elektrik motorları neden dikey yönde hareket edebilir?

Katılım
8 Nis 2011
Mesajlar
7
Puanları
1
Yaş
36
belli bir sistemdeki veya kolay bir örnek verirsek camasır makinaları neden dikey yönde hareket etmek isterler,bu hakkında bilgilerinizi paylasırsanız sevinirim...
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Yanlış anlamadıysam sorunun cevabı "yerçekiminden".
Bisiklete,motorsiklete binebiliyorsak,daha doğrusu iki tekerlek üzerinde durabiliyorsak sebebi yerçekimidir.Yerçekimsiz veya yerçekimini çok az olduğu ortamda bisiklete binemeyiz.
Şu deneyi yapabilirsin;
tavana bir ip bağla ve ipin boşta kalan ucuna bisiklet tekerini milinden bağla.Daha sonra bu tekerleği hızlıca çevir,göreceksin ki tekerlek direnecek ve yere doğru dönmeye çalışacak(bir belgeselde de çıkmıştı).Elektik motorları için de bu kuralın geçeri olduğunu düşünüyorum...
 
dikey yönde dediğim,motordaki herhangi bir hasar ve yanlışlıktan dolayı shaft saat yönünde(tersi) degilde dikey olarak hareket etmek ister,işte bu neden gercekleşir,içerde meydana gelen olay nedir....
 
motor saat yonu yada aksi istikamette deilde stator a carpıyorsa yataklar bozulmustur. doner manyetik alan diye birsey duydunmu?Stator sargılarından akım gecerken, faz lar arası sargılarda akım yonleri nasıldır? rotor bu akımları kesince ne olur ? rotoru donduren nedir ?
 
duydum mapai bunların hepsini biliyorum,saol ilgin için ama sorunun cevapları bunlar değil malesef bana çözüm lazım...
 
işte sorunun cevabı:
motor cok güçlü bir fana sahip ise bu motoru dikey yönde hareket ettirebilir,
motorun ayakları statik konuma getirilmemişse,
yeni sarım yapılan bir motordaki olusabilecek leakage(kaçak) akımlar...
 
nedemek istediğinizi tam olarak anlayamadım açık bir şekilde beirtirseiz sevinirim motorun dikey yonde çalışmasından kastınız ndr?
 
büyük güçlerdeki motorlarda mesela çamsır makinası motoru vb gibi motorlar elektrik uglandıgı anda rotunda bir dondurme momenti meydana gelir dondurme momenti yukseldikçe motorun hızı artacagından motor kendisini saga sola yukarı atmaya çalışır yani titreşim oluşur.
 
Merkez kaç etkisi olabilir mi? Motorda ya da çevirdiği sistemde balans sorunu varsa( yani mil yusyuvarlak değilse, kasnak yamuksa, yuvarlağın tüm noktalarının ağırlığı eşit değilse, kısacası dengesizlik varsa) merkezkaç dengesizleşir ve motorun dengesi bozulur.Hatta bu özellikten yararlanılarak, cep telefonu titreşimi, elek sistemleri, beton vibratörleri imal edilirler.
 

Forum istatistikleri

Konular
129,238
Mesajlar
924,539
Kullanıcılar
451,620
Son üye
mhsnerkmen
Geri
Üst