Endüktif Reaktif Sorununa Tüm Arkadaşlarla El Ele

Katılım
19 Eyl 2008
Mesajlar
640
Puanları
16
arkadaşlar gelin hepimiz 1 madde ve çözümüyle sayacın indüktif yazma sorunlarını maddeler halinde yazalım....
ilk maddeyi ben yazayım:


kondansatör arızaları
çözüm: kondansatörlerin akımları ölçülür, ve etiket değerine bakılır aradaki fark çoksa kondansatör değiştirilir...
 
arkadaşlar paylaşım yokmu herkes fikrini ve tecrübesini paylaşırsa kompanzasyona yeni başlayanlar için yararlı bir kaynak olur
 
bu biraz deneyim ve bilgi gerektiren bir konu sorular gelirse cevaplarız ne sorununuz varsa yazın cevaplayalım
 
kontaktör sık sık kontak yapıştırıyorsa iki sebep olabilir biri kondansatörün kısa devre olmuş olması ikinciside kontaktörün kontak akımının kondansatörün çektiği akımdan düşük olması şunuda hatırlatayım kontaktör seçerken her zaman bağlayacağınız yükten bir miktar yüksek amper değerine sahip bir kontaktör seçin çünki kondansatörler kutupları arasındaki deşarj dirençleri nedeniyle devreden çıkınca boşalırlar ve tekrar devreye girerken hemen hemen nominal akımlarının 4 katı akım çekerler buda zayıf kontakların ömrünü çok kısaltır sanırım kaliteli markaların özel konpanzasyon kontaktörleride var kondansatörlerin kısa devre olup olmadıklarını veya bozulduklarını pens ampermetreyi her kutubun kablosunu ayrı ayrı ölçüp kondansatörün üzerinde yazan çektiği akımla karşılaştırarak anlayabiliriz eğer bobini yanmışsa yenisi ile değiştireceksin yada yedek bobini varsa piyasada alıp yerine takacaksın başka çözümü yok.
 
tesise ilave güçte alıcıların eklenmesi durumunda kondanstörlerin yetmemesi durumu ,

fazla kompanzasyon yapılması durumunda kapasitif yazması tesis gücümüzü hesaplayarak kondanstör
seçiminin yapılması
 
Kondansatörlerin çalışma voltajıyla şebeke uyuşmaz (Kondansatör 440V'luktur. Şebeke 400V gibi.)
Kondansatör gücü uyulanan voltajın karesiyle orantılı olarak değiştiği için (Qc=U.U.2.pi.f.C) Kondansatör etiket gücünün altında çalışır. Eksik kompanzasyondan dolayı indüktif ceza gelir.
 
Kondansatörlerin çalışma voltajıyla şebeke uyuşmaz (Kondansatör 440V'luktur. Şebeke 400V gibi.)
Kondansatör gücü uyulanan voltajın karesiyle orantılı olarak değiştiği için (Qc=U.U.2.pi.f.C) Kondansatör etiket gücünün altında çalışır. Eksik kompanzasyondan dolayı indüktif ceza gelir.

Hatta bu tarz durumlarla şöyle karşılaşmıştım. Bazı yüksek harmonikleri bulunan işletmelerde kondansatörlerinde patlama olduğunda, harmonikleri önlemek için, kendilerince daha yüksek gerilimli kondansatörler koyarak bunu çözme yoluna gitmektedirler ve Sn. genç arkadaş'ın bahsettiği durumdan dolayı eksik kompanzasyonla karşı karşıya kalmaktadırlar. Sonuç olarak hem sorun çözülememekte ve hem de gereksiz masraflar yapılabilmekte. ( Bu arada konu ile ilgisi yok ama hatırlatmakta fayda var, işletmelerde harmonikler ilk olarak kondansatörlerde kendini göstermeye başlar. )
 

Forum istatistikleri

Konular
130,074
Mesajlar
932,829
Kullanıcılar
453,075
Son üye
GpuAndCpu

Yeni konular

Geri
Üst