ben bildiklerimi şöyle anlatmak istiyorum.transistörler pnp ve npn tipi olarak ikiye ayrılır.fet bjt mosfet vb türleri vardır.bunların hepsinin kullanım amacı başka başkadır.fet ve mosfetler daha yüksek güçlüdürler normal transistörlere göre.bi transistörün üç tane çalışma bölgesi vardır: bunlar
1-aktif bölge
2-doyum bölgesi
3-kesim bölgesi
eğer transistörü anahtarlama yani (switch) olarak kullanmak istiyorsan transistörü kesim ve doyumö bölgesinde kullanırsın.
eğer ben anfi yapacam diyorsanda transistörü doyum bölgesinde kullanırsın.
elbetteki bunun bi matematiği de var..buna transistörün dc analizi ve ac analizi denir.
ayrıca bi transistörü aktif bölgede kullanacağın zamanda kaynakla olan bağlantıları değişir.belli bi şekli vardır bu şekilde polarize edersin transistörü.
transistörler akım kontrollü devre elemanlarıdır.yani beyzine uyguladığınız akıma bağlı olarak çıkışını şekillendirirsiniz.küçücük bi akımla transistörün çıkışına bağlayacağın röleyi sürerek büyük güçlerin anahtarlamasını yapabilirsin.
gel gelelim kazanç vs olaylarına.arkadaşım elektronikte her eleman belli başlı
Elektronik şartlara ve akım gerilim değerlerine tepki vererek çalışır.her transistör grubunun karakteristik yapısı farklıdır.bunların hepsi data shetende yazar.bi transistörü alıpta kafana göre akım gerilim vererek çalıştıramazsın.yani bu nedektir.mesela bi kondansatörü doğrultma katının çıkışına koyarsan orada ki vazifesi gerilimi filtrelemek olur.ama sen bi kondansatörü başka bi devrede tutar bi röleye paralel bağlarsın röleyi gecikmeli olarak sürersin...diyot mesela bi devrede dorultma yaparken başka bi devrede ters bağlayıp ters kırılma geriliminden faydalanırsın koruma elemanı olarak kullanırsın.mesela devrede diyot olarak kullanılan transistörler bile var biliyor musun.güç kaynaklarında kullanılıyorlar...sadece iki bacağı kullanılıyor.
işte transistörde aynıdır.kullandığın yere göre polarlandırması ve görevi,çalışması için uygulayacağın akım gerilimi değilşir.mesela beyz akımı ayrı hesaplanır.beyz direnci ayrı hesaplanır.mesela collectör direnci ayrı hesaplanır....mesela transistörün gücünü yükseltmek istersen tutar aynı iki transistörü arka arkaya bağlarsın buna darlington bağlantı derler.
ayrıca her transistörün belli bi kazancı vardır.ama bunları öğrenmek istiyorsan transistörün ac ve dc analizi yaz internette öyle araştır aydınlanırsın.
ayrıca transistörü kullanırken data shetende yazan değerleride AŞAMAZSIN.AŞARSAN ÖYLE Bİ SÜRÜ ÇEKMECEN OLUR.
ayrıca transistörler kolay ısınan elemandır bunlardan daha fazla akım çekebilmek için bunları soğutucuya bağlamayda unutma yoksa yanar.
sorduğun sorularda meslek yüksek okulu seviyesindedir.
umarım bu öğrenme azmin transistörün ne gudumet bişey olduğunu tanıdıkça değişmez.ustalarımın yazdıklarıda çok güzel onlarıda yabana atma kolay gelsin.