yüksek gerilime karşı bi sürü koruma önlemi alınıyor, alınmak zorunda. kısa devre kalıcı ise devrede öyle yüksek gerilim oluşması mümkün değil zaten. işletme ortamında geçici kısa devre meydana gelse bile oluşan yüksek gerilimin değeri ve etkisi bi çok faktore bağlı olarak değişecektir.
 
Bir ata sözü vardır. Bir deli kuyuya taş atmıs, kırk akıllı çıkaramaış". Der, Tabii bu bir teşbih/benzetme, konu sahıbınden sonra, bir anımı aktardım. Ne kadar cok ve uzun Paylaşımlar oldu.keşke tüm soru/sorunlar böyle olsa kırıcı hakaretler olmasa forumda..
 
Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
130,239
Mesajlar
934,704
Kullanıcılar
453,452
Son üye
vgerc

Yeni konular

Geri
Üst