Sn.soylu80 ,büyük ihtimal syçlr OG.den ölçüyor.Eski konularda bu incelenmişti.Ben yinede özetle açıklayayım.Reaktif rölenin akım bilgilerini de OG. tarafından almanız gerekiyor.Böyle yapabilirseniz röle trafo dahil yükün çeşidini algılayıp gerekli kompanzeyi yapabilir.OG den bağlantı yapamıyorsanız.Sisteminizin boşta yükte gibi çeşitli çalışma rejimlerine göre sabit grubu değiştirmeniz gerekiyor.Hatta bu işlem için zaman saati veya demantlı ampermetre veya başka metotlar ile sabit grup otomasyonu yapmanız gerekiyor.Zor bir iştir Allah yardımcın olsun.
Ben 1000 kVA Trafonun Kompanzasyonunu takip ediyorum. Ölçüm OG den olmasına Rağmen Reaktif Rölenin akımlarını AG den aldım. Sabit Grububum 25 kVAr Endüktif :13% , Kapasitif: 9% bence orada başka bir problem var o kadar büyük farklar olması tuhaf. Siz Elektronik sayacınızı bir kontrol edin. Bazen Yazacakları yerleri karıştırabiliyorlar.
1.) Kondansatör kademelerinin kapasiteleri kaçar kVAr? (Yani her kademedeki değerleri ne?)
(Yük az olduğu için ,en küçük trifaze kondansatör büyük geliyor olabilir. Alır-bırakı, alır-bırakır, her
ikisi de yazar.)
2.) Bir de röle alma bırakma süresi kaç saniyede? Yüksek ise kademeyi geç alır (endüktif yazar),
geç bırakır (kapasitif yazar).
sizin başınıza gelen olay benimde başıma gelmişti..hem endüktif hemde kapasitif cezaya giriyordu...sistemde 2 önemli hata tespit etmiştim.
1-rölem 2 fazdan ölçüyor sistemi.ve bu faz baglantıları kondansatör grublarından sonra bağlanmıştıiibu yüzden röle hatalı ölçüm yaptıgını tespit ettim
2-rölenin ihtiyacı olan grubu belli bir zaman zarfında alması gerekiyor..eğer bu degerler uzun süreli girilirse haem endüktif yazıyor sayac hemde kapasitif...bu süreleri ve kondansatör desarj sürelerini iyi ayarlamak gerekiyor..
arkadaş unutmaman greken bişey daha tarafo boşta iken ve hiç yük yokken bile reaktif enerji ceker senin trafon cok yüksek ama kullandıgın yük cok az trafonun cekirdeğinin cektiği reaktifden dolayı sen cezaya giriyon sen hiç güc harcamasan bile trafo boşta iken yük harcar bu konuyu dikkat almak gerek.ve sabit kondansatör secimi bu yüzden önemli..
Bence kondansatör grupların büyük olduğu için gereken hassasiyette kVAR'ı dengeleyemiyor. 1+1+2+2+3+3 gibi gruplandırmayını tavsiye ederim. sn. gençarkadaş'la aynı fikirdeyim.
slm
bende aynı sorunla karşılaştım.400 kVA trafonun yükü neredeyse sıfıra indi.Besleme 34,5 kV besleme hattının uzunluğu en az 20 km ve havai hat reaktif yüksekti.10kvar sabit bağladım fazla geldi.bende sabiti devre dışı bıraktım.röle şimdi ihtiyacına göre alıyor.oranlar normale geldi.
Arkadaşlar bizde sayaç OG'den yapıyor,Kompanzasyona ait akım trofosunu OG'den yaptırabilirmiyim.HEm trafonun reaktifinide RGR görmüş olur.Bunun için ne yapmam gerekli İlk önce BEDAŞ'lamı görüşmem gerekli .Saygılarımla
Sn.Ertug_TR ,Bedaşla görüşmen gerekmez.OG deki mühürlü ölçü bölümünden geçtikten sonra sana ait.Uygun bir yer belirle girişten enerjiyi kes.Uygun OG. akım trafolarını montajlamak için gerekli tadilatı yap.Daha fazla bilgi istersen,daha fazla detay ver.Klasik sistem hücreler mi var?yoksa modüler hücrelerin mi var.Ona göre akım tr yeri belirleyebiliriz.
Daha önce fatura gelmemişse bu endekslere göre oranlar:
endüktif / aktif = 26 / 1790 = %1,45 (%20'den küçük, ceza yok )
kapasitif / aktif = 8 / 1790 = % 0,45 (%15'den küçük, ceza yok )
cengiz_3737 ' Alıntı:
kompanze devresİ kapali oldugu halde sayaÇta (makel) kapasİtİf İŞaretİ var
İşletmede tasarruflu lamba, kesintisiz güç kaynağı (UPS) varsa bunlar kapasitif yazdırabilir. Aydınlatmaları ne şekilde yapıyorsunuz?
cengiz_3737 ' Alıntı:
normalde kompanze yokken sİstem reaktİf yazmasi gereklİ ve İletme henÜz Çalisir durumda deĞİl.sİstemdekİ tÜm yÜklerİ devreye aldiĞimizda da bu durum deĞİŞmİyor ve rÖle aŞiri kompanze alarmi verİyor -1.00 Şeklİnde
Röle ayarları tam olarak doğru yapıldıysa, yükler endüktif özellikli (motor, balast gibi bobinli...) ise röle devreye kondansatör alır. İhtiyacı yoksa almaz. İşletme çalışmaya başlayınca sorunlar (bence sorun da yok) düzelir...