Arkadaşlar şimdi iletim hatlarında akım kablodaki direnç nedeniyle ısı olarak kayboluyor. şimdi özdeş uzun 50 metrelik 2 devre düşünelim birinde lambayı üretecin hemen çıkışına koyuyoruz örneğin 2. metreye koyuyoruz diğer devrede de aynı lambayı 40. metreye koyuyoruz şimdi akım devrede ilerlerken enerji kaybediyorsa 2. devrede 40. metreye gelene kadar akımın sahip olduğu enerji azalacak ve bu durumda 2. devrede 40. metreye yerleştirdiğimiz lamba daha sönük yanmayacak mı?
diğer taraftan elektriğin doğru akım ile taşınması neden daha zor
teşekkürler...
Merhaba.Akım ac olarak belirli bir gerilim (V) ve akımda (A) bu kablodan gittiği için (Ancak süperiletken bir kabloda kayıpsız iletim olabilir veya kesiti çok abartılı seçip,40. metrede kaybı çok aza indirebiliriz ne yazık ki.)ve bu kabloyu ekonomik nedenlerle,ancak belirli kesitlerde ve çok uzun (40 mt. lik) seçtiğimizde aşağıdaki formüle göre enerjinin bir kısmı bu 40 mt. içinde (2 mt.de pek kaybolmaz,onun için elbette ampül daha parlak yanar) kaybolacak ve yani 40. metrede hatırı sayılır bir voltaj düşümü de yaşanacaktır.Sn.cnaraştırma çok sağolsunlar,çok güzel bir anlatımla konuyu anlatıma başlamışlar ve konuyu gereğince anlatmışlar zaten.
Elektriğin ac ile değil dc ile neden taşınmadığı sorusu ise daha o yıllarda Thomas Edison (Dc) ile Nikola Tesla (Ac) akım savaşlarına kadar gidiyor,bunun tarihçesi.Sonunda Edison tam olarak pes edip elektriği dc ile çok uzaklara (Yakın mesafelerde pek sorun olmamış,ama şehirler arasında sorun olup,kayıplar çok artmıştı,o dönemde) götürmenin imkansız olduğunu görüp,ac alternatörü ile ac üretip bunu YG trafosu ile yükseltip alıcı diğer şehirde AG trafosu ile yeniden ac'yi düşürüp 220 volt ac 'yi o şekliyle kullanmayı Edison bu inatçı tavrına karşın kabul etmiş ve bunun için Tesla'nın şirketine telif hakkını bile ödemiştir.
Gerçekten de dc ile kablo ile iletim sınırımız çok sınırlı metrajlardadır.Oysa ac ile trafoya giren akımın voltajını çok yükseltip amperini düşürüp,sonrasında tersini ayparak kayıpların çok az olacağı şekliyle bu akımı en az kayıpla çok uzaklara iletebilmemiz mümkün.Böyle bir imkan ve nimet elimizde iken neden dc. ile çok uzaklara akımı az kayıpla iletmeye çalışalım diye düşünebiliriz.İletmeye çalışsak bile Thomas Edison'un edinmiş olduğu bu çok eski tecrübeyi elde eder,ac'nin büyük üstünlüğünü,sanayide yegane eşsiz bir akım şekli olduğunu şimdi de deneyerek görebiliriz,bu çok zor değildir.Çünkü ac kolayca redresörlerle dc'ye çevrilip elektroliz,şarj veya dc motorlarda uygulama olarak yine kullanılabilir.Kolay gelsin.Başarılar.
Kabloda gerilim düşümü formülü ;
%e = (100.L.N ) / ( K.S.U2 )
%e = yüzde cinsinden gerilim düşümü
L= metre cinsinden hat uzunluğu
N= Watt cinsinden güç
K= iletken özgül direnç (
bakır 56, alüminyum 35 sabit değerdir ) S= iletken kesiti U= gerilim