Bildiğiniz gibi kaçak akım rölesinin işi giren akım ile çıkan akımı karşılaştırıp, aradaki fark limit değeri (30 veya 300 mA) geçtiğinde devreyi kesmektir.Sallama ile ilgili tartışmaya girmeden izolasyon transformatörü kullanıyorsak aynı devreye kaçak akım koruma şalteri nasıl uygulanacak?
Bildiğiniz gibi kaçak akım rölesinin işi giren akım ile çıkan akımı karşılaştırıp, aradaki fark limit değeri (30 veya 300 mA) geçtiğinde devreyi kesmektir.
İzolasyon trafosunun sekonder uçlarına bağlanacak monofaze KAR sorunsuz çalışır. Yani burda nötr yok ben çalışmam demez.
Diğer taraftan İzolasyon trafosunu sekonder uçlarından herhangi biri ile toprak arasına temas durumunda elbette KAR açmaz. Çünkü bu durumda çarpılma söz konusu olmaz. Kaçak akım akmaz. İzolasyon trafosunun esprisi bu zaten. Ancak her iki uca aynı anda temas durumunda çarpar ve KAR açar.
Doğru söylüyorsunuz. Nötr ve çarpma olayına odaklanınca arada hata ettim... KAKR yine açmaz...diyelim ki izolasyon transformatörünun sekonder çıkışına KAKR'ı (rcbb) bağladık. KAKR çıkışındaki iki kabloya doğrudan temasın neye göre fark akımı oluşturduğunu açıklayabilir misiniz?
Doğru söylüyorsunuz. Nötr ve çarpma olayına odaklanınca arada hata ettim... KAKR yine açmaz...
Kesinlikle,estağfurullah, birbirimizi anlamaya çalışıyoruz
Merhaba. Mantık olarak şöyle düşünürsek bu sorudaki (izolasyon trafolu kaçak akım rölesi atması) sonuca kolay ulaşırız; Normal şebekedeki kaçak akım rölesi hangi şartlarda net olarak atar veya hiç atmaz? Faz ve nötr ucuyla doğrudan kısa devrelerde, suyla olan kısmi kısa devrelerde, hem otomat, hem kaçak akım rölesi ayni anda, faz ve nötr ucundan toprağa olan kaçaklarla, faz ucuna elle olan temaslarda toprağa olan kaçak akım ve çarpılmalarda, vb. durumlarında röle atar. Çünkü kısa devrede ve suyla olan kısmi kısa devrede, kaçak akım rölesi içindeki mevcut iç denge (balans) bozulur, faz ve nötr uçlarından dengeli akım çıkıp geri dönemediği için bu röle açar. İzolasyon trafosunda nötr ucu olmadığı, her iki ucu faz (canlı) ucu olduğundan, herhangi bir ucun elle veya direk toprağa temasında röledeki iç denge bozulamaz, ancak izolasyon tafosunun sekonder 2 çıkış ucunun kısa devresinde veya elle olan direk çarpılmalarda, röle dengesini etkileyecek kadar dengesiz (30-300 mA) akımlar dengesiz olarak akmışsa, bu röle normal şebekedeki kısa devrelerde olduğu gibi yine açılır. Sn. ertek'in iki uçla çarpılmadaki röle açılması durumu (çarpılırken geçen akımların 2 uçtan dengesiz olarak gelmesi durumunda) kaçak akım rölesinin açılması yorumu doğrudur. Kolay gelsin.
Girenin ve çıkanın eşit olduğu harmonikli akım dalgalanmalarında da ( ya da başka mucbir sebeplerle ) kaçak akım hatta sigorta açmaları görülebiliyor diye biliyorum . Bu noktayı izah etmeye çalışıyor herhalde @binbaşı üstadımız . Ya da ben öyle anladım . Denge bozulmasından kastı o herhalde.üstadım, izolasyon transformatörünün sekonderine bağlı kakr devreye iş yapmak giren ve iş yaptıktan sonra çıkan yük akımın dengesini ölçüyor. bu akım dengesinin bozulması için yük akımının ölçüm alanı dışındaki bi alana akması lazım değil mi?
Girenin ve çıkanın eşit olduğu harmonikli akım dalgalanmalarında da ( ya da başka mucbir sebeplerle ) kaçak akım hatta sigorta açmaları görülebiliyor diye biliyorum . Bu noktayı izah etmeye çalışıyor herhalde @binbaşı üstadımız . Ya da ben öyle anladım . Denge bozulmasından kastı o herhalde.