Elektrik santrallerinde reaktif güç üretilir mi?

sayın darma arkadaşım
ben, görünür(va) , aktif(w) bu güç durumunu farklılık yokmuş gibi anlattım .size hakveriyorum.bu durum biraz yanıltıcı oldu özür dilerim.
simdi asıl konumuza gelelim,bir hidro elektrik santralında aktif güç =suyun özgül ağırlığı*suyun debisi*yüksekliği/102 çıkan sonucu randımanla çarparsanız kw olarak güç çıkar. fakat reaktif güç için harcamış olduğumuz enerji fomülü malesef yok. yani şu kadar kvarh için, şu kadar su harcanmıştır.
böyle birşey yok.
özet olarak;altarnatörler pareleldeyken,görünür güç tahrik güçüyle artırılırsa, enerji harcar.görünür güc ikazla artırılırsa enerji harcanmaz.
görünür güç= akım * gerilim (ikaz ve tahrik gücüyle deiştirilebilir)
aktif güç= görünür güç*cosfi (sadece tahrik gücü ile değiştirilebilir)
reaktif güç= görünür güç*sinfi (sadece ikaz ile değiştirilebilir)
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
1974 burdur ' Alıntı:
sayın darma arkadaşım
ben, görünür(va) , aktif(w) bu güç durumunu farklılık yokmuş gibi anlattım .size hakveriyorum.bu durum biraz yanıltıcı oldu özür dilerim.
Sonunda anlaşmamıza sevindim :) Dediğin çok doğru gaz turbinlerinde de reaktif güç üretimi için bir enerji formulü yok. Sadece reaktifi artırdığımda gaz vanasının açıklık oranının arttığını gözlemleyebiliyoruz. Ama bu kesin bir sonuç vermiyor tabi.
 
Uretilen reaktif gücün artması ile iletim hatlarında harcanan aktif güc de artmaz mı. Yani dolaylı yoldan reaktif gücün artması, gereksinim duyulan aktif gücün artmasına neden olmuyor mu?
 
Sayın aykanat

Reaktif güç değişimi, aktif güce etki etmez. Görünür gücü değiştirir.
 
Sayın Roboelektronik mesajımda bahsettiğim iletim hatlarında harcanan aktif gücün artmasıydı.
Ingilizce olacak ama kusura bakmayın. Açıklaması:

For two systems transmitting the same amount of real power, the system with the lower power factor will have higher circulating currents due to energy that returns to the source from energy storage in the load. These higher currents in a practical system will produce higher losses and reduce overall transmission efficiency. A lower power factor circuit will have a higher apparent power and higher losses for the same amount of real power transfer

Kaynak: http://en.wikipedia.org/wiki/Reactive_power#Real.2C_reactive.2C_and_apparent_power
 
Sayın aykanat

Verdiğiniz kaynakta; aktif, reaktif, görünür güç, harmonik akım örneği vb. açıklamalar mevcut. Reaktif güç, aktif gücü etkilemez, görünür güce etkir. İletim hatları için; Reaktif güç, iletim hatlarını meşgul eder. Kompanzasyonun amaçları arasındadır bu da.
 
Roboelektronik ' Alıntı:
İletim hatları için; Reaktif güç, iletim hatlarını meşgul eder.

Demişsiniz. Reaktif guc iletim hatlarini ne sekilde mesgul eder?
Dikkat ederseniz iletim hatlarındaki kayıplardan bahsediyor. Bu kayıplar kablolarda ısınma olarak degilmidir? Yoksa zaten ise yaramayan reaktif gucun kayboluyor olmasımıdır?

Ve diyorki: A lower power factor circuit will have a higher apparent power and higher losses for the same amount of real power transfer.

Yanlış mı düşünüyorum acaba? ???
 
Sayın aykanat

Isınma meydana gelir, aktif gücün yanında hattın reaktif güçle meşgul edilmesi. Reaktif gücün kaybolmasından bahsedemeyiz, fakat gene de aktif güçte değişimi meydana getirmez. Reaktif güç, aktif gücünüzü etkilemez, hatlar için konuşuyorsak ki, hatları meşgul eder dolayısıyla dediğiniz gibi ısınmaya neden olur.
 
Sayın aykanat

Makaleden alıntıdır:

"Reaktif güç kompanzasyonu yapılmaması, yani Q reaktif gücün azaltılmaması, iletim hatlarının fiziksel anlamda işe yaramayan güç ile meşgul edilmesi ve hat kesitinin bir kısmının bu faydasız güce tahsis edilmesi anlamına gelmektedir." Dolayısıyla işe yaramayan güç, doğal olarak ısı şeklinde oluşacaktır.

Ayrıntılı bilgiler için;

http://www.itudergi.itu.edu.tr/tammetin/itu-d_2005_4_6_M_Sekkeli.pdf

http://www.itudergi.itu.edu.tr/tammetin/itu-d_2006_5_2_C_Zobi.pdf
 

Forum istatistikleri

Konular
128,815
Mesajlar
920,690
Kullanıcılar
450,907
Son üye
saitdemircigil

Yeni konular

Geri
Üst