Elektriksel veriyi dijital veriye çevirebilirmiyim?

Her cisim elektromanyetik dalga yaymıyor ama yansıtabilir. Sonar/radar yapmayı mı amaçlıyorsun? Baştan beri sorun yanlış.
 
galiba sen bir nevi RADAR yapmak istiyorsun :) Radyo dalgasını gönderip yansımasına göre cisim algılamaya çalışıyorsun. Ancak şöyle bir durum da sözkonusu. Senin yollayacağın radyo dalgası örneğin düzgün şekli olmayan bir cisme çarparsa düzensiz olarak geri yansır. Bu yansımayı alabilmek için sürekli dönen bir antene ihtiyacın var
 
Bir nevi radar olarak söylenebilir ancak ben cisimlerin tamamen yapılarına yönelik bir tespit ile yaklaştım olaya. Radarlar genel anlamda şekil, boyut, uzaklık ve hız tespit kavramlarıyla doğru orantılı olarak geliştirilir. Ben bu yaklaşımlardan tamamen farklı olarak cisimlerin radyo dalgalarına verdiği tepkiye göre tespit yapmak istiyorum.

Radarlar gönderilen bir elektrik sinyalinin geri dönmesi anında uzaklığı, sinyalin şiddetine göre büyüklüğü gibi sonuçlar çıkartıyorlar. Ben biraz daha farklı olarak örneğin A bandından manyetik uzaya yayılan bir frekansın bir takım engellerle karşılaşınca engellerin atomik yapılarından etkilenerek deformasyona uğrayıp geri yansıyan sinyallerin deforme olmuş yapılarının analizi ile ilgili uğraşmak istiyorum. Çünkü her cismin yapısı farklıdır ve üzerinden yansıyan elektriksel paraziti farklı şekilde deforme edecektir. Bu deforme olan elektriksel parazitin sayısal ortamda detaylı analiziyle sonuca ulaşabileceğimi düşünüyorum.
 
Bunun için bir hayli deney yapmanız gerekiyor. Dünya üzerindeki hemen hemen her cisme elektromanyetik dalga gönderip yansımalarını analiz etmeniz ona göre sisteme tanımlamanız gerekiyor ki sistem etkili olsun. Zor bir işe girmişsiniz. Başarılar dilerim.
 
Bunun için bir hayli deney yapmanız gerekiyor. Dünya üzerindeki hemen hemen her cisme elektromanyetik dalga gönderip yansımalarını analiz etmeniz ona göre sisteme tanımlamanız gerekiyor ki sistem etkili olsun. Zor bir işe girmişsiniz. Başarılar dilerim.

Sanırım derdimi nihayet anlatabildim :) Teşekkürler.
 
gerçekten uzaylamı uğraşacaksın yoksa altın arama dedektörümü yapacaksın :)
 
gerçekten uzaylamı uğraşacaksın yoksa altın arama dedektörümü yapacaksın :)

Uzayı örnek verdim. Herkeste olan basit o altın hayalinden ziyade devletsel anlamda değerli yeraltı madenlerinin(yataklarının) tespiti için. Tamammmm. biraz sağı soluda tararım hani :)

Aslında latife bir yana birçok alanda çığır açacaktır diye düşünüyorum. Uzak gezegenlerin sahip olduğu mineraller, okyanus altı tarama cihazları, geniş şekilde havadaki cisimlerin varlığını algılama, yada mevcut geleneksel ısı yada lazer güdümlü füzeler yerine cisimlerin havada yarattıkları hava akımlarından hedefini izleyebilen füzeler. O kadar çok şeye kapı açıyorki ve buda merağımı ciddi anlamda çekmekte...
 
Son düzenleme:
Bir madde yada tahlil etmek istediğiniz ürün v.s. analiz ederken bir çok yöntem kullanılıyor.

Bir cisime bir sinyal gönderip yansımasını analiz etmek başka ,

Bir cisimin oluşturduğu doğal yada yapay ışımasını algılayıp işlemek başka.

Düşündüğünüz sistem mantıklı ancak çok fazla geniş kapsamlı tuttuğunuz için net bir cevap almak çok zor. Mesela fotoğraf makinası doğal ışıma yada yansıyan ışımayı algılayıp kaydedebilen cihazlardır. Detayına girdiğinde belli dalga boylarındaki ışığa hassas algılayıcı sensörler vasıtası ile cisimlerden gelen yansıyan ışıma bilgisi anlık olarak depolanabiliyor.

Siz bu konuda bir noktaya yoğunlaşırsanız ancak başarıya ulaşabilirsiniz.

Askerlik görevimi yaparken teknolojiler hakkında bir çok sohbetler yapıyorduk. Askerliğimi askeri fırkateynde yapmıştım. Savaş teknolojileri özel hassas ve gündelik hayatta kullanmadığımız teknolojileri içeriyor.

Bir örnek verirsem ,

Su altı arama sistemi vardı. Helikoptere akuple edilen sistemde uçuş esnasında sistem çalıştırıldığında yer yüzünün manyetik alanı görüntüleniyordu. Bu görüntüde normalde çizgiler düzgün kuzey kutbundan güney kutbuna ilerler. Ancak deniz içerisinde bulunacak olan herhangi bir denizaltı gemisi var ise ( demir manyetik özelliği olduğu için ) bu doğal çizgileri ( manyetik alanı ) büküyor ve ekranda bu bükülme tesbit ediliyordu. Bu sayede su altında gözle görülmeyen denizaltı yeri tesbit edilebiliyordu.

Teknoloji çok hoşuma gitmişti. Bu ve benzeri teknolojiler örnekleri arttırılabilir.

Sizde ne üzerine çalışmak istediğinizi belirlerseniz o yönde araştırma yapmalısınız.

Kolay gelsin.
 
İlginiz için teşekkürler. Çok geniş tutmuyorum aslında sadece bu gibi bir çok şeye kapı açacaktır demek istedim. Benim öncelikli amacım değerli madenlere ait tespit sistemleri. Dedektör yani :)
 
konu güzel ilerliyor.ben olaya manevi hayatı da katarak bakmak istedim.
japon bilim adamı suya bakarak besmele ile suyun şeklinin güzelleştiğini bulmuş.
bu gibi sistemlerle aynı maddenin camide yada meyhanede değişiklik gösteren sinyal yayılımını izlemek güzel olabilir. ahlaklı yaşamın olumlu sinyaller verdiği kanıtlanmış olabilir.
 

Forum istatistikleri

Konular
129,480
Mesajlar
927,297
Kullanıcılar
452,048
Son üye
oğuzhanyldrm

Yeni konular

Geri
Üst